Szaszłyki z sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z sałatką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i wstaw na około 30 minut do lodówki.

Szaszłyki z sałatką - Krok 1

Krok 2

Pomidory, sałatę i pieczarki oczyść. Pomidory i pieczarki pokrój, sałatę porwij na mniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa włóż do salaterki i lekko wymieszaj.

Szaszłyki z sałatką - Krok 2

Krok 3

Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso. Szaszłyki usmaż na małym ogniu ze wszystkich stron.

Szaszłyki z sałatką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim warzywa.

Szaszłyki z sałatką - Krok 4

Krok 5

Rozłóż sałatkę na talerzu, ułóż na niej szaszłyki i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj ze stostowaną bagietką.

Szaszłyki z sałatką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z sałatkąSzaszłyki z sałatką

Szaszłyki z filetów drobiowych z sałatką to łatwy przepis na szybkie danie z grilla. Wykorzystaj do ich przygotowania mięso z indyka lub kurczaka – oba rodzaje smakują podobnie i są szybkie w przygotowaniu. Rozpocznij od pokrojenia mięsa na kawałki, skropienia oliwą i oprószenia przyprawą, a potem odłóż porcje do lodówki na około pół godziny, dzięki czemu przesiąkną jej smakiem. Czas ten wykorzystaj na przyrządzenie sałatki – wspaniale komponującej się z szaszłykami. Użyj świeżych pomidorów, pieczarek oraz sałaty. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe, które możesz w całości dodawać do reszty składników. Dokładnie odsącz kukurydzę, która nada całości słodkiego smaku, i wszystko razem wymieszaj. Przygotuj również sos sałatkowy w greckim stylu – sprawi on, że sałatka będzie soczysta i bardziej wyrazista. Usmażone na złocisty kolor szaszłyki układaj na wyłożonej na talerzu sałatce, razem z kawałkami bagietki. Równie dobrze smakują podane od razu po usmażeniu, jak i w formie przekąski na zimno.