
Składniki
600 gramów
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój na cztery steki jednakowej grubości.

Krok 2
Osuszone kotlety posyp równomiernie przyprawą Knorr.

Krok 3
Zamarynowane mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony.


Dobra rada:
Tak zamarynowaną karkówkę możesz przygotować również na grillu lub usmażyć na patelni grillowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna karkówka z patelni
Na przygotowanie soczystej karkówki na patelni nie potrzebujesz wiele czasu, więc jeśli szukasz inspiracji na szybki obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis na karkówkę smażoną na patelni. W pierwszej kolejności dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą i pokrój na steki. Szybciej się usmaży, jeśli delikatnie je rozbijesz. Następnie obtocz mięso w specjalnej mieszance przypraw do karkówki i skrop oliwą. Smak karkówki z patelni będzie intensywniejszy, jeśli dodasz odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Ostrość dania bez problemu dopasujesz do własnych preferencji. Zainspiruj się tym przepisem na aromatyczną karkówkę z patelni i przygotuj ją przy najbliższej okazji. Smacznego!
Dla kogo? Ciepłe wieczory w środku lata wielu osobom kojarzą się ze spotkaniami w gronie najbliższych przy rozgrzanym ruszcie. Co tu dużo mówić, uwielbiamy grillować! A z frykasami, które wtedy pojawiają się w menu, nieodłącznie kojarzy się karkówka. Tęsknisz za wakacjami i chcesz przypomnieć sobie tę atmosferę w środku zimy? Dowiedz się, jak zrobić karkówkę na patelni i ciesz się jej wyśmienitym smakiem, kiedy tylko chcesz.
Na jaką okazję? Karkówka z patelni na szybko okaże się wybawieniem, gdy wracasz do domu później, niż było to w planach i nie masz czasu ani ochoty na długie siedzenie w kuchni oraz zajmowanie się skomplikowanymi potrawami. Zerknij na nasze instrukcje, jak smażyć karkówkę na patelni i przygotuj znakomity obiad w tempie ekspresowym.
Czy wiesz, że? Mięso do karkówki smażonej na patelni marynuj przez kilka godzin – pamiętaj, że im dłużej to robisz, tym smaki lepiej się ze sobą połączą. Gdy jest już gotowe, usmaż je na patelni grillowej lub na ruszcie.
Dla urozmaicenia: Jak serwować karczek z patelni? Pasują do niego najróżniejsze dodatki, więc sprawdź, co masz w swoich zapasach. Karkówkę wyłóż na talerze i ozdób gałązkami tymianku oraz plastrami pomidora. Podawaj z chrupiącym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Jeśli chodzi o tę ostatnią, do karkówki z patelni sprawdzi się grecka lub pomidory w plastrach posypane posiekaną natką pietruszki.