
Składniki
2 sztuki
50 mililitrów
1 opakowanie
2 łyżki
1 puszka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytego bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Plastry podsmaż w bardzo małej ilości oliwy, na teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone bakłażany powinny być rumiane i miękkie.
Krok 2
Usmażone bakłażany ułóż na talerzu.
Krok 3
W międzyczasie pomieszaj Knorr Naturalnie smaczne z pomidorami z puszki i zagotuj. Powstały sos dopraw octem balsamicznym i odrobiną cukru. Tak przygotowanym sosem polej bakłażany.

Dobra rada:
Gotową potrawę możesz oprószyć startym parmezanem.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan w sosie pomidorowym
Bakłażan to warzywo zyskujące coraz większą popularność. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu można podawać go na wiele sposobów. Jest miękki i delikatny, przez co łatwo się go przyrządza. Jeśli szukasz sposobu na smaczny i szybki obiad wegetariański, wypróbuj wersji bakłażana w sosie pomidorowym. Na początek pokrój warzywo na dość grube plastry. Młode i nieduże egzemplarze nadają się do przyrządzenia od razu, większe mogą być jednak gorzkawe. Żeby pozbyć się tego niepożądanego posmaku, plastry bakłażana oprósz solą i odłóż na chwilę, a następnie wypłucz i wysusz. Smaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, ponieważ bakłażan mocno go chłonie. Przygotuj sos pomidorowy – jeśli chcesz nadać swojej potrawie nieco ostrości, użyj papryczki chili. Zrób to jednak ostrożnie, tak by smak papryczki nie zdominował dania. Ciepłe i miękkie kawałki bakłażana polej sosem. Udekoruj całość płatkami parmezanu oraz liśćmi jarmużu. Podawaj na wegetariański obiad razem z chrupkim pieczywem lub kaszą jaglaną. Smacznego!