Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
łatwe
2518 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 łyżka
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi przekrój wzdłuż i delikatnie rozbij tłuczkiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Krok 2
Na każdy kawałek kurczaka nałóż plaster szynki i sera. Całość zroluj i zepnij wykałaczką.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody i wlej do naczynia żaroodpornego. Włóż tam roladki, przykryj je folią aluminiową i piecz 30-40 minut w nagrzanym do 200 °C piekarniku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
Szukasz pomysłu na apetyczny obiad z mięsem w roli głównej? Soczyste i mięciutkie roladki drobiowe w gęstym, kremowym sosie brokułowo-serowym to danie, któremu trudno się oprzeć. Wypróbuj naszą recepturę i uzyskaj najlepsze rezultaty. Powodzenia i smacznego!
Dla kogo?
Każdy fan mięs doceni specjał, jakim są roladki drobiowe w sosie. Ostrzegamy, że tego wyśmienitego dania nie można spróbować tylko raz. Zrazy drobiowe w sosie są tak apetyczne, że do ich smaku po prostu chce się wracać. Już teraz możesz się o tym przekonać!
Na jaką okazję?
Roladki z kurczaka z brokułami w sosie uświetnią swym smakiem zarówno rodzinny obiad, jak i uroczystą kolację. Możesz serwować je na większych wydarzeniach lub po prostu – poczęstować nimi domowników. Finezyjne roladki są ozdobą każdego stołu i ucztą dla podniebienia, nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czy wiesz, że?
Możesz przygotowywać roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym na wiele sposobów – nie tylko z kurczaka, ale również z indyka lub delikatnej cielęciny. Zawsze pamiętaj jednak o tym, by odpowiednio przyprawić mięso. Jeśli lubisz w kuchni eksperymentować, zastąp szynkę plasterkami chudego boczku, a zamiast żółtego sera użyj mozzarelli, dorzuć też suszone pomidory.
Dla urozmaicenia:
Sos brokułowo-serowy podlać możesz odrobiną białego wytrawnego wina, a stanie się bardziej wykwintny. Gotowe roladki serwuj w towarzystwie ryżu lub puszystego puree ziemniaczanego. Przygotuj do nich surówkę z białej kapusty lub podawaj z warzywami gotowanymi na parze.