Kurczak w pomarańczach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

574 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

10 gramów

10 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w paski, cebule pokrój w piórka, natomiast imbir obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę kolendry posiekaj.

Kurczak w pomarańczach - Krok 1

Krok 2

Pomarańcze obierz, odkrawając skórę dookoła. Wytnij z pomiędzy włókien „filety”, a z reszty wyciśnij sok.

Kurczak w pomarańczach - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż kurczaka razem z cebulą i imbirem. Po kilku minutach dodaj orzechy.

Kurczak w pomarańczach - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wymieszaj z zawartością patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minut.

Kurczak w pomarańczach - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem, dodaj pozostały sok z pomarańczy, wykrojone cząstki owocu i posiekaną natkę kolendry.

Kurczak w pomarańczach - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie podawaj z ryżem.

2

Opinie o przepisie

  • Miłosz Tokarski

    Miłosz Tokarski , 06.06.2019

    przepyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Klimala

    Klaudia Klimala , 04.07.2015

    jak wykorzystac te 3 pomaańcze, z jedego pmarańcza powykrawać "filety", a z dwóch pozostałych wycisąć sok?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak w cieście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w pomarańczachKurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach to wykwintne danie, które uświetni niejedną rodzinną uroczystość. Co więcej, przygotujesz je błyskawicznie, a mięso kurczaka uduszony w soku cytrusów, będzie delikatne i smaczniejsze. Łączenie mięsa z owocami nie jest pomysłem ani nowym, ani ryzykownym. Schab ze śliwkami, czy dziki drób nadziewany jabłkami to potrawy, z których słynęła kuchnia staropolska – powszechnie gościły na szlacheckich stołach. Nie wahaj się więc i zamiast tradycyjnego kotleta schabowego przyrządź na obiad lub kolację aromatycznego, soczystego kurczaka w pomarańczach. Oprócz owoców, sekretem tego przepisu jest dodatek świeżego imbiru, orzechów pistacjowych oraz garść posiekanej kolendry... Do tego dania doskonale pasować będzie ugotowany na sypko ryż – biały lub brązowy. Przepis możesz nieco zmodyfikować, stosując zamiast piersi z kurczaka mięso z indyka, a pomarańcze zastępując ananasem z puszki.