
Składniki
1 sztuka
20 gramów
500 gramów
2 sztuki
300 mililitrów
4 sztuki
100 gramów
0.5 pęczka
1 łyżeczka
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kurczaka, natrzyj go przyprawą Knorr, również w środku, i pozostaw na godzinę w lodówce.

Krok 2
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, roztartą wątróbkę i drobno pokrojone serce.

Krok 3
Ubij z białek pianę. Farsz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, ubitym białkiem, solą i majerankiem.

Krok 4
Gotowym farszem napełnij kurczaka i zaszyj otwór. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz kurczaka około 1,5 godziny, gdy zacznie się rumienić, skrapiaj od czasu do czasu łyżką zimnej wody.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Kurczak po polsku
Kurczak po polsku
Kurczak faszerowany po polsku to danie, które robi wrażenie! Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio przygotowanym nadzieniu. Wykorzystaj do niego serce i wątróbki z kurczaka. Dla wzmocnienia aromatu nadzienia do kurczaka po polsku użyj posiekanej natki pietruszki lub liści innych ziół, np. majeranku i tymianku. Aby farsz był gęsty i puszysty, dodaj do niego jajka. Żółtka utrzyj z tłuszczem i połącz z bułką namoczoną w mleku. Białka natomiast ubij na sztywną pianę i połącz ze składnikami pod koniec mieszania. Całego kurczaka nadziewanego po polsku przed faszerowaniem natrzyj pikantną przyprawą. Oto skrót przepisu na kurczaka po polsku – by poznać szczegóły, zajrzyj do naszej receptury, w której wszystko wyjaśniamy krok po kroku.
Dla kogo?
Zdarzyło ci się spotkać z opiniami, że drób to mało ciekawe mięso? Za sprawą kurczaka nadziewanego po polsku przekonasz każdego niedowiarka, że może smakować niebanalnie i wyglądać jak potrawa, która wyszła spod ręki profesjonalnego szefa kuchni.
Na jaką okazję?
Faszerowane mięso to świetny sposób na wystawne danie. Zainspiruj się i przygotuj kurczaka po polsku, gdy organizujesz świąteczny posiłek dla całej rodziny. Przedstawiciele wszystkich pokoleń będą zachwyceni!
Czy wiesz, że?
Dla ułatwienia sobie pracy nad kurczakiem z nadzieniem po polsku, sięgnij po gotową propozycję do mięs z pieprzem kajeńskim, rozmarynem i kolendrą. Piecz w rozgrzanym do 170° C piekarniku, od czasu do czasu skraplając kurczak po polsku wodą, aby uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka faszerowanego po polsku podawaj na ciepło z dodatkiem podpieczonych ziemniaków, frytek lub purée. Z daniem smacznie skomponuje się również sałatka ze świeżych warzyw – pomidorów i papryki.
































