Kolorowy ratatouille video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy ratatouille - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

heart
494 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, bakłażana, cukinię i obie papryki pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Marchew obierz, przekrój po długości na pół, pokrój w cienkie pół plastry, a czosnek posiekaj.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa - zaczynając od cebuli, marchwi i papryki, dodaj czosnek, bakłażana, cukinię i pomidory z puszki. Dodaj bulion na włoszczyźnie i gotuj pod przykryciem około 20-25 minut, w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.

przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa podawaj z chlebem, udekorowane łyżką śmietany lub jogurtem. Jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było wegańskie, użyj produktów pochodzenia roślinnego.

4

Opinie o przepisie

  • Maruś

    Maruś , 11.11.2023

    Polecam dodać trochę płatków chili może jalapeno, papryki wędzonej oraz ziół prowansalskich na etapie smażenia dla koneserów mocniejszych smaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weganski.com

    Weganski.com , 23.01.2022

    Pychota i naprawdę smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 15.01.2022

    Wygląda znakomicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Muszę zrobić takie cos.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy ratatouille - VIDEOKolorowy ratatouille - VIDEO

Ratatouille to znane wegetariańskie danie pochodzące z Prowansji. W różnych wariantach jest popularne szczególnie w regionach śródziemnomorskich. Ma postać warzywnego gulaszu, a jego wielką zaletą jest prostota. Łatwo go przyrządzić, ale żeby wyszedł jak najlepszy, trzeba zachować odpowiednią kolejność smażenia warzyw. Powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, dlatego ich przygotowanie zacznij od tych najtwardszych. Najpierw podsmaż cebulę z marchewką oraz papryką. Po chwili dodaj cukinię, następnie bakłażana. Nie obieraj go ze skórki, by jego kawałki nie straciły kształtu i zachowały swój wyrazisty kolor. Nie podgrzewaj warzyw zbyt długo, ponieważ zmiękną jeszcze podczas duszenia w sosie, który powstanie po dodaniu pomidorów z puszki. Nadają się także świeże. Jeśli się na nie zdecydujesz, możesz użyć ich w całości, bez usuwania gniazd. Ratatouille podawaj ze świeżą kolendrą oraz z chrupiącą bagietką. Pasuje także z dodatkiem kaszy jaglanej lub kuskus. Przygotuj to danie na wegański obiad!