
Składniki
1.5 kilograma
6 łyżek
1 opakowanie
3 sztuki
200 gramów
2 sztuki
3 cm
50 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce rozmieszaj Przyprawę Knorr z 4 łyżkami oleju. Mięso pokrój w grube steki o 2 cm grubości. W środku mięsa zrób głębokie nacięcie, kotlety delikatnie rozklep, przełóż do miski z przyprawą i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa była dokładnie rozdystrybuowana na powierzchni mięsa.

Krok 2
Szalotkę pokrój w półplastry, posiekaj chili i czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pokrój w grube plastry. Grzyby zalej wrząca wodą, poczekaj chwilę, aż zmiękną i pokrój w plastry.

Krok 3
Grzyby wrzuć na gorąca patelnię, dodaj dwie łyżki zwykłego oleju i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodaj szalotkę, czosnek, chili i kapusty bok choy, wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj imbir i sos sojowy. Zamieszaj kilka razy.

Krok 4
Farsz odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w kieszonkach kotletów.

Krok 5
Schab faszerowany grzybami grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych po około 10 minut z każdej strony.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać posiekaną kolendrę lub łyżkę sezamu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab faszerowany grzybami
Schab faszerowany grzybami to nie tylko popularna pieczeń, to także ciekawy sposób na danie z grilla, zwłaszcza jeśli przygotujesz go na sposób azjatycki. Popularne nadzienie z kapusty i grzybów zyska orientalny charakter, jeśli użyjesz do niego kapusty bok choy i grzybów shitake. Namocz je, by zmiękły i połącz z kapustą i przyprawami. Smak farszu świetnie uzupełni papryczka chili, sos sojowy oraz imbir. Zamiast zwykłej cebuli dodaj nieco szalotki, a do oleju słonecznikowego czy rzepakowego dołącz także sezamowy, który nada całości orzechowego posmaku. Zamarynowane wcześniej kawałki schabu natnij tak, by powstały w nich kieszonki. Kawałki mięsa powinny być na tyle grube, by wygodnie się je nadziewało. Kiedy farsz wystygnie, nakładaj go do schabowych steków, a następnie kładź je na dobrze rozgrzanym ruszcie (sprawdzi się także patelnia grillowa). Możesz spiąć kieszonki wykałaczkami na czas pieczenia. Schab faszerowany grzybami podawaj z ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków. Zacznij sezon grillowy z naszymi przepisami!