Kurczak w sosie serowym
z nutą wędzonki
łatwe
967 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
150 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron lub ryż ugotuj według zaleceń producenta
Krok 2
Pokrojone w kostkę piersi kurczaka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kurczaka smaż aż lekko się zarumieni.
Krok 3
Całość zalej rozmieszanym w śmietanie i wodzie fixem Knorr, dzięki któremu sos nabierze serowego smaku. Sos gotuj jeszcze około 2 minut aż osiągnie odpowiednią gęstość.
Krok 4
Podawaj z makaronem lub ryżem posypane tartym serem i natką pietruszki.
Dobra rada:
Do ugotowanej potrawy możesz dodać kilka pokrojonych w paseczki suszonych śliwek - twoje dzieci na pewno to docenią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie serowym
Delikatne drobiowe mięso wyśmienicie komponuje się z gęstym sosem serowym – przyrządź go na prosty obiad i podawaj z ulubionymi dodatkami. Taka potrawa dobrze smakuje z makaronem typu spaghetti czy ryżem, a nawet ugotowanym na parze lub upieczonym kalafiorem. Jej przygotowanie zacznij od pokrojenia w niezbyt dużą kostkę filetu z piersi kurczaka. Podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu, aż lekko się zarumieni. Gotową mieszankę do spaghetti carbonara połącz z wodą i kwaśną śmietaną. Tak powstałym sosem zalej mięso i doprowadź do wrzenia – dzięki wykorzystanemu produktowi całość nabierze śmietankowego smaku oraz kremowej konsystencji. Kurczaka w sosie serwuj na ciepło z wybranym dodatkiem. Przed podaniem posyp go startym żółtym serem, np. gouda, który możesz także zapiec przez chwilę w piekarniku. Do dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki lub innych świeżych ziół, chociażby oregano. Z czym podasz przyrządzone według naszego przepisu danie? Cenimy Twoje sugestie, zatem koniecznie podziel się nimi w komentarzu.