Tradycyjna ryba "po grecku" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po grecku

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

6

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z tilapii posypujemy solą, kolendrą, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Wykładamy usmażonymi filetami dno dużego płaskiego naczynia.

Krok 2

Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Por drobno siekamy. Podsmażamy warzywa na oliwie.

Krok 3

Bulionetkę Domową Warzywną Knorr rozprowadzamy w 0,5 l gorącej wody. Powstałym bulionem podlewamy warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pieprz mielony. Dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 10 minut.

Krok 4

Podduszone na wolnym ogniu warzywa wykładamy na warstwę z ryby. Ostudzone danie wstawiamy na kilka godzin do lodówki i możemy podawać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Ryba po grecku, wbrew pozorom, ma niewiele wspólnego z Grecją. Nie jest też potrawą, która sprawdzi się tylko na wigilijnym stole. Tak naprawdę jest świetną propozycją na każdy dzień roku. Jej podstawą jest, oczywiście, ryba – w proponowanym przepisie przyrządzany jest filet z tilapii. Charakteryzuje się delikatnością i brakiem ości, a dzięki temu jest świetną propozycją dla tych, którzy nie są przekonani do dań rybnych. Smakosze zauważają, że można w nim wyczuć delikatny posmak mięty, co tylko podwyższa jego walory smakowe. Smażony na patelni grillowej, skropiony cytryną i doprawiony kolendrą gwarantuje oryginalny smak gotowego dania. Marchew i por idealnie pasują jako dopełnienie tilapii. Wypróbuj prosty przepis na to smaczne danie, które sprawdzi się i jako danie obiadowe, i jako przystawka.