Polędwiczki wieprzowe bardzo dobrze radzą sobie na grillu. Miękkie, chude mięso jest jednak dość delikatne i łatwe do wysuszenia. Dlatego proponuję marynowanie polędwiczek w paście z oliwy i kostki rosołowej. Trochę uwagi w trakcie grillowania i mamy do czynienia z prawdziwą grillową arystokracją – soczystymi, jędrnymi polędwiczkami. Inny pomysł ułatwiający zachowanie soczystości polędwiczek zakłada zawinięcie mięsa w plastry boczku. Dziś proponuję włoskie medaliony z polędwiczek wieprzowych. Mistrzowska marynata i krótki czas grillowania to klucz do sukcesu.

Włoskie medaliony z polędwiczki:
Czas: 30 minut
4 porcje

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Naturalnej Przyprawy do kurczaka łagodnej Knorr
- 10 średniej wielkości pieczarek
- ½ pęczka świeżego estragonu lub tymianku
- 120 ml oliwy

Sposób przygotowania

Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój na steki ok. 8 dag. Każdy stek delikatnie spłaszcz w dłoniach tak, aby powstał medalion. Mięso zamarynuj w oliwie, przeciśniętym czosnku, posiekanym estragonie oraz Przyprawie Knorr. Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Dodaj do mięsa i całość marynuj, co najmniej 1 godzinę. Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony przewracając, co jakiś czas. Wraz z mięsem smaż również pieczarki. Po usmażeniu ułóż pieczarki na wierzchu mięsa i skrop pozostałą marynatą. Podawaj samodzielnie lub z sałatką.

Do marynaty dodać można np. puree z suszonych pomidorów albo łyżkę pesto. Co kto lubi. Jak jesteśmy przy wieprzowinie nie zapomnijcie o swojskiej kiełbasie czy kaszance.

Z nich także można wyczarować fajne rzeczy. Np. kaszankę zawinąć w boczek…
http://www.przepisy.pl/przepis/kaszanka-w-boczku
…lub nadziać na patyczki w postaci szaszłyków z białej kiełbasy i cukinii.
http://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyk-z-bialej-kielbasy-i-cukinii-prosto-z-grilla

Ja osobiście zawijam kiełbaski w folię aluminiową z cebulą i majerankiem. Proste i pyszne.

W następnym odcinku zajmę się polędwicą wołową.

Zapraszam do czytania.