Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.8 kilograma

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

6 szklanek

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnek wlać wodę i zagotować ją z Bulionetką i Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Do wrzącego wywaru włożyć mięso ( by pory w mięsie zamknęły się natychmiast i mięso pozostało w środku soczyste). Gotować na małym gazie ok. 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.

Krok 2

W garnuszku zagotować masło ze szklanką wywaru z gotowania szynki. Dodać chrzan .Zaciągnąć zasmażką błyskawiczną. Doprawić do smaku cukrem.Wlać śmietankę.

Krok 3

Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, sosem chrzanowym i np. kiszonym ogórkiem. Resztę wywaru wykorzystać na zrobienie zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej