Składniki
150 gramów
150 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
40 mililitrów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyść i posyp przyprawą Knorr. Zamarynuj kilkoma kroplami soku z cytryny i odstaw do lodówki na około 10 minut.
Krok 2
Szpinak oczyść z końcówek i podsmaż na oliwie z pokrojoną cebulką, pieczarkami pokrojonymi w plastry i czosnkiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i ostrą papryką. Smaż do momentu, w którym szpinak będzie zupełnie suchy, lekko przestudź.
Krok 3
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Rozwałkuj. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym.
Krok 4
Na środku ułóż filet z łososia, nałóż na niego odciśnięty z soku szpinak i przykryj filetem z białej ryby.
Krok 5
Ciasto zroluj. Wierzch posmaruj jajkiem, posyp dla dekoracji ziołami np. majerankiem.
Krok 6
Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 - 40 minut. Roladę pokrój w 2 centymetrowe plastry. Sos do pieczeni ciemny Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu, nalej na talerz i podawaj na nim pokrojoną roladę.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Rolada ze szpinakiem i łososiem
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym składnikiem są ryby. Na wyjątkowe uroczystości warto przygotować efektownie prezentujące się potrawy. Taką jest duo w chińskim cieście, czyli łosoś i sandacz w miłosnym splocie z tego przepisu. Farsz do tej oryginalnej rolady rybnej przygotujesz ze świeżego szpinaku, pieczarek pokrojonych w talarki, cebuli i czosnku. Całość dopraw ostrą papryką i startą gałką muszkatołową. Nadzienie zawiń w dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto drożdżowe, z ułożonym w nim filetem z sandacza lub innej białej ryby i łososia. Wcześniej jednak wysmaruj je sosem do pizzy przygotowanym z koncentratu pomidorowego wymieszanego z oregano i niewielką ilością wody. Wierzch rolady posmaruj roztrzepanym jajkiem (które zapewni gotowemu wypiekowi połysk) i posyp wybranymi ziołami dla dekoracji, np. suszonym majerankiem. Dobrym wyborem będą również nasiona czarnuszki. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne i wykwintne danie, które świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia.