Karkówka smażona

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (12)

Bitki z karkówki z cebulą - VIDEO

104

łatwe

60 min.
Czas na kulinarną podróż do rodzinnego domu! Bitki z karkówki – wprost z kuchni mamy pojawią się...
Bitki wieprzowe z chrzanem

101

łatwe

45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym

41

łatwe

60 min.
Jeśli twoja rodzina uwielbia mięso w połączeniu z aromatycznym sosem, a jeszcze nigdy nie przyrzą...
Chińska karkówka

29

łatwe

45 min.
Aromatyczna karkówka z patelni

34

łatwe

30 min.
Na przygotowanie aromatycznej karkówki z patelni nie potrzebujesz wiele czasu, więc jeśli szukasz...
Klasyczna karkówka

17

łatwe

30 min.
Obowiązkowy punkt w menu każdego mięsożercy. Klasyczna karkówka z patelni lub grilla to sprawdzon...
Steki z karkówki

7

łatwe

30 min.
Dziś na obiad tradycyjne danie kuchni polskiej. Steki z karkówki gościły na naszych stołach niera...
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO

3

średnie

60 min.
Sos cygański, z którym podawana jest karkówka, nadaje jej wyrazistego, pikantnego smaku. Dzięki m...
Gulasz myśliwski z cukinią

4

łatwe

60 min.
Mięso wieprzowe świetnie sprawdza się zaserwowane z różnymi dodatkami: grzybami, suszonymi owocam...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka smażonaKarkówka smażona

W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się karkówkę z wieprzowiny, nieco rzadziej wołową. Takie mięso jest wyjątkowo soczyste, elastyczne, jędrne i delikatne w smaku. Charakterystyczne dla karkówki są żyłki tłuszczu, którymi jest poprzerastana. Wykorzystasz ją do pieczenia, grillowania oraz produkcji wędlin – baleronu i kiełbas. Wyjątkowo smaczna będzie jednak karkówka smażona na patelni zwykłej lub grillowej. Najbardziej popularnym sposobem na jej przygotowanie są bitki, czyli pokrojone na kotlety, rozbite tłuczkiem mięso obsmażone na rozgrzanym oleju. W podstawowej wersji bitki dusi się z dodatkiem zeszklonej cebulki i podaje z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Pasują do niej także wszelkiego rodzaju sosy: pomidorowy, ziołowy czy pikantny chrzanowy. Karkówka świetnie nadaje się do grillowania. Wystarczy, że natrzesz ją odpowiednią marynatą i właściwie dobierzesz czas oraz temperaturę grillowania, aby mięso nie stało się zbyt suche. Ważne jest, aby gotową karkówkę podać z pasującymi dodatkami – dobrze sprawdzi się na przykład sos cygański. Przygotujesz go z krojonej, duszonej papryki połączonej ze śmietaną i przyprawionej chilli oraz świeżym tymiankiem. Jeśli lubisz dobrze przyprawione orientalne dania, wypróbuj przepis na chińską karkówkę. Mięso pokrojone w paski i zamarynowane w tartym imbirze i ostrej papryce usmaż z posiekanymi warzywami: kapustą pekińską, porem i zieloną papryką. Takie danie najlepiej jest serwować z ugotowanym ryżem np. basmati. Karkówkę wykorzystasz do przyrządzenia popularnego dania gyros, krojąc ją w nieduże kawałki i podsmażając z dodatkiem gotowej mieszanki przypraw do gyrosu. Usmażone mięso podawaj z chlebkiem pita lub frytkami zapiekanymi w ziołach. Chcesz przygotować na obiad danie z soczystą, pyszną karkówką w roli głównej? Sięgnij po nasze sprawdzone sposoby, dzięki którym wydobędziesz z tego szlachetnego mięsa niezwykłe bogactwo smaków. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych w tej kategorii potraw. Życzymy smacznego.