Ryż z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym | Przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie serowym

z nutą wędzonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1067 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1099 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

150 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron lub ryż ugotuj według zaleceń producenta

Kurczak w sosie serowym - Krok 1

Krok 2

Pokrojone w kostkę piersi kurczaka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kurczaka smaż aż lekko się zarumieni.

Kurczak w sosie serowym - Krok 2

Krok 3

Całość zalej rozmieszanym w śmietanie i wodzie fixem Knorr, dzięki któremu sos nabierze serowego smaku. Sos gotuj jeszcze około 2 minut aż osiągnie odpowiednią gęstość.

Kurczak w sosie serowym - Krok 3

Krok 4

Podawaj z makaronem lub ryżem posypane tartym serem i natką pietruszki.

Kurczak w sosie serowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ugotowanej potrawy możesz dodać kilka pokrojonych w paseczki suszonych śliwek - twoje dzieci na pewno to docenią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie serowymKurczak w sosie serowym

Delikatne drobiowe mięso wyśmienicie komponuje się z gęstym sosem serowym – przyrządź go na prosty obiad i podawaj z ulubionymi dodatkami. Taka potrawa dobrze smakuje z makaronem typu spaghetti czy ryżem, a nawet ugotowanym na parze lub upieczonym kalafiorem. Jej przygotowanie zacznij od pokrojenia w niezbyt dużą kostkę filetu z piersi kurczaka. Podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu, aż lekko się zarumieni. Gotową mieszankę do spaghetti carbonara połącz z wodą i kwaśną śmietaną. Tak powstałym sosem zalej mięso i doprowadź do wrzenia – dzięki wykorzystanemu produktowi całość nabierze śmietankowego smaku oraz kremowej konsystencji. Kurczaka w sosie serwuj na ciepło z wybranym dodatkiem. Przed podaniem posyp go startym żółtym serem, np. gouda, który możesz także zapiec przez chwilę w piekarniku. Do dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki lub innych świeżych ziół, chociażby oregano. Z czym podasz przyrządzone według naszego przepisu danie? Cenimy Twoje sugestie, zatem koniecznie podziel się nimi w komentarzu.