
Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
500 gramów
4 łyżeczki
2 łyżeczki
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i pokrój na 8 części. Każdy kawałek natrzyj Przyprawą Knorr.
Krok 2
Mięso ułóż na blasze, włóż do piekarnika i piecz 40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3
Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną kiszoną kapustę i ananasa wraz z syropem. Dołóż 2 listki laurowe i przykryj. Duś około 20 minut. Dopraw do smaku.
Krok 4
Rozgrzej w rondelku resztę masła, dodaj miód, ketchup, pieprz cayenne i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem posmaruj kawałki kurczaka 5 minut przed końcem pieczenia.
Krok 5
Wyjmij kiszoną kapustę na półmisek i ułóż na niej kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej