Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, bakłażana, cukinię i obie papryki pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Marchew obierz, przekrój po długości na pół, pokrój w cienkie pół plastry, a czosnek posiekaj.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa - zaczynając od cebuli, marchwi i papryki, dodaj czosnek, bakłażana, cukinię i pomidory z puszki. Dodaj bulion na włoszczyźnie i gotuj pod przykryciem około 20-25 minut, w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.
Dobra rada:
Warzywa podawaj z chlebem, udekorowane łyżką śmietany lub jogurtem. Jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było wegańskie, użyj produktów pochodzenia roślinnego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowy ratatouille - VIDEO
Ratatouille to znane wegetariańskie danie pochodzące z Prowansji. W różnych wariantach jest popularne szczególnie w regionach śródziemnomorskich. Ma postać warzywnego gulaszu, a jego wielką zaletą jest prostota. Łatwo go przyrządzić, ale żeby wyszedł jak najlepszy, trzeba zachować odpowiednią kolejność smażenia warzyw. Powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, dlatego ich przygotowanie zacznij od tych najtwardszych. Najpierw podsmaż cebulę z marchewką oraz papryką. Po chwili dodaj cukinię, następnie bakłażana. Nie obieraj go ze skórki, by jego kawałki nie straciły kształtu i zachowały swój wyrazisty kolor. Nie podgrzewaj warzyw zbyt długo, ponieważ zmiękną jeszcze podczas duszenia w sosie, który powstanie po dodaniu pomidorów z puszki. Nadają się także świeże. Jeśli się na nie zdecydujesz, możesz użyć ich w całości, bez usuwania gniazd. Ratatouille podawaj ze świeżą kolendrą oraz z chrupiącą bagietką. Pasuje także z dodatkiem kaszy jaglanej lub kuskus. Przygotuj to danie na wegański obiad!