Okoń nilowy po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Okoń nilowy po grecku

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 litra

4 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1.5 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1 kilogram

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z okonia pokroić na kawałki po ok. 5 cm ( jeśli był mrożony to rozmrozić , odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi ) . Posypać Delikatem , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .

Krok 2

Cebulę pokroić w pół plasterki i potem rozdzielić na paseczki . Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Cebule podsmażyć na szklisto na kilku łyżkach oleju . Do cebuli dorzucić utarte warzywa . Chwilę smażyć mieszając .

Krok 3

Wlać wodę , dodać bulion ,ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .Dołożyć przecier pomidorowy , rozkruszoną mini kostkę Pietruszkę . Doprawić sos pieprzem , cukrem , Delikatem w płynie wg uznania .Zagotować .

Krok 4

Układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Po przestudzeniu odstawić do lodówki na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej