Klasyczna karkówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczna karkówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
979 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem, aby mięso było delikatniejsze.

Klasyczna karkówka   - Krok 1

Krok 2

W misce połącz składniki marynaty: ketchup, olej, sos sojowy, słodką paprykę, przeciśnięty czosnek, cebulę oraz przyprawę Knorr.

Klasyczna karkówka   - Krok 2

Krok 3

Natrzyj dokładnie mięso marynatą i odstaw na minimum 2 godziny.

Klasyczna karkówka   - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie smaż mięso po 8-10 minut z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem koktajlowym .

Klasyczna karkówka   - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos koktajlowy. Składniki sosu połącz ze sobą i odstaw na 30 minut.

Klasyczna karkówka   - Krok 5
36

Opinie o przepisie

  • Karolina Ceglińska

    Karolina Ceglińska , 03.08.2014

    wolę mój przepis:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Smolarska

    Anna Smolarska , 03.08.2014

    cypisku a co Ty z tymi przepisami?glodny taki jestes?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Błociński

    Roman Błociński , 03.08.2014

    ciekawy jestem ile to zawiera kalori

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Szulc

    Bozena Szulc , 03.08.2014

    Propozycja na dzisiaj urodzinowy obiad na tak upalny dzień.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 03.08.2014

    @Danuta: słuchamy uważnie! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Łyczak

    Bogusław Łyczak , 03.08.2014

    SMACZNEGO,WCZORAJ MIAŁEM ŻEBERKA WIEPRZOWE DUSZONE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan IJa

    Stefan IJa , 03.08.2014

    Wyśmienita,tyłek po niej rosnie he he he.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Komar

    Bogdan Komar , 03.08.2014

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Haraf-Sęk

    Danuta Haraf-Sęk , 03.08.2014

    Na takie upały proponuje coś lżejszego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Domagala

    Teresa Domagala , 03.08.2014

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Tańska-Wiśniewska

    Wanda Tańska-Wiśniewska , 03.08.2014

    Oj tak, jemy, a jakże!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Chojka

    Barbara Chojka , 02.08.2014

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Suchodolski

    Andrzej Suchodolski , 02.08.2014

    mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Paczóski

    Przemek Paczóski , 02.08.2014

    już nie jestem potrzebny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Toll

    Jan Toll , 02.08.2014

    przekońske masz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Duda

    Zbyszek Duda , 02.08.2014

    Mniam mniam.:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Litka

    Danuta Litka , 02.08.2014

    Polecam równierz karkówkę na wschodnią nutę z warzywami,pieczarkami i odrobinę lubczyka.Zawsze smakuje i działa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jasek

    Krystyna Jasek , 02.08.2014

    Coś podobnego zrobiłam tylko zamiast majonezu dałam sos chiński.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tyszkiewicz

    Marek Tyszkiewicz , 02.08.2014

    nie widze wcale natalerzu to tylko taka ściema

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lefkothea Lefki Śmigielska

    Lefkothea Lefki Śmigielska , 02.08.2014

    Apetyczna, wszystko zostawiam i pędzę do kuchni !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Soroko

    Jan Soroko , 02.08.2014

    gdzie to podudzie indyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Morawski

    Marek Morawski , 02.08.2014

    a jakie skłądniki sosu coctailowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julianna Bobińska

    Julianna Bobińska , 02.08.2014

    pychotka , smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Bethke

    Krzysztof Bethke , 02.08.2014

    Sama jesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Korzeń

    Jerzy Korzeń , 02.08.2014

    jednak przyjadę,jak ładnie podane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Piestrzynska

    Ela Piestrzynska , 02.08.2014

    no pychotka a gdzie to tej karkoweczki piwko jest ??? :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sameh Mizer

    Sameh Mizer , 02.08.2014

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesia Malinowska

    Czesia Malinowska , 02.08.2014

    ale dlaczego takie po przypalane??? to jest rakotwórcze i nie zdrowe :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Ślimak

    Jan Ślimak , 02.08.2014

    To to rozumiem rarytas dla podniebienia .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Hansi

    Jan Hansi , 02.08.2014

    Mniam!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna karkówka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna karkówka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna karkówka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna karkówka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna karkówka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna karkówka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna karkówka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna karkówka   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna karkówka  Klasyczna karkówka

Obowiązkowy punkt w menu każdego mięsożercy. Klasyczna karkówka z patelni lub grilla to sprawdzony sposób na pyszną i aromatyczną porcję mięsa, któremu nie oprze się żaden smakosz. Jak ją przyrządzić? Przede wszystkim, postaw na prostotę – więcej wcale nie oznacza lepiej. Soczysta karkówka najlepiej czuje się w kameralnym towarzystwie plastrów cebuli i ząbków czosnku. Użyj ich do przyrządzenia mięsnej marynaty. Dodaj łagodny ketchup, pełen smaku sos sojowy i przyprawy. Zanurz w niej porcje wieprzowiny, a po dwóch godzinach będą przygotowane do smażenia. Po tej dłuższej chwili oczekiwania wystarczy już tylko 8-10 minut na ruszcie lub patelni grillowej i… gotowe. Ten mięsny klasyk podawaj z sosami np. dipem tzatziki lub czosnkowo-ziołowym oraz bagietką, lub z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówką ze świeżych warzyw. Pyszności!