Kolorowy ratatouille video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy ratatouille - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

437 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

974 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2783 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, bakłażana, cukinię i obie papryki pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Marchew obierz, przekrój po długości na pół, pokrój w cienkie pół plastry, a czosnek posiekaj.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa - zaczynając od cebuli, marchwi i papryki, dodaj czosnek, bakłażana, cukinię i pomidory z puszki. Dodaj bulion na włoszczyźnie i gotuj pod przykryciem około 20-25 minut, w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.

przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa podawaj z chlebem, udekorowane łyżką śmietany lub jogurtem. Jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było wegańskie, użyj produktów pochodzenia roślinnego.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Muszę zrobić takie cos.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy ratatouille - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klopsiki z tofu - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy ratatouille - VIDEOKolorowy ratatouille - VIDEO

Ratatouille to znane wegetariańskie danie pochodzące z Prowansji. W różnych wariantach jest popularne szczególnie w regionach śródziemnomorskich. Ma postać warzywnego gulaszu, a jego wielką zaletą jest prostota. Łatwo go przyrządzić, ale żeby wyszedł jak najlepszy, trzeba zachować odpowiednią kolejność smażenia warzyw. Powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, dlatego ich przygotowanie zacznij od tych najtwardszych. Najpierw podsmaż cebulę z marchewką oraz papryką. Po chwili dodaj cukinię, następnie bakłażana. Nie obieraj go ze skórki, by jego kawałki nie straciły kształtu i zachowały swój wyrazisty kolor. Nie podgrzewaj warzyw zbyt długo, ponieważ zmiękną jeszcze podczas duszenia w sosie, który powstanie po dodaniu pomidorów z puszki. Nadają się także świeże. Jeśli się na nie zdecydujesz, możesz użyć ich w całości, bez usuwania gniazd. Ratatouille podawaj ze świeżą kolendrą oraz z chrupiącą bagietką. Pasuje także z dodatkiem kaszy jaglanej lub kuskus. Przygotuj to danie na wegański obiad!