Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 sztuki
2 łyżki
null
0.5 szklanki
null
50 gramów
2 łyżki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój w plastry.
Krok 2
Ze śledzi usuń skórę i ości, pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w talarki.
Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj ziemniaki, śledzie i cebulę.
Krok 4
Zalej śmietaną i posyp startym serem.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej