Tarta z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z kurczakiem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do sosu dodaj kurczaka, paprykę z cebulą oraz zioła. Wyłóż na podpieczone ciasto i piecz ok. 15 min.

Krok 2

Pokrój papryki i cebulę, a następnie przesmaż je na rozgrzanej oliwie.

Krok 3

Fix Schab á la Stroganoff rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zagotuj.

Krok 4

Upieczonego kurczaka rozdrobnij na nierównomierne kawałki.

Krok 5

Mąkę zagnieć z zimnym masłem z dodatkiem 3-4 łyżek zimnej wody i szczyptą soli. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Krok 6

Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i osyp bułka tartą. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Nakłuj widelcem i podpiecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z kurczakiemTarta z kurczakiem

Tarta z kurczakiem to potrawa na niemalże każdą okazję – możesz ją zaserwować na obiad lub kolację albo podać w trakcie grilla czy pikniku. Pokrojona na kawałki doskonale sprawdzi się w roli przekąski na wycieczkę, do szkoły czy pracy. Kluczem do udanej tarty jest dobrze zrobione ciasto, które po rozwałkowaniu nie rozpadnie się na kawałki, a po upieczeniu będzie kruche i delikatne. Podczas jego przygotowywania, warto je schładzać w lodówce – zarówno od razu po wyrobieniu, jak i co jakiś czas podczas wałkowania. Pamiętaj, aby na blat, na którym będziesz przygotowywać ciasto, nie wysypywać zbyt dużej ilości mąki – sprawi to, że po upieczeniu będzie ono zbyt twarde. Po włożeniu ciasta do formy na tartę, nadmiar najlepiej odciąć, przejeżdżając wałkiem po brzegu naczynia. Kolejnym etapem jest położenie na cieście papieru do pieczenia, a następnie rozsypanie na nim specjalnych ceramicznych kulek lub nasion fasoli. Dzięki temu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia.