Mięsa i sosy na Wielkanoc

62 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (62)

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
ratingratingratingratingrating

621

difficulty

łatwe

60 min.
Gdy zbliża się niedzielny, uroczysty obiad dla rodziny, zachwyć podniebienia swoich gości i przyr...
Roladki z mięsem mielonym i cukinią
ratingratingratingratingrating

261

difficulty

łatwe

50 min.
Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączen...
Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

277

difficulty

łatwe

90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Królik pieczony
ratingratingratingratingrating

295

difficulty

łatwe

90 min.
Mięso królicze powinno trafiać na nasze stoły zdecydowanie częściej – jest miękkie i delikatne w...
Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

185

difficulty

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Roladki z kurczaka z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

184

difficulty

łatwe

45 min.
Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, w...
Zrazy z karkówki
ratingratingratingratingrating

119

difficulty

łatwe

45 min.
Zrazy z karkówki z żurawinowym nadzieniem to idealna potrawa na rodzinny, niedzielny obiad, ale s...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

166

difficulty

łatwe

45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Klasyczny sos tatarski
ratingratingratingratingrating

195

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. T...
Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

137

difficulty

łatwe

90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Pieczona kaczka z warzywami
ratingratingratingratingrating

137

difficulty

łatwe

90 min.
Pieczona kaczka z warzywami przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Zwłaszcz...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Schab pieczony
ratingratingratingratingrating

130

difficulty

łatwe

90 min.
Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu...
Pieczona karkówka
ratingratingratingratingrating

90

difficulty

łatwe

60 min.
Pieczona karkówka, by była soczysta i dobrze przeszła smakami przypraw, powinna poleżeć w aromaty...
Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
ratingratingratingratingrating

54

difficulty

łatwe

45 min.
Soczyste, mięciutkie roladki drobiowe w gęstym, kremowym sosie brokułowo-serowym to danie, którem...
Bitki wieprzowe z chrzanem
ratingratingratingratingrating

105

difficulty

łatwe

45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem
ratingratingratingratingrating

56

difficulty

łatwe

35 min.
Szpinak idealnie nadaje się jako farsz do wielu potraw, np. naleśników, pieczeni, pierogów czy ca...
Schab ze śliwką i morelą
ratingratingratingratingrating

62

difficulty

średnie

60 min.
Ukryte w porcji schabu suszone owoce, mięso i przyprawy sprawią, że będzie on soczysty i jeszcze...
Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

37

difficulty

łatwe

90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Pieczeń rzymska z jajkiem
ratingratingratingratingrating

57

difficulty

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Pieczony boczek
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

łatwe

90 min.
Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudeg...
Schab ze śliwką w galarecie
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

średnie

90 min.
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny sch...
Duszona kaczka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

60 min.
Niezwykle szlachetne, a przecież powszechnie dostępne, mięso kaczki ma niesłuszną renomę trudnego...
Pierś kaczki w sosie owocowym
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

60 min.
W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przy...
Indyk a’ la Zurich
ratingratingratingratingrating

30

difficulty

łatwe

30 min.
Indyk à la Zurich to smaczna potrawa, którą z powodzeniem możesz podać na świąteczny obiad lub ko...
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

średnie

90 min.
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynk...
Sos śliwkowy do mięs
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do mięs, koniecznie przygotuj intensywny w smaku sos śliwkowy...
Kaczka pieczona z jabłkami
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

90 min.
Mięso z kaczki charakteryzuje się kruchością oraz ciemną barwą. Dobrze komponuje się ze słodkimi...
Zrazy wołowe w sosie własnym
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

60 min.
Zrazy wołowe w sosie własnym (nazywane także bitkami lub roladą) to świetny pomysł na sycący obia...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsa i sosy na WielkanocMięsa i sosy na Wielkanoc

Zastanawiasz się, jakie mięso warto podać na Wielkanoc? W tej kategorii odnajdziesz wiele przepisów na smaczne dania, które sprawdzą się na wyjątkowe okoliczności. Mięsa wielkanocne to przede wszystkim podawany w całości drób. Wypróbuj np. pieczonego kurczaka, którego podasz na różne sposoby. Prostą, lecz smaczną propozycją jest ten, który zostanie zamarynowany w ostrej papryce i majeranku. Z czym podawać tak przygotowane mięso? Jako dodatek świetnie sprawdzą się na przykład pieczone w piekarniku ziemniaki. Aby ich smak był intensywniejszy, nie obieraj ich ze skórki. Smacznym mięsem wielkanocnym jest także faszerowana gęś. Natrzyj ją od środka rozgniecionym czosnkiem i umieść w niej skórkę z jabłek. Podawaj ze skarmelizowanymi na patelni kawałkami owoców i cząstkami świeżej pomarańczy. Inną propozycją na wielkanocną potrawę z drobiu jest pieczony indyk z farszem ze słodkich ziemniaków. Do nadzienia dodaj orzechy pekan, rodzynki, świeży imbir, szalotki, syrop klonowy i pomarańcze. Efektownym daniem będzie również pieczony schab. Podaj go z kremowym sosem chrzanowym i świeżym pieczywem lub ziemniakami. Potrawa tego typu będzie smaczna również nadziewana. Przygotuj farsz grzybowo-szpinakowy lub śliwkowo-morelowy. Dobrym wyborem może okazać się także wielkanocna pieczeń. Przygotuj ją na przykład na bazie mielonego mięsa wieprzowego, którego smak uatrakcyjnisz dzięki dodatkowi suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Sprawdź również przepisy na królika czy smaczne polędwiczki wieprzowe. Z czym podawać mięso wielkanocne? Pasującym dodatkiem do większości dań tego typu będą ugotowane na parze warzywa. Gotowe potrawy przed serwowaniem przystrój sosami lub listkami świeżych ziół. Dobrym dodatkiem wielkanocnym może okazać się również rzeżucha lub kiełki wybranych roślin. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na smaczne i efektownie prezentujące się mięsa wielkanocne. Oprócz nich czekają na Ciebie praktyczne porady, które znacznie ułatwią proces przygotowania świątecznych dań mięsnych. Życzymy smacznego.