Wieprzowina do grillowania nadaje się idealnie, bo mięso jest... tłuste. Podczas grillowania tłuszcz wytapia się, rozluźniając włókna, pomiędzy które dostają się soki mięsne. To właśnie dlatego prawidłowo pieczona lub grillowana wieprzowina jest tak miękka i soczysta.
Które kawałki wybrać? Na wieprzowe steki idealne są: schab środkowy, polędwiczka, plastry mięsa od szynki (chodź tu trzeba uważać, aby ich nie przepiec) i klasyczna karkówka. Nie zapominajmy też o żeberkach, boczku, kaszance i – oczywiście – kiełbasie.
Na początek prosty przepis na klasycznie przygotowaną karkówkę:
https://www.przepisy.pl/przepis/klasyczna-karkowka
Zacznijmy od przygotowania mięsa do grillowania.
Jak kroić steki? Najlepiej w grube plastry od centymetra do dwóch. Mięso będzie miało lepszy smak, jeśli będzie ukrojone z kawałkiem tłuszczu, skóry, a nawet z kością. Pamiętajcie wówczas, żeby grillować taki stek nieco dłużej, aż soki wypływające po nakłuciu będą przezroczyste, a mięso przy kości nie będzie różowe. Można też je naciąć w pobliżu kości. I choć straci wtedy nieco na soczystości, to jednak będziemy mieli pewność, że będzie dopieczone.
Jak grillować? Polecam ruszty z pokrywą, bo jej użycie sprawia, że temperatura na powierzchni rusztu jest równomierna. Na otwartym grillu temperatura na ruszcie jest zmienna i ciężko określić dokładnie czas pieczenia.
Jaki jest czas pieczenia? Zakładając, że grillujemy steka z karkówki o grubości do 1 cm, możemy przyjąć czas 5-7 minut z każdej strony.
Temperatura grillowania? Pamiętajmy, że zanim zaczniemy opiekać mięso, brykiety lub węgle powinny być porządnie rozżarzone – wtedy na ich powierzchni pojawia się biały popiół. Nie umieszczajcie też rusztu za blisko powierzchni brykietów – temperatura pieczenia będzie za wysoka, mięso zwęglone na powierzchni, a w środku surowe. Temperatura grilla powinna być wyrównana, a kawałki mięsa często obracane i zamieniane miejscami (szczególnie w przypadku grilla bez pokrywy).
Wiecie już jak rozpalić grill, jakie mięso wybrać i jak ustawić temperaturę. Czas na marynaty, które sprawią, że „zwykła” karkówka stanie się karkówką wyjątkową. Ale o tym w kolejnym wpisie na blogu.
Które kawałki wybrać? Na wieprzowe steki idealne są: schab środkowy, polędwiczka, plastry mięsa od szynki (chodź tu trzeba uważać, aby ich nie przepiec) i klasyczna karkówka. Nie zapominajmy też o żeberkach, boczku, kaszance i – oczywiście – kiełbasie.
Na początek prosty przepis na klasycznie przygotowaną karkówkę:
https://www.przepisy.pl/przepis/klasyczna-karkowka
Zacznijmy od przygotowania mięsa do grillowania.
Jak kroić steki? Najlepiej w grube plastry od centymetra do dwóch. Mięso będzie miało lepszy smak, jeśli będzie ukrojone z kawałkiem tłuszczu, skóry, a nawet z kością. Pamiętajcie wówczas, żeby grillować taki stek nieco dłużej, aż soki wypływające po nakłuciu będą przezroczyste, a mięso przy kości nie będzie różowe. Można też je naciąć w pobliżu kości. I choć straci wtedy nieco na soczystości, to jednak będziemy mieli pewność, że będzie dopieczone.
Jak grillować? Polecam ruszty z pokrywą, bo jej użycie sprawia, że temperatura na powierzchni rusztu jest równomierna. Na otwartym grillu temperatura na ruszcie jest zmienna i ciężko określić dokładnie czas pieczenia.
Jaki jest czas pieczenia? Zakładając, że grillujemy steka z karkówki o grubości do 1 cm, możemy przyjąć czas 5-7 minut z każdej strony.
Temperatura grillowania? Pamiętajmy, że zanim zaczniemy opiekać mięso, brykiety lub węgle powinny być porządnie rozżarzone – wtedy na ich powierzchni pojawia się biały popiół. Nie umieszczajcie też rusztu za blisko powierzchni brykietów – temperatura pieczenia będzie za wysoka, mięso zwęglone na powierzchni, a w środku surowe. Temperatura grilla powinna być wyrównana, a kawałki mięsa często obracane i zamieniane miejscami (szczególnie w przypadku grilla bez pokrywy).
Wiecie już jak rozpalić grill, jakie mięso wybrać i jak ustawić temperaturę. Czas na marynaty, które sprawią, że „zwykła” karkówka stanie się karkówką wyjątkową. Ale o tym w kolejnym wpisie na blogu.
Komentarze (0)