Cukinia nadziewana
serem ricotta i zapiekana w piekarniku
łatwe
663 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
100 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i chilli, gdy cebula się zeszkli wrzuć posiekany jarmuż oraz posiekane suszone pomidory. Wszystko razem smaż chwilę, na koniec dodaj uprażone orzeszki pinii. Farsz odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Cukinie umyj przetnij na pół. Delikatnie za pomocą łyżki usuń część pestek ze środka.

Krok 3
Do wystudzonego jarmużu dodaj ser ricotta, część startego sera parmezan oraz żółtka, całość dopraw do smaku gałką muszkatową i ewentualnie, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj razem.

Krok 4
Farsz nałóż do wydrążonych cukinii. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, polej po wierzchu cukinii, całość posyp startym pozostałym parmezanem i tartą bułką. Cukinie piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 30 minut.


Dobra rada:
Upieczone cukinie podawaj z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia nadziewana
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wydrążyć. Jej skórka nie mięknie nadmiernie i nie pęka, dzięki czemu wydrążone z niej łódeczki zachowują swój kształt. Dodatkowo, cukinia ma bardzo delikatny smak, do którego pasuje wiele dodatków np. jarmuż z serem ricotta. Aby przygotować takie danie, zacznij od przekrojenia cukinii na pół i wydrążenia części pestek. Jeśli są miękkie, nadają się do wykorzystania w farszu. Skrócisz czas przygotowania potrawy, kiedy podpieczesz wydrążone warzywa zanim je nadziejesz. Dzięki temu lekko zmiękną w czasie, w którym przygotujesz jarmuż z serem. Możesz użyć także świeżego lub mrożonego szpinaku, ale wyrazisty smak jarmużu doskonale będzie komponował się z łagodnym warzywem i delikatną ricottą. Nałóż farsz do cukinii i posyp parmezanem oraz bułką tartą. Danie najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, kiedy jest gorące i chrupiące. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub surowym liściem jarmużu. Upiecz na obiad lub kolację.