Kurczak satay z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak satay z miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

400 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.

Kurczak satay z miodem   - Krok 1

Krok 2

Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.

Kurczak satay z miodem   - Krok 2

Krok 3

Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.

Kurczak satay z miodem   - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Wojtis Sitjow

    Wojtis Sitjow , 09.11.2016

    Złocisty? No chyba nie bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak satay z miodem  Kurczak satay z miodem

Szukasz pomysłowej i szybkiej przekąski? Tajski kurczak satay z miodem to orientalne połączenie smaków, które wniosą do twojej kuchni orzeźwiający powiew orientu. Zawsze gdy masz ochotę na coś pysznego, a nie masz zbyt wiele czasu, przygotuj te pyszne, mięsne zygzaki. Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutę słodyczy, dzięki dodatkowi miodu, jak i ostrości za sprawą sosu teriyaki przyrządzanego na bazie sosu sojowego. Wymieszaj go z wodą, mąką ziemniaczaną i miodem, a powstanie kusząca, orientalna marynata. Zanurz w niej polędwiczki, a tym, co zostało podlewaj szaszłyki w czasie grillowania. Gotowego kurczaka satay z miodem podawaj z ulubioną sałatą. Smacznego!