Ryba po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

1582 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

615 osób wydrukowało

Pobierz pdf

480 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

3 sztuki

6 ziaren

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posyp filety przyprawą Knorr, odstaw do lodówki.

Krok 2

Obierz warzywa i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 3

Podsmaż wszystkie warzywa w dużym garnku, na oleju. Smaż przez 5 minut.

Krok 4

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy. Smaż jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając.

Krok 5

Gdy warzywa będą już miękkie, dopraw je do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz pieprzem.

Krok 6

Oprósz zamarynowane ryby mąką i obsmaż na patelni. Rybę podawaj przykrytą sosem. Możesz ją spożywać na zimno bądź na ciepło.

9

Opinie o przepisie

  • Anna Bobrowska

    Anna Bobrowska , 15.12.2020

    TAK* R - Ryba po grecku najbardziej mi smakuje Y - Yes! Wyjątkowe wspomnienia przywołuje B - Bardzo pożywna, smaczna i zdrowa A - Absolutnie lekka, po prostu wyborowa P - Pyszny smak magii świętom dodaje O - Oczywiście ten zapach świąteczny nastrój oddaje G - Grecką kuchnię przywołuje R - Rodzinka cała jak na wakacjach się czuje E - Ewidentnie energii dodaje C - Czar ten sprawia, że motylem się staję K - Kolorowy uśmiech rysuje się na mojej twarzy U - Utonę w jej smaku, by móc marzyć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bobrowska

    Anna Bobrowska , 15.12.2020

    TAK R - Ryba po grecku najbardziej mi smakuje Y - Yes! Wyjątkowe wspomnienia przywołuje B - Bardzo pożywna, smaczna i zdrowa A - Absolutnie lekka, po prostu wyborowa P - Pyszny smak magii świętom dodaje O - Oczywiście ten zapach świąteczny nastrój oddaje G - Grecką kuchnię przywołuje R - Rodzinka cała jak na wakacjach się czuje E - Ewidentnie energii dodaje C - Czar ten sprawia, że motylem się staję K - Kolorowy uśmiech rysuje się na mojej twarzy U - Utonę w jej smaku, by móc marzyć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Piotrowska

    Renata Piotrowska , 23.12.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela  Sujkowska

    Izabela Sujkowska , 15.12.2019

    Bardzo udany przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dąbrowska

    Barbara Dąbrowska , 11.10.2017

    Przepis jest super. Goście bardzo tę potrawę chwalili.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dąbrowska

    Barbara Dąbrowska , 11.10.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    rewelacja polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 26.12.2015

    rybka bardzo pyszna ale troszke przerobilam przepis bo dodałam wiecej cebuli ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina  warchola

    Janina warchola , 23.05.2015

    Danie bardzo wyraziste w smaku, dla miłośników papryki można dodać jeszcze jedną. Ryba bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Ryba po grecku wbrew nazwie nie jest potrawą kuchni śródziemnomorskiej, a typowo polskim daniem przyrządzanym szczególnie chętnie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Najłatwiej sprawdzić jędrność mięsa dotykając je palcem – wgniecenie powinno szybko powrócić do stanu wyjściowego. Jeżeli masz akurat w domu mrożone filety wstaw je do lodówki do rozmrożenia – najlepiej na całą noc. Dorsz jest bardzo chudą rybą, natomiast panga zawiera dużo tłuszczu i jest neutralna w smaku. Smażąc warzywa w garnku cały czas je mieszaj, dzięki temu unikniesz przypaleń, a nadmiar wody szybko odparuje. Pod koniec gotowania usuń liść laurowy i ziele angielskie – dzięki czemu danie nie zgorzknieje. Przykrycie obsmażonej ryby „kołderką” z warzyw pozwala przenikać się smakom. Ryba po grecku doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno następnego dnia. W 45 minut przygotujesz danie, którym naje się do syta aż 6 osób.