Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem z puszki | Przepisy.pl pixel

Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie zapiekanki makaronowej z tuńczykiem od ugotowania makaronu farfalle zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się, aby był przyrządzony al dente, czyli niezbyt twardy, ale też nie rozgotowany. Odcedź makaron na sicie i odstaw na później. Sięgnij po tuńczyka – dokładnie go odsącz. Następnie posiekaj świeżą natkę pietruszki i pokrój czerwoną paprykę w małe kawałki. Później zajmij się sosem do zapiekanki – w dużym kubku lub miarce kuchennej wymieszaj 200 mililitrów mleka z 300 mililitrami wody. Dosyp do nich zawartość Fix Spaghetti Carbonara Knorr i dokładnie rozmieszaj, aby nie powstały grudki.

Krok 2

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C w trybie góra-dół. Przygotuj miskę i wrzuć do niej tuńczyka, makaron, paprykę i posiekaną pietruszkę. Zetrzyj na tarce 100 gramów sera i dodaj do miski połowę tej porcji. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej całość przygotowanym wcześniej sosem carbonara. Na koniec posyp zapiekankę bułką tartą i pozostałą porcją tartego sera.

Krok 3

Wstaw naczynie z zapiekanką do rozgrzanego piekarnika. Piecz ją przez około 25 minut (możesz wyjąć ją nieco wcześniej, jeśli ser i makaron szybko się zarumienią). Rozłóż zapiekankę na talerze i podawaj na gorąco. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uwydatnić smak zapiekanki makaronowej z tuńczykiem, do sosu carbonara dodaj 2 łyżki musztardy. A jeśli nie przepadasz za tuńczykiem, śmiało zamień go na inny gatunek ryby – użyj np. łososia z puszki.

3

Opinie o przepisie

  • Przemysław

    Przemysław , 22.05.2025

    Ilość mleka i wody na pewno jest zła.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jola Ciamaga

    Jola Ciamaga , 06.10.2017

    czy fix na pewno należy wymieszać z taką ilością mleka i wody? Zupa wyszła

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiemKremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Apetyczne kawałki tuńczyka, oblane delikatnym sosem serowym to kompozycja godna nawet najbardziej wymagającego podniebienia! Bazą makaronowej zapiekanki z tuńczykiem jest ugotowany al dente makaron, a jej smakowite uzupełnienie stanowią tuńczyk, czerwona papryka, przyprawy i oczywiście kremowy sos serowy. 

Dla kogo?

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to doskonałe danie dla tych, którzy lubią urozmaicone potrawy, a jednocześnie nie mają zbyt dużo czasu na ich przygotowanie. Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to kolorowa i smaczna propozycja, na której przyrządzenie potrzebujesz dosłownie kilkadziesiąt minut.

Na jaką okazję?

Możesz podać zapiekankę makaronową z tuńczykiem na obiad w gronie rodziny, ale tak samo dobrze pasuje jako danie na kolację, na którą wpadną z wizytą znajomi.

Czy wiesz, że?

Sos serowy do zapiekanki makaronowej z tuńczykiem możesz przyrządzić sam, mieszając na wolnym ogniu kilka rodzajów sera startych do śmietany. Jeśli czujesz, że jeszcze nie czas na eksperymenty, po prostu sięgnij po gotowy Fix Spaghetti Carbonara Knorr.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli tuńczyk nie jest twoją ulubioną rybą, możesz zamienić go na łososia z puszki. Wolisz jeszcze bardziej wyraziste smaki? Dodaj do sosu carbonara 2 łyżki musztardy!