Mięsa i sosy na Wielkanoc | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mięsa i sosy na Wielkanoc

62 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (62)

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
ratingratingratingratingrating

867

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugo...
Roladki z mięsem mielonym i cukinią
ratingratingratingratingrating

297

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączen...
Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

319

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Królik pieczony
ratingratingratingratingrating

359

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Większość kucharzy rzadko bierze na swój kulinarny warsztat pieczonego królika. A szkoda! Mięso k...
Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

212

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Roladki z kurczaka z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

232

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, w...
Zrazy z karkówki
ratingratingratingratingrating

174

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Karkówka to mięso nadające się nie tylko do położenia na ruszcie podczas wakacyjnych przyjęć przy...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

185

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Klasyczny sos tatarski
ratingratingratingratingrating

221

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. T...
Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

176

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Schab pieczony
ratingratingratingratingrating

198

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu...
Pieczona karkówka
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bardzo popularna w sezonie grillowym, przez wielu uwielbiana i postrzegana jako element obowiązko...
Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste, mięciutkie roladki drobiowe w gęstym, kremowym sosie brokułowo-serowym to danie, którem...
Bitki wieprzowe z chrzanem
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
O drobiu zostało powiedziane już wszystko? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ gotowanie uważa...
Schab ze śliwką i morelą
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ukryte w porcji schabu suszone owoce, mięso i przyprawy sprawią, że będzie on soczysty i jeszcze...
Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Pieczeń rzymska z jajkiem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Pieczony boczek
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudeg...
Schab ze śliwką w galarecie
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny sch...
Duszona kaczka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Niezwykle szlachetne, a przecież powszechnie dostępne, mięso kaczki ma niesłuszną renomę trudnego...
Pierś kaczki w sosie owocowym
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przy...
Indyk a’ la Zurich
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Indyk à la Zurich to smaczna potrawa, którą z powodzeniem możesz podać na świąteczny obiad lub ko...
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynk...
Sos śliwkowy do mięs
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do mięs, koniecznie przygotuj intensywny w smaku sos śliwkowy...
Kaczka pieczona z jabłkami
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso z kaczki charakteryzuje się kruchością oraz ciemną barwą. Dobrze komponuje się ze słodkimi...
Zrazy wołowe w sosie własnym
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy wołowe w sosie własnym – staropolski specjał Rolady wołowe w sosie własnym to potrawa zacz...
Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Święta to czas radości, odpoczynku i dobrego jedzenia. W tym okresie idą w ruch przepisy trzymane...

Ciekawostki i porady

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsa i sosy na WielkanocMięsa i sosy na Wielkanoc

Zastanawiasz się, jakie mięso warto podać na Wielkanoc? W tej kategorii odnajdziesz wiele przepisów na smaczne dania, które sprawdzą się na wyjątkowe okoliczności. Mięsa wielkanocne to przede wszystkim podawany w całości drób. Wypróbuj np. pieczonego kurczaka, którego podasz na różne sposoby. Prostą, lecz smaczną propozycją jest ten, który zostanie zamarynowany w ostrej papryce i majeranku. Z czym podawać tak przygotowane mięso? Jako dodatek świetnie sprawdzą się na przykład pieczone w piekarniku ziemniaki. Aby ich smak był intensywniejszy, nie obieraj ich ze skórki. Smacznym mięsem wielkanocnym jest także faszerowana gęś. Natrzyj ją od środka rozgniecionym czosnkiem i umieść w niej skórkę z jabłek. Podawaj ze skarmelizowanymi na patelni kawałkami owoców i cząstkami świeżej pomarańczy. Inną propozycją na wielkanocną potrawę z drobiu jest pieczony indyk z farszem ze słodkich ziemniaków. Do nadzienia dodaj orzechy pekan, rodzynki, świeży imbir, szalotki, syrop klonowy i pomarańcze. Efektownym daniem będzie również pieczony schab. Podaj go z kremowym sosem chrzanowym i świeżym pieczywem lub ziemniakami. Potrawa tego typu będzie smaczna również nadziewana. Przygotuj farsz grzybowo-szpinakowy lub śliwkowo-morelowy. Dobrym wyborem może okazać się także wielkanocna pieczeń. Przygotuj ją na przykład na bazie mielonego mięsa wieprzowego, którego smak uatrakcyjnisz dzięki dodatkowi suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Sprawdź również przepisy na królika czy smaczne polędwiczki wieprzowe. Z czym podawać mięso wielkanocne? Pasującym dodatkiem do większości dań tego typu będą ugotowane na parze warzywa. Gotowe potrawy przed serwowaniem przystrój sosami lub listkami świeżych ziół. Dobrym dodatkiem wielkanocnym może okazać się również rzeżucha lub kiełki wybranych roślin. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na smaczne i efektownie prezentujące się mięsa wielkanocne. Oprócz nich czekają na Ciebie praktyczne porady, które znacznie ułatwią proces przygotowania świątecznych dań mięsnych. Życzymy smacznego.