Kurczak satay z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak satay z miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
414 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.

Kurczak satay z miodem   - Krok 1

Krok 2

Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.

Kurczak satay z miodem   - Krok 2

Krok 3

Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.

Kurczak satay z miodem   - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Wojtis Sitjow

    Wojtis Sitjow , 09.11.2016

    Złocisty? No chyba nie bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak satay z miodem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak satay z miodem  Kurczak satay z miodem

Szukasz pomysłowej i szybkiej przekąski? Tajski kurczak satay z miodem to orientalne połączenie smaków, które wniosą do twojej kuchni orzeźwiający powiew orientu. Zawsze gdy masz ochotę na coś pysznego, a nie masz zbyt wiele czasu, przygotuj te pyszne, mięsne zygzaki. Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutę słodyczy, dzięki dodatkowi miodu, jak i ostrości za sprawą sosu teriyaki przyrządzanego na bazie sosu sojowego. Wymieszaj go z wodą, mąką ziemniaczaną i miodem, a powstanie kusząca, orientalna marynata. Zanurz w niej polędwiczki, a tym, co zostało podlewaj szaszłyki w czasie grillowania. Gotowego kurczaka satay z miodem podawaj z ulubioną sałatą. Smacznego!