Jesteście gotowi na kulinarną podróż prosto do Meksyku? Jeżeli tak, to dobrze się składa, ponieważ dzisiaj porozmawiamy sobie o salsie. Nie chodzi nam o popularny taniec, lecz znakomity kulinarny przysmak, który jest uwielbiany na całym świecie. Co to za sos? Jak przyrządzić salsę? Sprawdźcie sami!

Salsa – co to za przysmak?

Salsa to popularna, meksykańska potrawa, której nazwa pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza „sos”. Z czego jest przygotowywana? Salsa najczęściej składa się z pokrojonych warzyw z aromatycznymi przyprawami. To przysmak, którego przyrządzenie jest banalnie proste! Możecie dodać ją do swojego jadłospisu, nawet jeśli nie jesteście mistrzami gotowania. Co region, to inny sposób przygotowania salsy. Możemy wyróżnić kilka rodzajów tego przysmaku:

  • Salsa cruda – składa się z surowych warzyw, m.in. cebuli, suszonych pomidorów oraz papryki
  • Salsa roja – znajdziecie w niej gotowane warzywa, m.in. pomidory, paprykę i cebulę
  • Salsa guacamole – to przysmak znany wszystkim fanom avocado, oprócz tego produktu znajdziemy w niej sok z limonki i przyprawy

Najbardziej popularnym rodzajem jest salsa pomidorowa, która stanowi dodatek do wielu potraw. To łatwa do przyrządzenia i wyjątkowo smaczna przekąska. Możecie podawać salsę pomidorową z nachosami i chipsami. Nie bez powodu uwielbiają ją Meksykanie, mieszkańcy tego kraju wykorzystują ją do tradycyjnych potraw, czyli tortilli, buritto i tacos. Jak zrobić sos salsa? Z naszą pomocą nie będzie to trudne zadanie!

Salsa, jak zrobić – receptura krok po kroku

Jeśli nie wiecie, jak zrobić domową salsę, to świetnie trafiliście. Przygotowaliśmy recepturę, którą każdy z Was może wykorzystać we własnej kuchni.

Będziecie potrzebować:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • Pół cebuli
  • Pół limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • Pęczek kolendry

Salsa jak zrobić?

  • Zacznijcie od najważniejszych składników, czyli pomidorów. Pozbądźcie się szypułek i pokrójcie je na drobne kawałki.
  • Posiekajcie cebulę, a następnie oblejcie ją sokiem z limonki. Obierzcie czosnek i zetrzyjcie go na tarce.
  • Posiekajcie kolendrę i przygotujcie przyprawy.
  • Złączcie wszystkie pokrojone składniki, a następnie doprawcie je solą i pieprzem. Możecie polać całość odrobiną soku z limonki. Gotowe!

W rytmie salsy

Gdy ktoś zapyta, jak zrobić salsę pomidorową, to z pewnością popiszecie się doskonałą wiedzą! Chcecie poznać kilka przepisów z wykorzystaniem tego smakołyku? Jesteśmy pewni, że nasze propozycje doskonale sprawdzą się w Waszej kuchni.

Chrupiące grzanki z pomidorową salsą to smaczna i prosta do przyrządzenia przekąska. 15 minut i możecie podawać ją na stole! Aromatyczna salsa to świetny dodatek do świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia.

Wrapy z kurczakiem i salsą pomidorową idealnie sprawdzą się jako obiadowa propozycja. Aromatyczne warzywa doskonale pasują do tortilli. Ten przepis z pewnością Wam zasmakuje!

Czas na mieszankę owoców morza z kuchnią meksykańską. Co powiecie na krewetki z tropikalną salsą? Naszym zdaniem to naprawdę ciekawe połączenie, które zaskakuje smakiem!

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą to kolejna potrawa, która zasmakowała już wielu osobom. Połączenie soczystego mięsa z warzywami zawsze dobrze się sprawdza. Uwierzcie, że coś o tym wiemy. Nie czekajcie, tylko udajcie się do kuchni i wypróbujcie naszych przepisów. Smacznego!