Kurczak w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w pomarańczach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

heart
714 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

379 osób wydrukowało

Pobierz pdf

635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

10 gramów

10 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w paski, cebule pokrój w piórka, natomiast imbir obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę kolendry posiekaj.

Kurczak w pomarańczach - Krok 1

Krok 2

Pomarańcze obierz, odkrawając skórę dookoła. Wytnij z pomiędzy włókien „filety”, a z reszty wyciśnij sok.

Kurczak w pomarańczach - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż kurczaka razem z cebulą i imbirem. Po kilku minutach dodaj orzechy.

Kurczak w pomarańczach - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wymieszaj z zawartością patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minut.

Kurczak w pomarańczach - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem, dodaj pozostały sok z pomarańczy, wykrojone cząstki owocu i posiekaną natkę kolendry.

Kurczak w pomarańczach - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie podawaj z ryżem.

2

Opinie o przepisie

  • Miłosz Tokarski

    Miłosz Tokarski , 06.06.2019

    przepyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Klimala

    Klaudia Klimala , 04.07.2015

    jak wykorzystac te 3 pomaańcze, z jedego pmarańcza powykrawać "filety", a z dwóch pozostałych wycisąć sok?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w pomarańczachKurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach to wykwintne danie, które uświetni niejedną rodzinną uroczystość. Co więcej, przygotujesz je błyskawicznie, a mięso kurczaka uduszony w soku cytrusów, będzie delikatne i smaczniejsze. Łączenie mięsa z owocami nie jest pomysłem ani nowym, ani ryzykownym. Schab ze śliwkami, czy dziki drób nadziewany jabłkami to potrawy, z których słynęła kuchnia staropolska – powszechnie gościły na szlacheckich stołach. Nie wahaj się więc i zamiast tradycyjnego kotleta schabowego przyrządź na obiad lub kolację aromatycznego, soczystego kurczaka w pomarańczach. Oprócz owoców, sekretem tego przepisu jest dodatek świeżego imbiru, orzechów pistacjowych oraz garść posiekanej kolendry... Do tego dania doskonale pasować będzie ugotowany na sypko ryż – biały lub brązowy. Przepis możesz nieco zmodyfikować, stosując zamiast piersi z kurczaka mięso z indyka, a pomarańcze zastępując ananasem z puszki.