
Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i wstaw na około 30 minut do lodówki.

Krok 2
Pomidory, sałatę i pieczarki oczyść. Pomidory i pieczarki pokrój, sałatę porwij na mniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa włóż do salaterki i lekko wymieszaj.

Krok 3
Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso. Szaszłyki usmaż na małym ogniu ze wszystkich stron.

Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim warzywa.

Krok 5
Rozłóż sałatkę na talerzu, ułóż na niej szaszłyki i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj ze stostowaną bagietką.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z sałatką
Szaszłyki z filetów drobiowych z sałatką to łatwy przepis na szybkie danie z grilla. Wykorzystaj do ich przygotowania mięso z indyka lub kurczaka – oba rodzaje smakują podobnie i są szybkie w przygotowaniu. Rozpocznij od pokrojenia mięsa na kawałki, skropienia oliwą i oprószenia przyprawą, a potem odłóż porcje do lodówki na około pół godziny, dzięki czemu przesiąkną jej smakiem. Czas ten wykorzystaj na przyrządzenie sałatki – wspaniale komponującej się z szaszłykami. Użyj świeżych pomidorów, pieczarek oraz sałaty. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe, które możesz w całości dodawać do reszty składników. Dokładnie odsącz kukurydzę, która nada całości słodkiego smaku, i wszystko razem wymieszaj. Przygotuj również sos sałatkowy w greckim stylu – sprawi on, że sałatka będzie soczysta i bardziej wyrazista. Usmażone na złocisty kolor szaszłyki układaj na wyłożonej na talerzu sałatce, razem z kawałkami bagietki. Równie dobrze smakują podane od razu po usmażeniu, jak i w formie przekąski na zimno.






























