Schab faszerowany grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab faszerowany grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

191 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

6 łyżek

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

2 sztuki

3 cm

50 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce rozmieszaj Przyprawę Knorr z 4 łyżkami oleju. Mięso pokrój w grube steki o 2 cm grubości. W środku mięsa zrób głębokie nacięcie, kotlety delikatnie rozklep, przełóż do miski z przyprawą i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa była dokładnie rozdystrybuowana na powierzchni mięsa.

Schab faszerowany grzybami - Krok 1

Krok 2

Szalotkę pokrój w półplastry, posiekaj chili i czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pokrój w grube plastry. Grzyby zalej wrząca wodą, poczekaj chwilę, aż zmiękną i pokrój w plastry.

Schab faszerowany grzybami - Krok 2

Krok 3

Grzyby wrzuć na gorąca patelnię, dodaj dwie łyżki zwykłego oleju i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodaj szalotkę, czosnek, chili i kapusty bok choy, wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj imbir i sos sojowy. Zamieszaj kilka razy.

Schab faszerowany grzybami - Krok 3

Krok 4

Farsz odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w kieszonkach kotletów.

Schab faszerowany grzybami - Krok 4

Krok 5

Schab faszerowany grzybami grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych po około 10 minut z każdej strony.

Schab faszerowany grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać posiekaną kolendrę lub łyżkę sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab faszerowany grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowany grzybamiSchab faszerowany grzybami

Schab faszerowany grzybami to nie tylko popularna pieczeń, to także ciekawy sposób na danie z grilla, zwłaszcza jeśli przygotujesz go na sposób azjatycki. Popularne nadzienie z kapusty i grzybów zyska orientalny charakter, jeśli użyjesz do niego kapusty bok choy i grzybów shitake. Namocz je, by zmiękły i połącz z kapustą i przyprawami. Smak farszu świetnie uzupełni papryczka chili, sos sojowy oraz imbir. Zamiast zwykłej cebuli dodaj nieco szalotki, a do oleju słonecznikowego czy rzepakowego dołącz także sezamowy, który nada całości orzechowego posmaku. Zamarynowane wcześniej kawałki schabu natnij tak, by powstały w nich kieszonki. Kawałki mięsa powinny być na tyle grube, by wygodnie się je nadziewało. Kiedy farsz wystygnie, nakładaj go do schabowych steków, a następnie kładź je na dobrze rozgrzanym ruszcie (sprawdzi się także patelnia grillowa). Możesz spiąć kieszonki wykałaczkami na czas pieczenia. Schab faszerowany grzybami podawaj z ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków. Zacznij sezon grillowy z naszymi przepisami!