Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym | Przepisy.pl pixel

Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

65

1246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi przekrój wzdłuż i delikatnie rozbij tłuczkiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - Krok 1

Krok 2

Na każdy kawałek kurczaka nałóż plaster szynki i sera. Całość zroluj i zepnij wykałaczką.

Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody i wlej do naczynia żaroodpornego. Włóż tam roladki, przykryj je folią aluminiową i piecz 30-40 minut w nagrzanym do 200 °C piekarniku.

Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Aga

    Aga , 15.12.2021

    Robię te roladki często. Wszystkim bardzo smakuje. Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Trebuh Ruszowski

    Trebuh Ruszowski , 09.04.2020

    Zjedzone z frytami, wszystko wyszlo idealnie za pierwszym razem a do kuchni to sie raczej na codzien nie zblizam. pycha, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina

    Regina , 04.09.2016

    A gdzie brokuły??? Mam zjeść przed zrobieniem obiadu? Ale przepis...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Benia Pal

    Benia Pal , 24.04.2016

    Musiałam dłużej trzymać w piekarniku (1h), chyba za dużo sosu zrobiłam, a jak nie to jest powodem to nie wiem. Jednak jak już mięsko się upiekło było super delikatne. Pycha! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym

Szukasz pomysłu na apetyczny obiad z mięsem w roli głównej? Soczyste i mięciutkie roladki drobiowe w gęstym, kremowym sosie brokułowo-serowym to danie, któremu trudno się oprzeć. Wypróbuj naszą recepturę i uzyskaj najlepsze rezultaty. Powodzenia i smacznego!

Dla kogo?

Każdy fan mięs doceni specjał, jakim są roladki drobiowe w sosie. Ostrzegamy, że tego wyśmienitego dania nie można spróbować tylko raz. Zrazy drobiowe w sosie są tak apetyczne, że do ich smaku po prostu chce się wracać. Już teraz możesz się o tym przekonać!

Na jaką okazję?

Roladki z kurczaka z brokułami w sosie uświetnią swym smakiem zarówno rodzinny obiad, jak i uroczystą kolację. Możesz serwować je na większych wydarzeniach lub po prostu – poczęstować nimi domowników. Finezyjne roladki są ozdobą każdego stołu i ucztą dla podniebienia, nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Czy wiesz, że?

Możesz przygotowywać roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym na wiele sposobów – nie tylko z kurczaka, ale również z indyka lub delikatnej cielęciny. Zawsze pamiętaj jednak o tym, by odpowiednio przyprawić mięso. Jeśli lubisz w kuchni eksperymentować, zastąp szynkę plasterkami chudego boczku, a zamiast żółtego sera użyj mozzarelli, dorzuć też suszone pomidory.

Dla urozmaicenia:

Sos brokułowo-serowy podlać możesz odrobiną białego wytrawnego wina, a stanie się bardziej wykwintny. Gotowe roladki serwuj w towarzystwie ryżu lub puszystego puree ziemniaczanego. Przygotuj do nich surówkę z białej kapusty lub podawaj z warzywami gotowanymi na parze.