Włoskie medaliony z polędwiczki:
Czas: 30 minut
4 porcje
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Naturalnej Przyprawy do kurczaka łagodnej Knorr
- 10 średniej wielkości pieczarek
- ½ pęczka świeżego estragonu lub tymianku
- 120 ml oliwy
Sposób przygotowania
Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój na steki ok. 8 dag. Każdy stek delikatnie spłaszcz w dłoniach tak, aby powstał medalion. Mięso zamarynuj w oliwie, przeciśniętym czosnku, posiekanym estragonie oraz Przyprawie Knorr. Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Dodaj do mięsa i całość marynuj, co najmniej 1 godzinę. Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony przewracając, co jakiś czas. Wraz z mięsem smaż również pieczarki. Po usmażeniu ułóż pieczarki na wierzchu mięsa i skrop pozostałą marynatą. Podawaj samodzielnie lub z sałatką.
Z nich także można wyczarować fajne rzeczy. Np. kaszankę zawinąć w boczek…
https://www.przepisy.pl/przepis/kaszanka-w-boczku
…lub nadziać na patyczki w postaci szaszłyków z białej kiełbasy i cukinii.
https://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyk-z-bialej-kielbasy-i-cukinii-prosto-z-grilla
Ja osobiście zawijam kiełbaski w folię aluminiową z cebulą i majerankiem. Proste i pyszne.
W następnym odcinku zajmę się polędwicą wołową.
Zapraszam do czytania.
Komentarze (0)