Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Pasuje do ryżu, przez co jest nieodzownym dodatkiem do gołąbków. Naleśniki, zapiekanki i dania prosto z kuchni meksykańskiej też smakują z nim znakomicie. Doskonały przepis na sos pomidorowy? Jego sekret tkwi w prostocie! Idealny zarówno dla początkujących kucharzy, bardziej doświadczonych szefów kuchni, jak i osób, które przy gotowaniu chcą spędzać jak najmniej czasu.

Z czego zrobić sos pomidorowy?

Co prawda do jego przygotowania wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, ale nadal pozostaje spora dowolność w wyborze tego podstawowego. Najbardziej aromatyczne danie zawiera w recepturze świeże, dojrzałe, soczyste pomidory pachnące latem. Jak zrobić sos pomidorowy, gdy sezon na ten przysmak się kończy? Wykorzystać można pomidory w puszce (dostępne w całości i krojone), passatę lub koncentrat.

Pomidory i co jeszcze?

Pomidory to podstawa, jednak dobry sos opiera się również na dodatkach, które podkreślają jego smak i zamieniają w niezwykle smakowite oraz uniwersalne uzupełnienie wielu potraw. Należy pamiętać o niewielkiej ilości cukru – nie zrobi z sosu pomidorowego deseru, ale pozwoli wyeliminować ewentualny kwaśny posmak pomidorów. Cebula to bardzo wszechstronny produkt, a w przypadku tego sosu jest wręcz obowiązkowa. Z czosnkiem tworzy kombinację doskonałą. Miejmy pod ręką dobrą oliwę. Jakie jeszcze przyprawy do sosu pomidorowego warto dodać, by zachwycał smakiem? Bazylia fantastycznie podkreśli śródziemnomorski charakter dania. Zanim zaczniemy gotowanie, upewnijmy się, że na półce z przyprawami znajdują się także oregano i tymianek. Jeśli planujemy polewać nim potrawy mięsne, przyda się majeranek. Intrygującego aromatu dodają gałka muszkatołowa i szałwia.

Jak się robi sos pomidorowy? Instrukcja!

  1. Przygotowując sos ze świeżych pomidorów, warto obrać je ze skórki. To zadanie okaże się znacznie mniej kłopotliwe, jeśli wcześniej natniemy je na krzyż i zanurzymy we wrzątku.
  2. Na rozgrzanej patelni umieszczamy pokrojone drobno cebulę i czosnek. Smażymy na oliwie do czasu, aż się zeszklą.
  3. Pokrojone na nieduże kawałki pomidory dodajemy do czosnku i cebuli.
  4. By uzyskać gładki sos pomidorowy, polecamy zblendować powstałą kompozycję.
  5. Wybrane przyprawy najlepiej jest dodawać pod koniec gotowania. Zyskamy pewność, że zioła nie zrobią się gorzkie.
  6. Czas siadać do stołu! Sos jest gotowy do pysznych zadań specjalnych.

Pomidorów nigdy za wiele!

Przepis na prosty w przygotowaniu sos pomidorowy będzie stanowić bazę wielu różnorodnych posiłków. Przypadnie do gustu fanom swojskich przysmaków, miłośnikom kulinariów z różnych stron świata oraz amatorom zaskakujących połączeń. Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym są idealną propozycją na rodzinny obiad, gdy lepiej unikać ekstrawaganckich eksperymentów. Apetycznym pulpetom z indyka w sosie pomidorowym też nikt nie odmówi. Przygotujcie taką ilość, by porcja wystarczyła na 2 dni – zaoszczędzony czas wykorzystajcie na inne przyjemności. Czy nieskomplikowany sos z pomidorów może smakować wykwintnie? Dzięki krewetkom z sosem pomidorowym i fetą przekonacie się, że jak najbardziej! Po dokładki halibuta zawijanego w boczek z sosem pomidorowym goście będą sięgać bez dodatkowego zachęcania. Macie ochotę na warzywne smakołyki? Bakłażana w sosie pomidorowym można uznać za dodatek do dania głównego lub bardzo kuszącą przystawkę. Zachwycające kolorami naleśniki ze szpinakiem i serem na sosie pomidorowym przykuwają wzrok, a smakują? Tego trzeba spróbować!