Szaszłyki z sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z sałatką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i wstaw na około 30 minut do lodówki.

Szaszłyki z sałatką - Krok 1

Krok 2

Pomidory, sałatę i pieczarki oczyść. Pomidory i pieczarki pokrój, sałatę porwij na mniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa włóż do salaterki i lekko wymieszaj.

Szaszłyki z sałatką - Krok 2

Krok 3

Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso. Szaszłyki usmaż na małym ogniu ze wszystkich stron.

Szaszłyki z sałatką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim warzywa.

Szaszłyki z sałatką - Krok 4

Krok 5

Rozłóż sałatkę na talerzu, ułóż na niej szaszłyki i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj ze stostowaną bagietką.

Szaszłyki z sałatką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z sałatkąSzaszłyki z sałatką

Szaszłyki z filetów drobiowych z sałatką to łatwy przepis na szybkie danie z grilla. Wykorzystaj do ich przygotowania mięso z indyka lub kurczaka – oba rodzaje smakują podobnie i są szybkie w przygotowaniu. Rozpocznij od pokrojenia mięsa na kawałki, skropienia oliwą i oprószenia przyprawą, a potem odłóż porcje do lodówki na około pół godziny, dzięki czemu przesiąkną jej smakiem. Czas ten wykorzystaj na przyrządzenie sałatki – wspaniale komponującej się z szaszłykami. Użyj świeżych pomidorów, pieczarek oraz sałaty. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe, które możesz w całości dodawać do reszty składników. Dokładnie odsącz kukurydzę, która nada całości słodkiego smaku, i wszystko razem wymieszaj. Przygotuj również sos sałatkowy w greckim stylu – sprawi on, że sałatka będzie soczysta i bardziej wyrazista. Usmażone na złocisty kolor szaszłyki układaj na wyłożonej na talerzu sałatce, razem z kawałkami bagietki. Równie dobrze smakują podane od razu po usmażeniu, jak i w formie przekąski na zimno.