Cukinia nadziewana serem ricotta i szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Cukinia nadziewana

serem ricotta i zapiekana w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

450 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i chilli, gdy cebula się zeszkli wrzuć posiekany jarmuż oraz posiekane suszone pomidory. Wszystko razem smaż chwilę, na koniec dodaj uprażone orzeszki pinii. Farsz odstaw do ostygnięcia.

Cukinia nadziewana - Krok 1

Krok 2

Cukinie umyj przetnij na pół. Delikatnie za pomocą łyżki usuń część pestek ze środka.

Cukinia nadziewana - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonego jarmużu dodaj ser ricotta, część startego sera parmezan oraz żółtka, całość dopraw do smaku gałką muszkatową i ewentualnie, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj razem.

Cukinia nadziewana - Krok 3

Krok 4

Farsz nałóż do wydrążonych cukinii. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, polej po wierzchu cukinii, całość posyp startym pozostałym parmezanem i tartą bułką. Cukinie piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 30 minut.

Cukinia nadziewana - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone cukinie podawaj z sosem pomidorowym.

12

Opinie o przepisie

  • Anna  Czajkowska

    Anna Czajkowska , 01.08.2019

    Trochę dużo składników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wójcicka

    Małgorzata Wójcicka , 24.09.2016

    Też była pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katharina Blazkow

    Katharina Blazkow , 23.09.2016

    Mozna zastapic czyms ten sos z knorr? Mieszkam za granica i nie mam mozliwosci kupienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Graczyk

    Ela Graczyk , 12.09.2016

    Zieloną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Dlugosz

    Genowefa Dlugosz , 22.09.2015

    smacznie wygladaja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wojciechowski

    Marek Wojciechowski , 21.09.2015

    JACEK I BARBARA.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kamyczek

    Krystyna Kamyczek , 21.09.2015

    Lubię - często rzucam cukinię na grillowa patelnię i to jest koniec obiadu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Janta-Lipińska

    Bożena Janta-Lipińska , 21.09.2015

    Spróbuj cie warto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Sulek

    Maria Sulek , 21.09.2015

    Czytałam i przepis wydaje się ciekawy. Trzeba spróbować....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Jankowiak

    Renata Jankowiak , 21.09.2015

    chyba nie ma takiego warzywa którego bym powiedziała ,że nie lubię :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Filipczak

    Elżbieta Filipczak , 21.09.2015

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Pasternacki

    Kazimierz Pasternacki , 21.09.2015

    Jesli Juz ma byc jarmuz, to tylko surow (y)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia nadziewanaCukinia nadziewana

Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wydrążyć. Jej skórka nie mięknie nadmiernie i nie pęka, dzięki czemu wydrążone z niej łódeczki zachowują swój kształt. Dodatkowo, cukinia ma bardzo delikatny smak, do którego pasuje wiele dodatków np. jarmuż z serem ricotta. Aby przygotować takie danie, zacznij od przekrojenia cukinii na pół i wydrążenia części pestek. Jeśli są miękkie, nadają się do wykorzystania w farszu. Skrócisz czas przygotowania potrawy, kiedy podpieczesz wydrążone warzywa zanim je nadziejesz. Dzięki temu lekko zmiękną w czasie, w którym przygotujesz jarmuż z serem. Możesz użyć także świeżego lub mrożonego szpinaku, ale wyrazisty smak jarmużu doskonale będzie komponował się z łagodnym warzywem i delikatną ricottą. Nałóż farsz do cukinii i posyp parmezanem oraz bułką tartą. Danie najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, kiedy jest gorące i chrupiące. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub surowym liściem jarmużu. Upiecz na obiad lub kolację.