Dania z Karkówką Smażoną

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (12)

Bitki z karkówki z cebulą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Czas na kulinarną podróż do rodzinnego domu! Bitki z karkówki – wprost z kuchni mamy pojawią się...
Bitki wieprzowe z chrzanem
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli twoja rodzina uwielbia mięso w połączeniu z aromatycznym sosem, a jeszcze nigdy nie przyrzą...
Chińska karkówka
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Aromatyczna karkówka z patelni
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Na przygotowanie aromatycznej karkówki z patelni nie potrzebujesz wiele czasu, więc jeśli szukasz...
Klasyczna karkówka
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Obowiązkowy punkt w menu każdego mięsożercy. Klasyczna karkówka z patelni lub grilla to sprawdzon...
Steki z karkówki
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dziś na obiad tradycyjne danie kuchni polskiej. Steki z karkówki gościły na naszych stołach niera...
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Sos cygański, z którym podawana jest karkówka, nadaje jej wyrazistego, pikantnego smaku. Dzięki m...
Gulasz myśliwski z cukinią
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mięso wieprzowe świetnie sprawdza się zaserwowane z różnymi dodatkami: grzybami, suszonymi owocam...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka smażonaKarkówka smażona

W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się karkówkę z wieprzowiny, nieco rzadziej wołową. Takie mięso jest wyjątkowo soczyste, elastyczne, jędrne i delikatne w smaku. Charakterystyczne dla karkówki są żyłki tłuszczu, którymi jest poprzerastana. Wykorzystasz ją do pieczenia, grillowania oraz produkcji wędlin – baleronu i kiełbas. Wyjątkowo smaczna będzie jednak karkówka smażona na patelni zwykłej lub grillowej. Najbardziej popularnym sposobem na jej przygotowanie są bitki, czyli pokrojone na kotlety, rozbite tłuczkiem mięso obsmażone na rozgrzanym oleju. W podstawowej wersji bitki dusi się z dodatkiem zeszklonej cebulki i podaje z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Pasują do niej także wszelkiego rodzaju sosy: pomidorowy, ziołowy czy pikantny chrzanowy. Karkówka świetnie nadaje się do grillowania. Wystarczy, że natrzesz ją odpowiednią marynatą i właściwie dobierzesz czas oraz temperaturę grillowania, aby mięso nie stało się zbyt suche. Ważne jest, aby gotową karkówkę podać z pasującymi dodatkami – dobrze sprawdzi się na przykład sos cygański. Przygotujesz go z krojonej, duszonej papryki połączonej ze śmietaną i przyprawionej chilli oraz świeżym tymiankiem. Jeśli lubisz dobrze przyprawione orientalne dania, wypróbuj przepis na chińską karkówkę. Mięso pokrojone w paski i zamarynowane w tartym imbirze i ostrej papryce usmaż z posiekanymi warzywami: kapustą pekińską, porem i zieloną papryką. Takie danie najlepiej jest serwować z ugotowanym ryżem np. basmati. Karkówkę wykorzystasz do przyrządzenia popularnego dania gyros, krojąc ją w nieduże kawałki i podsmażając z dodatkiem gotowej mieszanki przypraw do gyrosu. Usmażone mięso podawaj z chlebkiem pita lub frytkami zapiekanymi w ziołach. Chcesz przygotować na obiad danie z soczystą, pyszną karkówką w roli głównej? Sięgnij po nasze sprawdzone sposoby, dzięki którym wydobędziesz z tego szlachetnego mięsa niezwykłe bogactwo smaków. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych w tej kategorii potraw. Życzymy smacznego.