
Składniki
600 gramów
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój na cztery steki jednakowej grubości.

Krok 2
Osuszone kotlety posyp równomiernie przyprawą Knorr.

Krok 3
Zamarynowane mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony.


Dobra rada:
Tak zamarynowaną karkówkę możesz przygotować również na grillu lub usmażyć na patelni grillowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna karkówka z patelni
Na przygotowanie soczystej karkówki na patelni nie potrzebujesz wiele czasu, więc jeśli szukasz inspiracji na szybki obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis na karkówkę smażoną na patelni. W pierwszej kolejności dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą i pokrój na steki. Szybciej się usmaży, jeśli delikatnie je rozbijesz. Następnie obtocz mięso w specjalnej mieszance przypraw do karkówki i skrop oliwą. Smak karkówki z patelni będzie intensywniejszy, jeśli dodasz odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Ostrość dania bez problemu dopasujesz do własnych preferencji. Zainspiruj się tym przepisem na aromatyczną karkówkę z patelni i przygotuj ją przy najbliższej okazji. Smacznego!
Dla kogo? Ciepłe wieczory w środku lata wielu osobom kojarzą się ze spotkaniami w gronie najbliższych przy rozgrzanym ruszcie. Co tu dużo mówić, uwielbiamy grillować! A z frykasami, które wtedy pojawiają się w menu, nieodłącznie kojarzy się karkówka. Tęsknisz za wakacjami i chcesz przypomnieć sobie tę atmosferę w środku zimy? Dowiedz się, jak zrobić karkówkę na patelni i ciesz się jej wyśmienitym smakiem, kiedy tylko chcesz.
Na jaką okazję? Karkówka z patelni na szybko okaże się wybawieniem, gdy wracasz do domu później, niż było to w planach i nie masz czasu ani ochoty na długie siedzenie w kuchni oraz zajmowanie się skomplikowanymi potrawami. Zerknij na nasze instrukcje, jak smażyć karkówkę na patelni i przygotuj znakomity obiad w tempie ekspresowym.
Czy wiesz, że? Mięso do karkówki smażonej na patelni marynuj przez kilka godzin – pamiętaj, że im dłużej to robisz, tym smaki lepiej się ze sobą połączą. Gdy jest już gotowe, usmaż je na patelni grillowej lub na ruszcie.
Dla urozmaicenia: Jak serwować karczek z patelni? Pasują do niego najróżniejsze dodatki, więc sprawdź, co masz w swoich zapasach. Karkówkę wyłóż na talerze i ozdób gałązkami tymianku oraz plastrami pomidora. Podawaj z chrupiącym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Jeśli chodzi o tę ostatnią, do karkówki z patelni sprawdzi się grecka lub pomidory w plastrach posypane posiekaną natką pietruszki.