Tarta z kurczakiem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

781

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do sosu dodaj kurczaka, paprykę z cebulą oraz zioła. Wyłóż na podpieczone ciasto i piecz ok. 15 min.

Krok 2

Pokrój papryki i cebulę, a następnie przesmaż je na rozgrzanej oliwie.

Krok 3

Fix Schab á la Stroganoff rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zagotuj.

Krok 4

Upieczonego kurczaka rozdrobnij na nierównomierne kawałki.

Krok 5

Mąkę zagnieć z zimnym masłem z dodatkiem 3-4 łyżek zimnej wody i szczyptą soli. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Krok 6

Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i osyp bułka tartą. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Nakłuj widelcem i podpiecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z kurczakiemTarta z kurczakiem

Tarta z kurczakiem to potrawa na niemalże każdą okazję – możesz ją zaserwować na obiad lub kolację albo podać w trakcie grilla czy pikniku. Pokrojona na kawałki doskonale sprawdzi się w roli przekąski na wycieczkę, do szkoły czy pracy. Kluczem do udanej tarty jest dobrze zrobione ciasto, które po rozwałkowaniu nie rozpadnie się na kawałki, a po upieczeniu będzie kruche i delikatne. Podczas jego przygotowywania, warto je schładzać w lodówce – zarówno od razu po wyrobieniu, jak i co jakiś czas podczas wałkowania. Pamiętaj, aby na blat, na którym będziesz przygotowywać ciasto, nie wysypywać zbyt dużej ilości mąki – sprawi to, że po upieczeniu będzie ono zbyt twarde. Po włożeniu ciasta do formy na tartę, nadmiar najlepiej odciąć, przejeżdżając wałkiem po brzegu naczynia. Kolejnym etapem jest położenie na cieście papieru do pieczenia, a następnie rozsypanie na nim specjalnych ceramicznych kulek lub nasion fasoli. Dzięki temu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia.