Kurczak w majonezie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w majonezie

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 garść

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki, a następnie lekko rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze kotlety. Mięso posypać solą i pieprzem.

Krok 2

Majonez wymieszać z papryką, czosnkiem i estragonem.

Krok 3

Kurczaka wysmarować z obu stron w tak przygotowanym majonezie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać mozzarellą startą na tarce o dużych oczkach i parmezanem.

Krok 4

Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć górną grzałkę piekarnika, aby danie lekko przyrumienić.

Krok 5

Gotowego kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w majonezie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej