Kurczak w majonezie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w majonezie

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 garść

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki, a następnie lekko rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze kotlety. Mięso posypać solą i pieprzem.

Krok 2

Majonez wymieszać z papryką, czosnkiem i estragonem.

Krok 3

Kurczaka wysmarować z obu stron w tak przygotowanym majonezie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać mozzarellą startą na tarce o dużych oczkach i parmezanem.

Krok 4

Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę piekarnika, aby danie lekko przyrumienić.

Krok 5

Gotowego kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej