Ryż z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym | Przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie serowym

z nutą wędzonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1065 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1092 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

150 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron lub ryż ugotuj według zaleceń producenta

Kurczak w sosie serowym - Krok 1

Krok 2

Pokrojone w kostkę piersi kurczaka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kurczaka smaż aż lekko się zarumieni.

Kurczak w sosie serowym - Krok 2

Krok 3

Całość zalej rozmieszanym w śmietanie i wodzie fixem Knorr, dzięki któremu sos nabierze serowego smaku. Sos gotuj jeszcze około 2 minut aż osiągnie odpowiednią gęstość.

Kurczak w sosie serowym - Krok 3

Krok 4

Podawaj z makaronem lub ryżem posypane tartym serem i natką pietruszki.

Kurczak w sosie serowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ugotowanej potrawy możesz dodać kilka pokrojonych w paseczki suszonych śliwek - twoje dzieci na pewno to docenią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z brzoskwinią
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie serowymKurczak w sosie serowym

Delikatne drobiowe mięso wyśmienicie komponuje się z gęstym sosem serowym – przyrządź go na prosty obiad i podawaj z ulubionymi dodatkami. Taka potrawa dobrze smakuje z makaronem typu spaghetti czy ryżem, a nawet ugotowanym na parze lub upieczonym kalafiorem. Jej przygotowanie zacznij od pokrojenia w niezbyt dużą kostkę filetu z piersi kurczaka. Podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu, aż lekko się zarumieni. Gotową mieszankę do spaghetti carbonara połącz z wodą i kwaśną śmietaną. Tak powstałym sosem zalej mięso i doprowadź do wrzenia – dzięki wykorzystanemu produktowi całość nabierze śmietankowego smaku oraz kremowej konsystencji. Kurczaka w sosie serwuj na ciepło z wybranym dodatkiem. Przed podaniem posyp go startym żółtym serem, np. gouda, który możesz także zapiec przez chwilę w piekarniku. Do dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki lub innych świeżych ziół, chociażby oregano. Z czym podasz przyrządzone według naszego przepisu danie? Cenimy Twoje sugestie, zatem koniecznie podziel się nimi w komentarzu.