Ryba po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

1527 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

592 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

3 sztuki

6 ziaren

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posyp filety przyprawą Knorr, odstaw do lodówki.

Krok 2

Obierz warzywa i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 3

Podsmaż wszystkie warzywa w dużym garnku, na oleju. Smaż przez 5 minut.

Krok 4

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy. Smaż jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając.

Krok 5

Gdy warzywa będą już miękkie, dopraw je do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz pieprzem.

Krok 6

Oprósz zamarynowane ryby mąką i obsmaż na patelni. Rybę podawaj przykrytą sosem. Możesz ją spożywać na zimno bądź na ciepło.

7

Opinie o przepisie

  • Renata Piotrowska

    Renata Piotrowska , 23.12.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela  Sujkowska

    Izabela Sujkowska , 15.12.2019

    Bardzo udany przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dąbrowska

    Barbara Dąbrowska , 11.10.2017

    Przepis jest super. Goście bardzo tę potrawę chwalili.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dąbrowska

    Barbara Dąbrowska , 11.10.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    rewelacja polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 26.12.2015

    rybka bardzo pyszna ale troszke przerobilam przepis bo dodałam wiecej cebuli ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina  warchola

    Janina warchola , 23.05.2015

    Danie bardzo wyraziste w smaku, dla miłośników papryki można dodać jeszcze jedną. Ryba bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Ryba po grecku wbrew nazwie nie jest potrawą kuchni śródziemnomorskiej, a typowo polskim daniem przyrządzanym szczególnie chętnie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Najłatwiej sprawdzić jędrność mięsa dotykając je palcem – wgniecenie powinno szybko powrócić do stanu wyjściowego. Jeżeli masz akurat w domu mrożone filety wstaw je do lodówki do rozmrożenia – najlepiej na całą noc. Dorsz jest bardzo chudą rybą, natomiast panga zawiera dużo tłuszczu i jest neutralna w smaku. Smażąc warzywa w garnku cały czas je mieszaj, dzięki temu unikniesz przypaleń, a nadmiar wody szybko odparuje. Pod koniec gotowania usuń liść laurowy i ziele angielskie – dzięki czemu danie nie zgorzknieje. Przykrycie obsmażonej ryby „kołderką” z warzyw pozwala przenikać się smakom. Ryba po grecku doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno następnego dnia. W 45 minut przygotujesz danie, którym naje się do syta aż 6 osób.