Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 sztuki
2 łyżki
null
0.5 szklanki
null
50 gramów
2 łyżki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój w plastry.
Krok 2
Ze śledzi usuń skórę i ości, pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w talarki.
Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj ziemniaki, śledzie i cebulę.
Krok 4
Zalej śmietaną i posyp startym serem.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej