Jak zrobić sos meksykański do kurczaka, a jak do ryżu?
Sos meksykański może wprowadzić do waszej kuchni różnorodność, ponieważ doskonale komponuje się z wieloma innymi produktami. Dowiedzcie się, jak zrobić sos meksykański do kurczaka lub ryżu i co do niego dodać. Sprawdźcie, jak doprawić sos, żeby był równie dobry, a nawet lepszy niż ten ze sklepu.
Sos meksykański – jak zrobić?
Przygotowanie sosu meksykańskiego wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Jak zrobić sos meksykański, żeby wzbogacił potrawy? Najprostszy przepis na sos rodem z kuchni meksykańskiej zakłada użycie ketchupu, koncentratu pomidorowego, czosnku i soku pomarańczowego. Przydadzą się też przyprawy, takie jak ostra papryka, czosnek i majeranek. Wszystkie składniki połączcie ze sobą i doprawcie do smaku, a później odstawcie na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły. Taka podstawowa wersja sosu sprawdzi się do kanapek i do mięsa. Możecie też przygotować sos meksykański do słoików na zimę – wystarczy wlać go do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 minut lub tyndalizować (gotować 3 razy).
Jak zrobić sos meksykański do ryżu lub kurczaka?
Sos do ryżu i kurczaka może zawierać podobne składniki, ale zwykle różni się gęstością. Sos do kurczaka może być gęstszy i zawierać więcej składników o konsystencji stałej, a sos do ryżu zwykle jest nieco rzadszy. Jak zrobić sos meksykański salsa do ryżu? Wykorzystajcie paprykę, cebulę, czerwoną fasolę, pomidory, konserwową kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy: cukier, chili, curry, pieprz oraz tabasco.
Jak zrobić sos meksykański do kurczaka? Możecie wykorzystać dokładnie takie same składniki jak wyżej, tylko użyć trochę więcej ostrej papryczki, żeby danie było pikantniejsze. Wiecie już, jak samemu zrobić sos meksykański, ale jak go udekorować? Najlepiej posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Komentarze (0)