Ciasto na pizzę z łososiem i szpinakiem - rolada | Przepisy.pl pixel

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
254 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść i posyp przyprawą Knorr. Zamarynuj kilkoma kroplami soku z cytryny i odstaw do lodówki na około 10 minut.

Rolada ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Szpinak oczyść z końcówek i podsmaż na oliwie z pokrojoną cebulką, pieczarkami pokrojonymi w plastry i czosnkiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i ostrą papryką. Smaż do momentu, w którym szpinak będzie zupełnie suchy, lekko przestudź.

Rolada ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Rozwałkuj. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym.

Rolada ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Na środku ułóż filet z łososia, nałóż na niego odciśnięty z soku szpinak i przykryj filetem z białej ryby.

Rolada ze szpinakiem i łososiem - Krok 4

Krok 5

Ciasto zroluj. Wierzch posmaruj jajkiem, posyp dla dekoracji ziołami np. majerankiem.

Rolada ze szpinakiem i łososiem - Krok 5

Krok 6

Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 - 40 minut. Roladę pokrój w 2 centymetrowe plastry. Sos do pieczeni ciemny Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu, nalej na talerz i podawaj na nim pokrojoną roladę.

Rolada ze szpinakiem i łososiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada ze szpinakiem i łososiemRolada ze szpinakiem i łososiem

Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym składnikiem są ryby. Na wyjątkowe uroczystości warto przygotować efektownie prezentujące się potrawy. Taką jest duo w chińskim cieście, czyli łosoś i sandacz w miłosnym splocie z tego przepisu. Farsz do tej oryginalnej rolady rybnej przygotujesz ze świeżego szpinaku, pieczarek pokrojonych w talarki, cebuli i czosnku. Całość dopraw ostrą papryką i startą gałką muszkatołową. Nadzienie zawiń w dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto drożdżowe, z ułożonym w nim filetem z sandacza lub innej białej ryby i łososia. Wcześniej jednak wysmaruj je sosem do pizzy przygotowanym z koncentratu pomidorowego wymieszanego z oregano i niewielką ilością wody. Wierzch rolady posmaruj roztrzepanym jajkiem (które zapewni gotowemu wypiekowi połysk) i posyp wybranymi ziołami dla dekoracji, np. suszonym majerankiem. Dobrym wyborem będą również nasiona czarnuszki. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne i wykwintne danie, które świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia.