Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

2 łyżki

null

0.5 szklanki

null

50 gramów

2 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój w plastry.

Krok 2

Ze śledzi usuń skórę i ości, pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w talarki.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj ziemniaki, śledzie i cebulę.

Krok 4

Zalej śmietaną i posyp startym serem.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej