Okoń nilowy po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Okoń nilowy po grecku

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 litra

4 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1.5 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1 kilogram

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z okonia pokroić na kawałki po ok. 5 cm ( jeśli był mrożony to rozmrozić , odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi ) . Posypać Delikatem , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .

Krok 2

Cebulę pokroić w pół plasterki i potem rozdzielić na paseczki . Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Cebule podsmażyć na szklisto na kilku łyżkach oleju . Do cebuli dorzucić utarte warzywa . Chwilę smażyć mieszając .

Krok 3

Wlać wodę , dodać bulion ,ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .Dołożyć przecier pomidorowy , rozkruszoną mini kostkę Pietruszkę . Doprawić sos pieprzem , cukrem , Delikatem w płynie wg uznania .Zagotować .

Krok 4

Układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Po przestudzeniu odstawić do lodówki na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba po grecku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej