Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 sztuki
2 łyżki
null
0.5 szklanki
null
50 gramów
2 łyżki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój w plastry.
Krok 2
Ze śledzi usuń skórę i ości, pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w talarki.
Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj ziemniaki, śledzie i cebulę.
Krok 4
Zalej śmietaną i posyp startym serem.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej