Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

2 łyżki

null

0.5 szklanki

null

50 gramów

2 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój w plastry.

Krok 2

Ze śledzi usuń skórę i ości, pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w talarki.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj ziemniaki, śledzie i cebulę.

Krok 4

Zalej śmietaną i posyp startym serem.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kołacz z kruszonką
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej