
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
3 sztuki
6 ziaren
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posyp filety przyprawą Knorr, odstaw do lodówki.
Krok 2
Obierz warzywa i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 3
Podsmaż wszystkie warzywa w dużym garnku, na oleju. Smaż przez 5 minut.
Krok 4
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy. Smaż jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając.
Krok 5
Gdy warzywa będą już miękkie, dopraw je do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz pieprzem.
Krok 6
Oprósz zamarynowane ryby mąką i obsmaż na patelni. Rybę podawaj przykrytą sosem. Możesz ją spożywać na zimno bądź na ciepło.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba po grecku
Ryba po grecku wbrew nazwie nie jest potrawą kuchni śródziemnomorskiej, a typowo polskim daniem przyrządzanym szczególnie chętnie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Najłatwiej sprawdzić jędrność mięsa dotykając je palcem – wgniecenie powinno szybko powrócić do stanu wyjściowego. Jeżeli masz akurat w domu mrożone filety wstaw je do lodówki do rozmrożenia – najlepiej na całą noc. Dorsz jest bardzo chudą rybą, natomiast panga zawiera dużo tłuszczu i jest neutralna w smaku. Smażąc warzywa w garnku cały czas je mieszaj, dzięki temu unikniesz przypaleń, a nadmiar wody szybko odparuje. Pod koniec gotowania usuń liść laurowy i ziele angielskie – dzięki czemu danie nie zgorzknieje. Przykrycie obsmażonej ryby „kołderką” z warzyw pozwala przenikać się smakom. Ryba po grecku doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno następnego dnia. W 45 minut przygotujesz danie, którym naje się do syta aż 6 osób.