Składniki
1 kilogram
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
3 sztuki
6 ziaren
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posyp filety przyprawą Knorr, odstaw do lodówki.
Krok 2
Obierz warzywa i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 3
Podsmaż wszystkie warzywa w dużym garnku, na oleju. Smaż przez 5 minut.
Krok 4
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy. Smaż jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając.
Krok 5
Gdy warzywa będą już miękkie, dopraw je do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz pieprzem.
Krok 6
Oprósz zamarynowane ryby mąką i obsmaż na patelni. Rybę podawaj przykrytą sosem. Możesz ją spożywać na zimno bądź na ciepło.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba po grecku
Ryba po grecku wbrew nazwie nie jest potrawą kuchni śródziemnomorskiej, a typowo polskim daniem przyrządzanym szczególnie chętnie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Najłatwiej sprawdzić jędrność mięsa dotykając je palcem – wgniecenie powinno szybko powrócić do stanu wyjściowego. Jeżeli masz akurat w domu mrożone filety wstaw je do lodówki do rozmrożenia – najlepiej na całą noc. Dorsz jest bardzo chudą rybą, natomiast panga zawiera dużo tłuszczu i jest neutralna w smaku. Smażąc warzywa w garnku cały czas je mieszaj, dzięki temu unikniesz przypaleń, a nadmiar wody szybko odparuje. Pod koniec gotowania usuń liść laurowy i ziele angielskie – dzięki czemu danie nie zgorzknieje. Przykrycie obsmażonej ryby „kołderką” z warzyw pozwala przenikać się smakom. Ryba po grecku doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno następnego dnia. W 45 minut przygotujesz danie, którym naje się do syta aż 6 osób.