Cukinia nadziewana
serem ricotta i zapiekana w piekarniku
łatwe
657 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
100 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i chilli, gdy cebula się zeszkli wrzuć posiekany jarmuż oraz posiekane suszone pomidory. Wszystko razem smaż chwilę, na koniec dodaj uprażone orzeszki pinii. Farsz odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Cukinie umyj przetnij na pół. Delikatnie za pomocą łyżki usuń część pestek ze środka.

Krok 3
Do wystudzonego jarmużu dodaj ser ricotta, część startego sera parmezan oraz żółtka, całość dopraw do smaku gałką muszkatową i ewentualnie, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj razem.

Krok 4
Farsz nałóż do wydrążonych cukinii. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, polej po wierzchu cukinii, całość posyp startym pozostałym parmezanem i tartą bułką. Cukinie piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 30 minut.


Dobra rada:
Upieczone cukinie podawaj z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia nadziewana
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wydrążyć. Jej skórka nie mięknie nadmiernie i nie pęka, dzięki czemu wydrążone z niej łódeczki zachowują swój kształt. Dodatkowo, cukinia ma bardzo delikatny smak, do którego pasuje wiele dodatków np. jarmuż z serem ricotta. Aby przygotować takie danie, zacznij od przekrojenia cukinii na pół i wydrążenia części pestek. Jeśli są miękkie, nadają się do wykorzystania w farszu. Skrócisz czas przygotowania potrawy, kiedy podpieczesz wydrążone warzywa zanim je nadziejesz. Dzięki temu lekko zmiękną w czasie, w którym przygotujesz jarmuż z serem. Możesz użyć także świeżego lub mrożonego szpinaku, ale wyrazisty smak jarmużu doskonale będzie komponował się z łagodnym warzywem i delikatną ricottą. Nałóż farsz do cukinii i posyp parmezanem oraz bułką tartą. Danie najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, kiedy jest gorące i chrupiące. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub surowym liściem jarmużu. Upiecz na obiad lub kolację.