Pikantna zupa z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

5 sztuk

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1.5 litra

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kilka godzin przed przygotowaniem zupy należy soczewicę zalać wodą i odstawić.

Krok 2

Cebulę i czosnek siekamy (niezbyt drobno) i w garnku podsmażamy chwilę na oliwie.

Krok 3

W czasie gdy cebula się szkli, myjemy i obieramy marchewki i wrzucamy do garnka. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie wyjmujemy warzywa, odkładamy je do miski, a do wywaru wsypujemy odcedzoną soczewicę oraz resztę dość drobno pokrojonych marchewek. Gotujemy 15 minut.

Krok 5

Warzywa, które wyjęliśmy z garnka miksujemy blenderem z pomidorami na jednolitą masę. Doprawiamy papryką i pieprzem. Otrzymaną pulpę wlewamy do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicyZupa z soczewicy

Soczewica to wyjątkowa roślina strączkowa. Pochodzi z rodziny bobowatych i charakteryzuje się mącznym, lekko słodkawym smakiem. Przepisów na jej przyrządzenie powstało wiele, gdyż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni: używa się jej do dań głównych, przekąsek czy nawet deserów. Warta uwagi jest zupa z soczewicy, którą z pomocą powyższego przepisu, przygotujesz wyjątkowo łatwo. Oprócz sugerowanych w nim warzyw, możesz dodatkowo użyć korzenia pietruszki lub selera, które urozmaicą smak dania. Potrawy z soczewicy dobrze komponują się z różnego rodzaju przyprawami. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do zupy pieprz kajeński, jeśli łagodne: tymianek, oregano lub majeranek. Przed podaniem zmiksuj wszystkie składniki na gładki, aksamitny krem. Danie możesz ozdobić niewielką ilością śmietany lub jogurtu naturalnego oraz wybraną zieleniną. Podawać je możesz z chrupiącymi grzankami, które łatwo przyrządzisz, smażąc dowolne pieczywo pokrojone na małe kawałki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis jeszcze dziś.