Kurczak po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

293 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 gramów

500 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

4 sztuki

100 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kurczaka, natrzyj go przyprawą Knorr, również w środku, i pozostaw na godzinę w lodówce.

Kurczak po polsku - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, roztartą wątróbkę i drobno pokrojone serce.

Kurczak po polsku - Krok 2

Krok 3

Ubij z białek pianę. Farsz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, ubitym białkiem, solą i majerankiem.

Kurczak po polsku - Krok 3

Krok 4

Gotowym farszem napełnij kurczaka i zaszyj otwór. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz kurczaka około 1,5 godziny, gdy zacznie się rumienić, skrapiaj od czasu do czasu łyżką zimnej wody.

Kurczak po polsku - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba, 31.05.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po polskuKurczak po polsku

Faszerowane mięso to świetny sposób na wystawne danie. Zainspiruj się i przygotuj kurczaka po polsku. Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio przygotowanym nadzieniu. Wykorzystaj do niego serce i wątróbki z kurczaka. Aromatu doda im posiekana natka pietruszki lub liście innych ziół, np. majeranku i tymianku. Aby farsz był gęsty i puszysty, dodaj do niego jajka. Żółtka utrzyj z tłuszczem i połącz z bułką namoczoną w mleku. Natomiast białka ubij na sztywną pianę i połącz ze składnikami pod koniec mieszania. Całego kurczaka przed faszerowaniem natrzyj pikantną przyprawą. Sięgnij po gotową propozycję do mięs z pieprzem kajeńskim, rozmarynem i kolendrą. Piecz w rozgrzanym do 170° C piekarniku, od czasu do czasu skraplając wodą, aby uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę. Kurczaka podawaj na ciepło z dodatkiem na przykład podpieczonych ziemniaków, frytek lub purée. Z daniem smacznie skomponuje się również sałatka ze świeżych warzyw – pomidorów i papryki. Sprawdź ten przepis na kurczaka po polsku i podziel się swoją opinią.