
Składniki
450 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 garść
1 garść
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki, a następnie lekko rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze kotlety. Mięso posypać solą i pieprzem.
Krok 2
Majonez wymieszać z papryką, czosnkiem i estragonem.
Krok 3
Kurczaka wysmarować z obu stron w tak przygotowanym majonezie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać mozzarellą startą na tarce o dużych oczkach i parmezanem.
Krok 4
Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę piekarnika, aby danie lekko przyrumienić.
Krok 5
Gotowego kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej