
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrop porcje halibuta połową cytryny. Oprósz odrobiną soli i wstaw do lodówki.
Krok 2
Pokrój pory w plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski. Krótko podsmaż je na 2 łyżkach masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 3
Włóż rybę do naczynia żaroodpornego. Obłóż warzywami i skrusz przyprawę w mini kostkach Knorr.
Krok 4
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halibut pieczony z warzywami
Miłośnicy odpoczynku nad morzem zapewne kojarzą halibuta w wersji smażonej, który występuje w menu niemal wszystkich nadmorskich restauracji. Spróbujcie innej wersji tej pysznej ryby we własnej kuchni. Halibut pieczony z warzywami to wyjątkowa propozycja na ciekawe połączenie, które zaspokoi gusta kulinarne nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wystarczy ryba, ulubione jarzyny, przyprawy, sok z cytryny i masło. Czas zatem na obiad w iście królewskim stylu! Zapraszamy na halibuta z piekarnika z warzywami.
Dla kogo?
Halibut pieczony z warzywami jest doskonałą propozycją dla miłośników dań rybnych, którzy poszukują urozmaicenia codziennego menu. Sprawdzi się w jadłospisie osób, które starają się unikać smażonych dań. Przygotowując halibuta pieczonego, nie musisz obawiać się o jego przypalenie czy wysuszenie, nie musisz również zaglądać do niego co kilka minut.
Na jaką okazję?
Halibut z warzywami to idealne danie na imprezę. Gwarantujemy, że zachwyci każdego. Pieczony halibut to przepis także na świąteczny obiad lub elegancką kolację dla rodziny. Ryba jest kapitalną alternatywą dla wieprzowiny lub drobiu, które znacznie częściej pojawiają się na talerzach.
Czy wiesz, że?
Zanim podasz halibuta pieczonego w piekarniku, poznaj garść informacji na jego temat. Halibut jest największym przedstawicielem ryb z rodziny flądrowatych. Może osiągać nawet ponad 3,5 m. Prowadzi przydenny tryb życia, najczęściej odpoczywając na boku.
Dla urozmaicenia:
Halibut z piekarnika z warzywami najlepiej smakuje przygotowany tuż przed podaniem. Danie możesz zaserwować wprost z naczynia, w którym było pieczone. Jako uzupełnienie przepisu na halibuta z warzywami wybierz ryż lub kuskus. Pieczony halibut to sprawdzony pomysł na smaczny i kolorowy posiłek.