Halibut pieczony z warzywami – filet z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Halibut pieczony z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
234 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

669 osób wydrukowało

Pobierz pdf

638 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrop porcje halibuta połową cytryny. Oprósz odrobiną soli i wstaw do lodówki.

Krok 2

Pokrój pory w plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski. Krótko podsmaż je na 2 łyżkach masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 3

Włóż rybę do naczynia żaroodpornego. Obłóż warzywami i skrusz przyprawę w mini kostkach Knorr.

Krok 4

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halibut pieczony z warzywamiHalibut pieczony z warzywami

Miłośnicy odpoczynku nad morzem zapewne kojarzą halibuta w wersji smażonej, który występuje w menu niemal wszystkich nadmorskich restauracji. Spróbujcie innej wersji tej pysznej ryby we własnej kuchni. Halibut pieczony z warzywami to wyjątkowa propozycja na ciekawe połączenie, które zaspokoi gusta kulinarne nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wystarczy ryba, ulubione jarzyny, przyprawy, sok z cytryny i masło. Czas zatem na obiad w iście królewskim stylu! Zapraszamy na halibuta z piekarnika z warzywami.

Dla kogo?

Halibut pieczony z warzywami jest doskonałą propozycją dla miłośników dań rybnych, którzy poszukują urozmaicenia codziennego menu. Sprawdzi się w jadłospisie osób, które starają się unikać smażonych dań. Przygotowując halibuta pieczonego, nie musisz obawiać się o jego przypalenie czy wysuszenie, nie musisz również zaglądać do niego co kilka minut.

Na jaką okazję?

Halibut z warzywami to idealne danie na imprezę. Gwarantujemy, że zachwyci każdego. Pieczony halibut to przepis także na świąteczny obiad lub elegancką kolację dla rodziny. Ryba jest kapitalną alternatywą dla wieprzowiny lub drobiu, które znacznie częściej pojawiają się na talerzach.

Czy wiesz, że?

Zanim podasz halibuta pieczonego w piekarniku, poznaj garść informacji na jego temat. Halibut jest największym przedstawicielem ryb z rodziny flądrowatych. Może osiągać nawet ponad 3,5 m. Prowadzi przydenny tryb życia, najczęściej odpoczywając na boku.

Dla urozmaicenia:

Halibut z piekarnika z warzywami najlepiej smakuje przygotowany tuż przed podaniem. Danie możesz zaserwować wprost z naczynia, w którym było pieczone. Jako uzupełnienie przepisu na halibuta z warzywami wybierz ryż lub kuskus. Pieczony halibut to sprawdzony pomysł na smaczny i kolorowy posiłek.