Makaron z serem pleśniowym i kurczakiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
29 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Duże muszle można nie tylko łączyć z sosem, jak zwykły makaron, ale i nadziewać po ugotowaniu rozmaitymi farszami i zapiekać. Wyjątkowo ładnie prezentują się na talerzu!

Krok 2

Zagotuj wodę, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, mieszając od czasu do czasu, aby się nie posklejał. Zahartuj pod zimną wodą (możesz wymieszać z odrobiną oliwy). Bulion pozostaw w garnku. Zrób sos: roztop masło na patelni, zmniejsz ogień, włóż seler, smaż, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, wymieszaj z mascarpone. Przełóż do metalowej miski z roztartym serem pleśniowym, wymieszaj, dodając orzechy. Garnek z bulionem ustaw na malutkim ogniu, ustaw na nim miskę z sosem serowym, tak aby dno miski nie dotykało powierzchni bulionu. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aby sos pozostawał ciepły w czasie, gdy ty będziesz smażyć kurczaka na oliwie i mieszać go z makaronem. Na ogrzane talerze przełóż porcje conchiglii i mięsa, polej ciepłym sosem, posyp parmezanem i udekoruj bazylią.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej