Cukinia nadziewana
serem ricotta i zapiekana w piekarniku
łatwe
618 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
100 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i chilli, gdy cebula się zeszkli wrzuć posiekany jarmuż oraz posiekane suszone pomidory. Wszystko razem smaż chwilę, na koniec dodaj uprażone orzeszki pinii. Farsz odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Cukinie umyj przetnij na pół. Delikatnie za pomocą łyżki usuń część pestek ze środka.
Krok 3
Do wystudzonego jarmużu dodaj ser ricotta, część startego sera parmezan oraz żółtka, całość dopraw do smaku gałką muszkatową i ewentualnie, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj razem.
Krok 4
Farsz nałóż do wydrążonych cukinii. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, polej po wierzchu cukinii, całość posyp startym pozostałym parmezanem i tartą bułką. Cukinie piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 30 minut.
Dobra rada:
Upieczone cukinie podawaj z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia nadziewana
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wydrążyć. Jej skórka nie mięknie nadmiernie i nie pęka, dzięki czemu wydrążone z niej łódeczki zachowują swój kształt. Dodatkowo, cukinia ma bardzo delikatny smak, do którego pasuje wiele dodatków np. jarmuż z serem ricotta. Aby przygotować takie danie, zacznij od przekrojenia cukinii na pół i wydrążenia części pestek. Jeśli są miękkie, nadają się do wykorzystania w farszu. Skrócisz czas przygotowania potrawy, kiedy podpieczesz wydrążone warzywa zanim je nadziejesz. Dzięki temu lekko zmiękną w czasie, w którym przygotujesz jarmuż z serem. Możesz użyć także świeżego lub mrożonego szpinaku, ale wyrazisty smak jarmużu doskonale będzie komponował się z łagodnym warzywem i delikatną ricottą. Nałóż farsz do cukinii i posyp parmezanem oraz bułką tartą. Danie najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, kiedy jest gorące i chrupiące. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub surowym liściem jarmużu. Upiecz na obiad lub kolację.