Makaron z serem pleśniowym i kurczakiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

29 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Duże muszle można nie tylko łączyć z sosem, jak zwykły makaron, ale i nadziewać po ugotowaniu rozmaitymi farszami i zapiekać. Wyjątkowo ładnie prezentują się na talerzu!

Krok 2

Zagotuj wodę, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, mieszając od czasu do czasu, aby się nie posklejał. Zahartuj pod zimną wodą (możesz wymieszać z odrobiną oliwy). Bulion pozostaw w garnku. Zrób sos: roztop masło na patelni, zmniejsz ogień, włóż seler, smaż, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, wymieszaj z mascarpone. Przełóż do metalowej miski z roztartym serem pleśniowym, wymieszaj, dodając orzechy. Garnek z bulionem ustaw na malutkim ogniu, ustaw na nim miskę z sosem serowym, tak aby dno miski nie dotykało powierzchni bulionu. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aby sos pozostawał ciepły w czasie, gdy ty będziesz smażyć kurczaka na oliwie i mieszać go z makaronem. Na ogrzane talerze przełóż porcje conchiglii i mięsa, polej ciepłym sosem, posyp parmezanem i udekoruj bazylią.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej