Roślinne Spaghetti Carbonara
NOWY PRZEPIS
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
150 gramów
125 gramów
1.5 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron spaghetti ugotuj w osolonej według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się przyrządzić go w sposób al dente, czyli tak, aby nie był rozgotowany, ale też niezbyt twardy. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i odstaw na później.
Krok 2
Sięgnij po średnią lub dużą patelnię. Rozgrzej na niej 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy będzie już gotowa do smażenia, wsyp na nią zawartość opakowania roślinnego bekonu. Smaż go według instrukcji producenta. Następnie przełóż na patelnię ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj z wege boczkiem. Dodaj także 2 łyżki majonezu Hellmann's Vegan i jeszcze raz dokładnie przemieszaj składniki, aby powstał kremowy sos.
Krok 3
Gotową roślinną carbonarę rozłóż na talerze. Posyp każdą z porcji mielonym czarnym pieprzem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Dobra rada:
Pietruszkę możesz zastąpić szczypiorkiem – zrównoważy on swoją cierpkością kremowy, łagodny smak całego dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roślinne Spaghetti Carbonara
Przygotuj roślinne spaghetti carbonara z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Polecamy przepis na roślinne spaghetti carbonara tym, którzy uwielbiają jego oryginalną, mięsną wersję, ale zmienili w ostatnim czasie dietę na wegetariańską. Wciąż mogą cieszyć się tym niezwykłym smakiem!
Na jaką okazję?
Roślinna carbonara poleca się na rodzinne obiady, lunche w przerwach od pracy lub zajęć, ale i romantyczne kolacje! Nie przegap szansy, by skraść serce drugiej połówki tym przepisem. Już sam fakt, że przygotujesz danie zgodne z jej przekonaniami i jadłospisem będzie wielką niespodzianką.
Czy wiesz, że?
Możesz eksperymentować z roślinnymi zamiennikami mięsa w tym przepisie. Oprócz roślinnego bekonu w tej wersji carbonary spisze się także wędzony tempeh.
Dla urozmaicenia:
Natka pietruszki to dla ciebie wciąż za mało zieleniny? Dodaj do przepisu na roślinną carbonarę szpinak lub rukolę – warto je zblanszować przed dorzuceniem na patelnię.