Kurczak zapiekany z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

331 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 plastry

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usmaż mięso na patelni do momentu, gdy się zarumieni. Następnie połóż plaster ananasa, na nim ser. Zapiekaj 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Krok 2

Ziemniaki posmaruj oliwą, dodaj majeranek oraz przyprawę w mini kostce Knorr.

Krok 3

Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Przyprawą do kurczaka Knorr posyp obie strony piersi z kurczaka. Następnie posmaruj mięso pastą Harissa. Uważaj aby potem dobrze umyć ręce.

Krok 5

Po upieczeniu odstaw ziemniaki na 5 minut, aby lekko przestygły. Następnie zrób płytkie nacięcia na krzyż na wierzchu i przyciśnij mocno palcami, aby ziemniak lekko się otworzył. Zapieczonego kurczaka podawaj z ziemniakiem.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Popis

    Monika Popis, 09.01.2016

    A ziemniaki są pieczone w mundurkach?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej