Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
łatwe
2520 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 łyżka
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi przekrój wzdłuż i delikatnie rozbij tłuczkiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Krok 2
Na każdy kawałek kurczaka nałóż plaster szynki i sera. Całość zroluj i zepnij wykałaczką.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody i wlej do naczynia żaroodpornego. Włóż tam roladki, przykryj je folią aluminiową i piecz 30-40 minut w nagrzanym do 200 °C piekarniku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
Szukasz pomysłu na apetyczny obiad z mięsem w roli głównej? Soczyste i mięciutkie roladki drobiowe w gęstym, kremowym sosie brokułowo-serowym to danie, któremu trudno się oprzeć. Wypróbuj naszą recepturę i uzyskaj najlepsze rezultaty. Powodzenia i smacznego!
Dla kogo?
Każdy fan mięs doceni specjał, jakim są roladki drobiowe w sosie. Ostrzegamy, że tego wyśmienitego dania nie można spróbować tylko raz. Zrazy drobiowe w sosie są tak apetyczne, że do ich smaku po prostu chce się wracać. Już teraz możesz się o tym przekonać!
Na jaką okazję?
Roladki z kurczaka z brokułami w sosie uświetnią swym smakiem zarówno rodzinny obiad, jak i uroczystą kolację. Możesz serwować je na większych wydarzeniach lub po prostu – poczęstować nimi domowników. Finezyjne roladki są ozdobą każdego stołu i ucztą dla podniebienia, nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czy wiesz, że?
Możesz przygotowywać roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym na wiele sposobów – nie tylko z kurczaka, ale również z indyka lub delikatnej cielęciny. Zawsze pamiętaj jednak o tym, by odpowiednio przyprawić mięso. Jeśli lubisz w kuchni eksperymentować, zastąp szynkę plasterkami chudego boczku, a zamiast żółtego sera użyj mozzarelli, dorzuć też suszone pomidory.
Dla urozmaicenia:
Sos brokułowo-serowy podlać możesz odrobiną białego wytrawnego wina, a stanie się bardziej wykwintny. Gotowe roladki serwuj w towarzystwie ryżu lub puszystego puree ziemniaczanego. Przygotuj do nich surówkę z białej kapusty lub podawaj z warzywami gotowanymi na parze.



































