Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym
średnie
18 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Duże muszle można nie tylko łączyć z sosem, jak zwykły makaron, ale i nadziewać po ugotowaniu rozmaitymi farszami i zapiekać. Wyjątkowo ładnie prezentują się na talerzu!
Krok 2
Zagotuj wodę, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, mieszając od czasu do czasu, aby się nie posklejał. Zahartuj pod zimną wodą (możesz wymieszać z odrobiną oliwy). Bulion pozostaw w garnku. Zrób sos: roztop masło na patelni, zmniejsz ogień, włóż seler, smaż, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, wymieszaj z mascarpone. Przełóż do metalowej miski z roztartym serem pleśniowym, wymieszaj, dodając orzechy. Garnek z bulionem ustaw na malutkim ogniu, ustaw na nim miskę z sosem serowym, tak aby dno miski nie dotykało powierzchni bulionu. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aby sos pozostawał ciepły w czasie, gdy ty będziesz smażyć kurczaka na oliwie i mieszać go z makaronem. Na ogrzane talerze przełóż porcje conchiglii i mięsa, polej ciepłym sosem, posyp parmezanem i udekoruj bazylią.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej