Kurczak satay z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak satay z miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

410 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.

Kurczak satay z miodem   - Krok 1

Krok 2

Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.

Kurczak satay z miodem   - Krok 2

Krok 3

Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.

Kurczak satay z miodem   - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Wojtis Sitjow

    Wojtis Sitjow , 09.11.2016

    Złocisty? No chyba nie bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z brukselką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak satay z miodem  Kurczak satay z miodem

Szukasz pomysłowej i szybkiej przekąski? Tajski kurczak satay z miodem to orientalne połączenie smaków, które wniosą do twojej kuchni orzeźwiający powiew orientu. Zawsze gdy masz ochotę na coś pysznego, a nie masz zbyt wiele czasu, przygotuj te pyszne, mięsne zygzaki. Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutę słodyczy, dzięki dodatkowi miodu, jak i ostrości za sprawą sosu teriyaki przyrządzanego na bazie sosu sojowego. Wymieszaj go z wodą, mąką ziemniaczaną i miodem, a powstanie kusząca, orientalna marynata. Zanurz w niej polędwiczki, a tym, co zostało podlewaj szaszłyki w czasie grillowania. Gotowego kurczaka satay z miodem podawaj z ulubioną sałatą. Smacznego!