Kurczak zapiekany z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
350 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 plastry

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usmaż mięso na patelni do momentu, gdy się zarumieni. Następnie połóż plaster ananasa, na nim ser. Zapiekaj 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Krok 2

Ziemniaki posmaruj oliwą, dodaj majeranek oraz przyprawę w mini kostce Knorr.

Krok 3

Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Przyprawą do kurczaka Knorr posyp obie strony piersi z kurczaka. Następnie posmaruj mięso pastą Harissa. Uważaj aby potem dobrze umyć ręce.

Krok 5

Po upieczeniu odstaw ziemniaki na 5 minut, aby lekko przestygły. Następnie zrób płytkie nacięcia na krzyż na wierzchu i przyciśnij mocno palcami, aby ziemniak lekko się otworzył. Zapieczonego kurczaka podawaj z ziemniakiem.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Popis

    Monika Popis , 09.01.2016

    A ziemniaki są pieczone w mundurkach?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej