Bakłażan w sosie pomidorowym z patelni: przepis | Przepisy.pl pixel

Bakłażan w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 puszka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytego bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Plastry podsmaż w bardzo małej ilości oliwy, na teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone bakłażany powinny być rumiane i miękkie.

Krok 2

Usmażone bakłażany ułóż na talerzu.

Krok 3

W międzyczasie pomieszaj Knorr Naturalnie smaczne z pomidorami z puszki i zagotuj. Powstały sos dopraw octem balsamicznym i odrobiną cukru. Tak przygotowanym sosem polej bakłażany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową potrawę możesz oprószyć startym parmezanem.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Kruz

    Grażyna Kruz , 18.01.2017

    była super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan w sosie pomidorowymBakłażan w sosie pomidorowym

Bakłażan to warzywo zyskujące coraz większą popularność. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu można podawać go na wiele sposobów. Jest miękki i delikatny, przez co łatwo się go przyrządza. Jeśli szukasz sposobu na smaczny i szybki obiad wegetariański, wypróbuj wersji bakłażana w sosie pomidorowym. Na początek pokrój warzywo na dość grube plastry. Młode i nieduże egzemplarze nadają się do przyrządzenia od razu, większe mogą być jednak gorzkawe. Żeby pozbyć się tego niepożądanego posmaku, plastry bakłażana oprósz solą i odłóż na chwilę, a następnie wypłucz i wysusz. Smaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, ponieważ bakłażan mocno go chłonie. Przygotuj sos pomidorowy – jeśli chcesz nadać swojej potrawie nieco ostrości, użyj papryczki chili. Zrób to jednak ostrożnie, tak by smak papryczki nie zdominował dania. Ciepłe i miękkie kawałki bakłażana polej sosem. Udekoruj całość płatkami parmezanu oraz liśćmi jarmużu. Podawaj na wegetariański obiad razem z chrupkim pieczywem lub kaszą jaglaną. Smacznego!