Okoń nilowy po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Okoń nilowy po grecku

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

0.25 sztuki

10 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 sztuki

4 sztuki

0.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

1.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z okonia pokroić na kawałki po ok. 5 cm ( jeśli był mrożony to rozmrozić , odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi ) . Posypać Delikatem , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .

Krok 2

Cebulę pokroić w pół plasterki i potem rozdzielić na paseczki . Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Cebule podsmażyć na szklisto na kilku łyżkach oleju . Do cebuli dorzucić utarte warzywa . Chwilę smażyć mieszając .

Krok 3

Wlać wodę , dodać bulion ,ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .Dołożyć przecier pomidorowy , rozkruszoną mini kostkę Pietruszkę . Doprawić sos pieprzem , cukrem , Delikatem w płynie wg uznania .Zagotować .

Krok 4

Układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Po przestudzeniu odstawić do lodówki na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń nilowy po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej