Dania z Karkówką Smażoną
11 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Karkówka smażona
W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się karkówkę z wieprzowiny, nieco rzadziej wołową. Takie mięso jest wyjątkowo soczyste, elastyczne, jędrne i delikatne w smaku. Charakterystyczne dla karkówki są żyłki tłuszczu, którymi jest poprzerastana. Wykorzystasz ją do pieczenia, grillowania oraz produkcji wędlin – baleronu i kiełbas. Wyjątkowo smaczna będzie jednak karkówka smażona na patelni zwykłej lub grillowej. Najbardziej popularnym sposobem na jej przygotowanie są bitki, czyli pokrojone na kotlety, rozbite tłuczkiem mięso obsmażone na rozgrzanym oleju. W podstawowej wersji bitki dusi się z dodatkiem zeszklonej cebulki i podaje z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Pasują do niej także wszelkiego rodzaju sosy: pomidorowy, ziołowy czy pikantny chrzanowy. Karkówka świetnie nadaje się do grillowania. Wystarczy, że natrzesz ją odpowiednią marynatą i właściwie dobierzesz czas oraz temperaturę grillowania, aby mięso nie stało się zbyt suche. Ważne jest, aby gotową karkówkę podać z pasującymi dodatkami – dobrze sprawdzi się na przykład sos cygański. Przygotujesz go z krojonej, duszonej papryki połączonej ze śmietaną i przyprawionej chilli oraz świeżym tymiankiem. Jeśli lubisz dobrze przyprawione orientalne dania, wypróbuj przepis na chińską karkówkę. Mięso pokrojone w paski i zamarynowane w tartym imbirze i ostrej papryce usmaż z posiekanymi warzywami: kapustą pekińską, porem i zieloną papryką. Takie danie najlepiej jest serwować z ugotowanym ryżem np. basmati. Karkówkę wykorzystasz do przyrządzenia popularnego dania gyros, krojąc ją w nieduże kawałki i podsmażając z dodatkiem gotowej mieszanki przypraw do gyrosu. Usmażone mięso podawaj z chlebkiem pita lub frytkami zapiekanymi w ziołach. Chcesz przygotować na obiad danie z soczystą, pyszną karkówką w roli głównej? Sięgnij po nasze sprawdzone sposoby, dzięki którym wydobędziesz z tego szlachetnego mięsa niezwykłe bogactwo smaków. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych w tej kategorii potraw. Życzymy smacznego.