
Składniki
450 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 garść
1 garść
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki, a następnie lekko rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze kotlety. Mięso posypać solą i pieprzem.
Krok 2
Majonez wymieszać z papryką, czosnkiem i estragonem.
Krok 3
Kurczaka wysmarować z obu stron w tak przygotowanym majonezie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać mozzarellą startą na tarce o dużych oczkach i parmezanem.
Krok 4
Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę piekarnika, aby danie lekko przyrumienić.
Krok 5
Gotowego kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej