Składniki
1 szklanka
5 sztuk
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
1.5 litra
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kilka godzin przed przygotowaniem zupy należy soczewicę zalać wodą i odstawić.
Krok 2
Cebulę i czosnek siekamy (niezbyt drobno) i w garnku podsmażamy chwilę na oliwie.
Krok 3
W czasie gdy cebula się szkli, myjemy i obieramy marchewki i wrzucamy do garnka. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie wyjmujemy warzywa, odkładamy je do miski, a do wywaru wsypujemy odcedzoną soczewicę oraz resztę dość drobno pokrojonych marchewek. Gotujemy 15 minut.
Krok 5
Warzywa, które wyjęliśmy z garnka miksujemy blenderem z pomidorami na jednolitą masę. Doprawiamy papryką i pieprzem. Otrzymaną pulpę wlewamy do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy
Soczewica to wyjątkowa roślina strączkowa. Pochodzi z rodziny bobowatych i charakteryzuje się mącznym, lekko słodkawym smakiem. Przepisów na jej przyrządzenie powstało wiele, gdyż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni: używa się jej do dań głównych, przekąsek czy nawet deserów. Warta uwagi jest zupa z soczewicy, którą z pomocą powyższego przepisu, przygotujesz wyjątkowo łatwo. Oprócz sugerowanych w nim warzyw, możesz dodatkowo użyć korzenia pietruszki lub selera, które urozmaicą smak dania. Potrawy z soczewicy dobrze komponują się z różnego rodzaju przyprawami. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do zupy pieprz kajeński, jeśli łagodne: tymianek, oregano lub majeranek. Przed podaniem zmiksuj wszystkie składniki na gładki, aksamitny krem. Danie możesz ozdobić niewielką ilością śmietany lub jogurtu naturalnego oraz wybraną zieleniną. Podawać je możesz z chrupiącymi grzankami, które łatwo przyrządzisz, smażąc dowolne pieczywo pokrojone na małe kawałki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis jeszcze dziś.