Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, bakłażana, cukinię i obie papryki pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Marchew obierz, przekrój po długości na pół, pokrój w cienkie pół plastry, a czosnek posiekaj.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa - zaczynając od cebuli, marchwi i papryki, dodaj czosnek, bakłażana, cukinię i pomidory z puszki. Dodaj bulion na włoszczyźnie i gotuj pod przykryciem około 20-25 minut, w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.

Dobra rada:
Warzywa podawaj z chlebem, udekorowane łyżką śmietany lub jogurtem. Jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było wegańskie, użyj produktów pochodzenia roślinnego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowy ratatouille - VIDEO
Ratatouille to znane wegetariańskie danie pochodzące z Prowansji. W różnych wariantach jest popularne szczególnie w regionach śródziemnomorskich. Ma postać warzywnego gulaszu, a jego wielką zaletą jest prostota. Łatwo go przyrządzić, ale żeby wyszedł jak najlepszy, trzeba zachować odpowiednią kolejność smażenia warzyw. Powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, dlatego ich przygotowanie zacznij od tych najtwardszych. Najpierw podsmaż cebulę z marchewką oraz papryką. Po chwili dodaj cukinię, następnie bakłażana. Nie obieraj go ze skórki, by jego kawałki nie straciły kształtu i zachowały swój wyrazisty kolor. Nie podgrzewaj warzyw zbyt długo, ponieważ zmiękną jeszcze podczas duszenia w sosie, który powstanie po dodaniu pomidorów z puszki. Nadają się także świeże. Jeśli się na nie zdecydujesz, możesz użyć ich w całości, bez usuwania gniazd. Ratatouille podawaj ze świeżą kolendrą oraz z chrupiącą bagietką. Pasuje także z dodatkiem kaszy jaglanej lub kuskus. Przygotuj to danie na wegański obiad!