Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
łatwe
487 osób zapisało

Składniki
300 gramów
200 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie zapiekanki makaronowej z tuńczykiem od ugotowania makaronu farfalle zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się, aby był przyrządzony al dente, czyli niezbyt twardy, ale też nie rozgotowany. Odcedź makaron na sicie i odstaw na później. Sięgnij po tuńczyka – dokładnie go odsącz. Następnie posiekaj świeżą natkę pietruszki i pokrój czerwoną paprykę w małe kawałki. Później zajmij się sosem do zapiekanki – w dużym kubku lub miarce kuchennej wymieszaj 200 mililitrów mleka z 300 mililitrami wody. Dosyp do nich zawartość Fix Spaghetti Carbonara Knorr i dokładnie rozmieszaj, aby nie powstały grudki.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C w trybie góra-dół. Przygotuj miskę i wrzuć do niej tuńczyka, makaron, paprykę i posiekaną pietruszkę. Zetrzyj na tarce 100 gramów sera i dodaj do miski połowę tej porcji. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej całość przygotowanym wcześniej sosem carbonara. Na koniec posyp zapiekankę bułką tartą i pozostałą porcją tartego sera.
Krok 3
Wstaw naczynie z zapiekanką do rozgrzanego piekarnika. Piecz ją przez około 25 minut (możesz wyjąć ją nieco wcześniej, jeśli ser i makaron szybko się zarumienią). Rozłóż zapiekankę na talerze i podawaj na gorąco. Smacznego!

Dobra rada:
Aby uwydatnić smak zapiekanki makaronowej z tuńczykiem, do sosu carbonara dodaj 2 łyżki musztardy. A jeśli nie przepadasz za tuńczykiem, śmiało zamień go na inny gatunek ryby – użyj np. łososia z puszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Apetyczne kawałki tuńczyka, oblane delikatnym sosem serowym to kompozycja godna nawet najbardziej wymagającego podniebienia! Bazą makaronowej zapiekanki z tuńczykiem jest ugotowany al dente makaron, a jej smakowite uzupełnienie stanowią tuńczyk, czerwona papryka, przyprawy i oczywiście kremowy sos serowy.
Dla kogo?
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to doskonałe danie dla tych, którzy lubią urozmaicone potrawy, a jednocześnie nie mają zbyt dużo czasu na ich przygotowanie. Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to kolorowa i smaczna propozycja, na której przyrządzenie potrzebujesz dosłownie kilkadziesiąt minut.
Na jaką okazję?
Możesz podać zapiekankę makaronową z tuńczykiem na obiad w gronie rodziny, ale tak samo dobrze pasuje jako danie na kolację, na którą wpadną z wizytą znajomi.
Czy wiesz, że?
Sos serowy do zapiekanki makaronowej z tuńczykiem możesz przyrządzić sam, mieszając na wolnym ogniu kilka rodzajów sera startych do śmietany. Jeśli czujesz, że jeszcze nie czas na eksperymenty, po prostu sięgnij po gotowy Fix Spaghetti Carbonara Knorr.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli tuńczyk nie jest twoją ulubioną rybą, możesz zamienić go na łososia z puszki. Wolisz jeszcze bardziej wyraziste smaki? Dodaj do sosu carbonara 2 łyżki musztardy!