Schab faszerowany grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab faszerowany grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

6 łyżek

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

2 sztuki

3 cm

50 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce rozmieszaj Przyprawę Knorr z 4 łyżkami oleju. Mięso pokrój w grube steki o 2 cm grubości. W środku mięsa zrób głębokie nacięcie, kotlety delikatnie rozklep, przełóż do miski z przyprawą i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa była dokładnie rozdystrybuowana na powierzchni mięsa.

Schab faszerowany grzybami - Krok 1

Krok 2

Szalotkę pokrój w półplastry, posiekaj chili i czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pokrój w grube plastry. Grzyby zalej wrząca wodą, poczekaj chwilę, aż zmiękną i pokrój w plastry.

Schab faszerowany grzybami - Krok 2

Krok 3

Grzyby wrzuć na gorąca patelnię, dodaj dwie łyżki zwykłego oleju i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodaj szalotkę, czosnek, chili i kapusty bok choy, wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj imbir i sos sojowy. Zamieszaj kilka razy.

Schab faszerowany grzybami - Krok 3

Krok 4

Farsz odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w kieszonkach kotletów.

Schab faszerowany grzybami - Krok 4

Krok 5

Schab faszerowany grzybami grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych po około 10 minut z każdej strony.

Schab faszerowany grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać posiekaną kolendrę lub łyżkę sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszona czerwona kapusta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowany grzybamiSchab faszerowany grzybami

Schab faszerowany grzybami to nie tylko popularna pieczeń, to także ciekawy sposób na danie z grilla, zwłaszcza jeśli przygotujesz go na sposób azjatycki. Popularne nadzienie z kapusty i grzybów zyska orientalny charakter, jeśli użyjesz do niego kapusty bok choy i grzybów shitake. Namocz je, by zmiękły i połącz z kapustą i przyprawami. Smak farszu świetnie uzupełni papryczka chili, sos sojowy oraz imbir. Zamiast zwykłej cebuli dodaj nieco szalotki, a do oleju słonecznikowego czy rzepakowego dołącz także sezamowy, który nada całości orzechowego posmaku. Zamarynowane wcześniej kawałki schabu natnij tak, by powstały w nich kieszonki. Kawałki mięsa powinny być na tyle grube, by wygodnie się je nadziewało. Kiedy farsz wystygnie, nakładaj go do schabowych steków, a następnie kładź je na dobrze rozgrzanym ruszcie (sprawdzi się także patelnia grillowa). Możesz spiąć kieszonki wykałaczkami na czas pieczenia. Schab faszerowany grzybami podawaj z ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków. Zacznij sezon grillowy z naszymi przepisami!