
Składniki
1 sztuka
20 gramów
500 gramów
2 sztuki
300 mililitrów
4 sztuki
100 gramów
0.5 pęczka
1 łyżeczka
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kurczaka, natrzyj go przyprawą Knorr, również w środku, i pozostaw na godzinę w lodówce.

Krok 2
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, roztartą wątróbkę i drobno pokrojone serce.

Krok 3
Ubij z białek pianę. Farsz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, ubitym białkiem, solą i majerankiem.

Krok 4
Gotowym farszem napełnij kurczaka i zaszyj otwór. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz kurczaka około 1,5 godziny, gdy zacznie się rumienić, skrapiaj od czasu do czasu łyżką zimnej wody.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po polsku
Kurczak faszerowany po polsku to danie, które robi wrażenie! Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio przygotowanym nadzieniu. Wykorzystaj do niego serce i wątróbki z kurczaka. Dla wzmocnienia aromatu nadzienia do kurczaka po polsku użyj posiekanej natki pietruszki lub liści innych ziół, np. majeranku i tymianku. Aby farsz był gęsty i puszysty, dodaj do niego jajka. Żółtka utrzyj z tłuszczem i połącz z bułką namoczoną w mleku. Białka natomiast ubij na sztywną pianę i połącz ze składnikami pod koniec mieszania. Całego kurczaka nadziewanego po polsku przed faszerowaniem natrzyj pikantną przyprawą. Oto skrót przepisu na kurczaka po polsku – by poznać szczegóły, zajrzyj do naszej receptury, w której wszystko wyjaśniamy krok po kroku.
Dla kogo?
Zdarzyło ci się spotkać z opiniami, że drób to mało ciekawe mięso? Za sprawą kurczaka nadziewanego po polsku przekonasz każdego niedowiarka, że może smakować niebanalnie i wyglądać jak potrawa, która wyszła spod ręki profesjonalnego szefa kuchni.
Na jaką okazję?
Faszerowane mięso to świetny sposób na wystawne danie. Zainspiruj się i przygotuj kurczaka po polsku, gdy organizujesz świąteczny posiłek dla całej rodziny. Przedstawiciele wszystkich pokoleń będą zachwyceni!
Czy wiesz, że?
Dla ułatwienia sobie pracy nad kurczakiem z nadzieniem po polsku, sięgnij po gotową propozycję do mięs z pieprzem kajeńskim, rozmarynem i kolendrą. Piecz w rozgrzanym do 170° C piekarniku, od czasu do czasu skraplając kurczak po polsku wodą, aby uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka faszerowanego po polsku podawaj na ciepło z dodatkiem podpieczonych ziemniaków, frytek lub purée. Z daniem smacznie skomponuje się również sałatka ze świeżych warzyw – pomidorów i papryki.