Składniki
1 szklanka
5 sztuk
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
1.5 litra
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kilka godzin przed przygotowaniem zupy należy soczewicę zalać wodą i odstawić.
Krok 2
Cebulę i czosnek siekamy (niezbyt drobno) i w garnku podsmażamy chwilę na oliwie.
Krok 3
W czasie gdy cebula się szkli, myjemy i obieramy marchewki i wrzucamy do garnka. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie wyjmujemy warzywa, odkładamy je do miski, a do wywaru wsypujemy odcedzoną soczewicę oraz resztę dość drobno pokrojonych marchewek. Gotujemy 15 minut.
Krok 5
Warzywa, które wyjęliśmy z garnka miksujemy blenderem z pomidorami na jednolitą masę. Doprawiamy papryką i pieprzem. Otrzymaną pulpę wlewamy do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy
Soczewica to wyjątkowa roślina strączkowa. Pochodzi z rodziny bobowatych i charakteryzuje się mącznym, lekko słodkawym smakiem. Przepisów na jej przyrządzenie powstało wiele, gdyż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni: używa się jej do dań głównych, przekąsek czy nawet deserów. Warta uwagi jest zupa z soczewicy, którą z pomocą powyższego przepisu, przygotujesz wyjątkowo łatwo. Oprócz sugerowanych w nim warzyw, możesz dodatkowo użyć korzenia pietruszki lub selera, które urozmaicą smak dania. Potrawy z soczewicy dobrze komponują się z różnego rodzaju przyprawami. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do zupy pieprz kajeński, jeśli łagodne: tymianek, oregano lub majeranek. Przed podaniem zmiksuj wszystkie składniki na gładki, aksamitny krem. Danie możesz ozdobić niewielką ilością śmietany lub jogurtu naturalnego oraz wybraną zieleniną. Podawać je możesz z chrupiącymi grzankami, które łatwo przyrządzisz, smażąc dowolne pieczywo pokrojone na małe kawałki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis jeszcze dziś.