Kurczak po polsku faszerowany nadzieniem: przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

429 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 gramów

500 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

4 sztuki

100 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kurczaka, natrzyj go przyprawą Knorr, również w środku, i pozostaw na godzinę w lodówce.

Kurczak po polsku - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, roztartą wątróbkę i drobno pokrojone serce.

Kurczak po polsku - Krok 2

Krok 3

Ubij z białek pianę. Farsz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, ubitym białkiem, solą i majerankiem.

Kurczak po polsku - Krok 3

Krok 4

Gotowym farszem napełnij kurczaka i zaszyj otwór. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz kurczaka około 1,5 godziny, gdy zacznie się rumienić, skrapiaj od czasu do czasu łyżką zimnej wody.

Kurczak po polsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba , 31.05.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po polskuKurczak po polsku

Kurczak faszerowany po polsku to danie, które robi wrażenie! Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio przygotowanym nadzieniu. Wykorzystaj do niego serce i wątróbki z kurczaka. Dla wzmocnienia aromatu nadzienia do kurczaka po polsku użyj posiekanej natki pietruszki lub liści innych ziół, np. majeranku i tymianku. Aby farsz był gęsty i puszysty, dodaj do niego jajka. Żółtka utrzyj z tłuszczem i połącz z bułką namoczoną w mleku. Białka natomiast ubij na sztywną pianę i połącz ze składnikami pod koniec mieszania. Całego kurczaka nadziewanego po polsku przed faszerowaniem natrzyj pikantną przyprawą. Oto skrót przepisu na kurczaka po polsku – by poznać szczegóły, zajrzyj do naszej receptury, w której wszystko wyjaśniamy krok po kroku.

Dla kogo?

Zdarzyło ci się spotkać z opiniami, że drób to mało ciekawe mięso? Za sprawą kurczaka nadziewanego po polsku przekonasz każdego niedowiarka, że może smakować niebanalnie i wyglądać jak potrawa, która wyszła spod ręki profesjonalnego szefa kuchni.

Na jaką okazję?

Faszerowane mięso to świetny sposób na wystawne danie. Zainspiruj się i przygotuj kurczaka po polsku, gdy organizujesz świąteczny posiłek dla całej rodziny. Przedstawiciele wszystkich pokoleń będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Dla ułatwienia sobie pracy nad kurczakiem z nadzieniem po polsku, sięgnij po gotową propozycję do mięs z pieprzem kajeńskim, rozmarynem i kolendrą. Piecz w rozgrzanym do 170° C piekarniku, od czasu do czasu skraplając kurczak po polsku wodą, aby uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka faszerowanego po polsku podawaj na ciepło z dodatkiem podpieczonych ziemniaków, frytek lub purée. Z daniem smacznie skomponuje się również sałatka ze świeżych warzyw – pomidorów i papryki.