Kurczak w majonezie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w majonezie

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 garść

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki, a następnie lekko rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze kotlety. Mięso posypać solą i pieprzem.

Krok 2

Majonez wymieszać z papryką, czosnkiem i estragonem.

Krok 3

Kurczaka wysmarować z obu stron w tak przygotowanym majonezie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać mozzarellą startą na tarce o dużych oczkach i parmezanem.

Krok 4

Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę piekarnika, aby danie lekko przyrumienić.

Krok 5

Gotowego kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej