Kurczak po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

247 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

4 sztuki

100 gramów

0.5 pęczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kurczaka, natrzyj go przyprawą Knorr, również w środku, i pozostaw na godzinę w lodówce.

Kurczak po polsku - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, roztartą wątróbkę i drobno pokrojone serce.

Kurczak po polsku - Krok 2

Krok 3

Ubij z białek pianę. Farsz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, ubitym białkiem, solą i majerankiem.

Kurczak po polsku - Krok 3

Krok 4

Gotowym farszem napełnij kurczaka i zaszyj otwór. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz kurczaka około 1,5 godziny, gdy zacznie się rumienić, skrapiaj od czasu do czasu łyżką zimnej wody.

Kurczak po polsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po polskuKurczak po polsku

Faszerowane mięso to świetny sposób na wystawne danie. Zainspiruj się i przygotuj kurczaka po polsku. Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio przygotowanym nadzieniu. Wykorzystaj do niego serce i wątróbki z kurczaka. Aromatu doda im posiekana natka pietruszki lub liście innych ziół, np. majeranku i tymianku. Aby farsz był gęsty i puszysty, dodaj do niego jajka. Żółtka utrzyj z tłuszczem i połącz z bułką namoczoną w mleku. Natomiast białka ubij na sztywną pianę i połącz ze składnikami pod koniec mieszania. Całego kurczaka przed faszerowaniem natrzyj pikantną przyprawą. Sięgnij po gotową propozycję do mięs z pieprzem kajeńskim, rozmarynem i kolendrą. Piecz w rozgrzanym do 170° C piekarniku, od czasu do czasu skraplając wodą, aby uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę. Kurczaka podawaj na ciepło z dodatkiem na przykład podpieczonych ziemniaków, frytek lub purée. Z daniem smacznie skomponuje się również sałatka ze świeżych warzyw – pomidorów i papryki. Sprawdź ten przepis na kurczaka po polsku i podziel się swoją opinią.