Kurczak w pomarańczach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

549 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

10 gramów

10 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w paski, cebule pokrój w piórka, natomiast imbir obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę kolendry posiekaj.

Kurczak w pomarańczach - Krok 1

Krok 2

Pomarańcze obierz, odkrawając skórę dookoła. Wytnij z pomiędzy włókien „filety”, a z reszty wyciśnij sok.

Kurczak w pomarańczach - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż kurczaka razem z cebulą i imbirem. Po kilku minutach dodaj orzechy.

Kurczak w pomarańczach - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wymieszaj z zawartością patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minut.

Kurczak w pomarańczach - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem, dodaj pozostały sok z pomarańczy, wykrojone cząstki owocu i posiekaną natkę kolendry.

Kurczak w pomarańczach - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie podawaj z ryżem.

2

Opinie o przepisie

  • Miłosz Tokarski

    Miłosz Tokarski

    przepyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Klimala

    Klaudia Klimala

    jak wykorzystac te 3 pomaańcze, z jedego pmarańcza powykrawać "filety", a z dwóch pozostałych wycisąć sok?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Do potraw chińskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Do potraw chińskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w pomarańczachKurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach to wykwintne danie, które uświetni niejedną rodzinną uroczystość. Co więcej, przygotujesz je błyskawicznie, a mięso kurczaka uduszony w soku cytrusów, będzie delikatne i smaczniejsze. Łączenie mięsa z owocami nie jest pomysłem ani nowym, ani ryzykownym. Schab ze śliwkami, czy dziki drób nadziewany jabłkami to potrawy, z których słynęła kuchnia staropolska – powszechnie gościły na szlacheckich stołach. Nie wahaj się więc i zamiast tradycyjnego kotleta schabowego przyrządź na obiad lub kolację aromatycznego, soczystego kurczaka w pomarańczach. Oprócz owoców, sekretem tego przepisu jest dodatek świeżego imbiru, orzechów pistacjowych oraz garść posiekanej kolendry... Do tego dania doskonale pasować będzie ugotowany na sypko ryż – biały lub brązowy. Przepis możesz nieco zmodyfikować, stosując zamiast piersi z kurczaka mięso z indyka, a pomarańcze zastępując ananasem z puszki.