Ryba po grecku

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

5

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z tilapii posypujemy solą, kolendrą, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Wykładamy usmażonymi filetami dno dużego płaskiego naczynia.

Krok 2

Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Por drobno siekamy. Podsmażamy warzywa na oliwie.

Krok 3

Bulionetkę Domową Warzywną Knorr rozprowadzamy w 0,5 l gorącej wody. Powstałym bulionem podlewamy warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pieprz mielony. Dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 10 minut.

Krok 4

Podduszone na wolnym ogniu warzywa wykładamy na warstwę z ryby. Ostudzone danie wstawiamy na kilka godzin do lodówki i możemy podawać.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Ryba po grecku, wbrew pozorom, ma niewiele wspólnego z Grecją. Nie jest też potrawą, która sprawdzi się tylko na wigilijnym stole. Tak naprawdę jest świetną propozycją na każdy dzień roku. Jej podstawą jest, oczywiście, ryba – w proponowanym przepisie przyrządzany jest filet z tilapii. Charakteryzuje się delikatnością i brakiem ości, a dzięki temu jest świetną propozycją dla tych, którzy nie są przekonani do dań rybnych. Smakosze zauważają, że można w nim wyczuć delikatny posmak mięty, co tylko podwyższa jego walory smakowe. Smażony na patelni grillowej, skropiony cytryną i doprawiony kolendrą gwarantuje oryginalny smak gotowego dania. Marchew i por idealnie pasują jako dopełnienie tilapii. Wypróbuj prosty przepis na to smaczne danie, które sprawdzi się i jako danie obiadowe, i jako przystawka.