Bakłażan w sosie pomidorowym z patelni: przepis | Przepisy.pl pixel

Bakłażan w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

642 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 puszka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytego bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Plastry podsmaż w bardzo małej ilości oliwy, na teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone bakłażany powinny być rumiane i miękkie.

Krok 2

Usmażone bakłażany ułóż na talerzu.

Krok 3

W międzyczasie pomieszaj Knorr Naturalnie smaczne z pomidorami z puszki i zagotuj. Powstały sos dopraw octem balsamicznym i odrobiną cukru. Tak przygotowanym sosem polej bakłażany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową potrawę możesz oprószyć startym parmezanem.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Kruz

    Grażyna Kruz , 18.01.2017

    była super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan w sosie pomidorowymBakłażan w sosie pomidorowym

Bakłażan to warzywo zyskujące coraz większą popularność. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu można podawać go na wiele sposobów. Jest miękki i delikatny, przez co łatwo się go przyrządza. Jeśli szukasz sposobu na smaczny i szybki obiad wegetariański, wypróbuj wersji bakłażana w sosie pomidorowym. Na początek pokrój warzywo na dość grube plastry. Młode i nieduże egzemplarze nadają się do przyrządzenia od razu, większe mogą być jednak gorzkawe. Żeby pozbyć się tego niepożądanego posmaku, plastry bakłażana oprósz solą i odłóż na chwilę, a następnie wypłucz i wysusz. Smaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, ponieważ bakłażan mocno go chłonie. Przygotuj sos pomidorowy – jeśli chcesz nadać swojej potrawie nieco ostrości, użyj papryczki chili. Zrób to jednak ostrożnie, tak by smak papryczki nie zdominował dania. Ciepłe i miękkie kawałki bakłażana polej sosem. Udekoruj całość płatkami parmezanu oraz liśćmi jarmużu. Podawaj na wegetariański obiad razem z chrupkim pieczywem lub kaszą jaglaną. Smacznego!