Roślinne spaghetti carbonara - przepis | Przepisy.pl pixel

Roślinne Spaghetti Carbonara

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

125 gramów

1.5 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron spaghetti ugotuj w osolonej według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się przyrządzić go w sposób al dente, czyli tak, aby nie był rozgotowany, ale też niezbyt twardy. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i odstaw na później.

Krok 2

Sięgnij po średnią lub dużą patelnię. Rozgrzej na niej 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy będzie już gotowa do smażenia, wsyp na nią zawartość opakowania roślinnego bekonu. Smaż go według instrukcji producenta. Następnie przełóż na patelnię ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj z wege boczkiem. Dodaj także 2 łyżki majonezu Hellmann’s Vegan i jeszcze raz dokładnie przemieszaj składniki, aby powstał kremowy sos.

Krok 3

Gotową roślinną carbonarę rozłóż na talerze. Posyp każdą z porcji mielonym czarnym pieprzem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Pietruszkę możesz zastąpić szczypiorkiem – zrównoważy on swoją cierpkością kremowy, łagodny smak całego dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roślinne Spaghetti Carbonara Roślinne Spaghetti Carbonara

Przygotuj roślinne spaghetti carbonara z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.

Dla kogo?

Polecamy przepis na roślinne spaghetti carbonara tym, którzy uwielbiają jego oryginalną, mięsną wersję, ale zmienili w ostatnim czasie dietę na wegetariańską. Wciąż mogą cieszyć się tym niezwykłym smakiem!

Na jaką okazję?

Roślinna carbonara poleca się na rodzinne obiady, lunche w przerwach od pracy lub zajęć, ale i romantyczne kolacje! Nie przegap szansy, by skraść serce drugiej połówki tym przepisem. Już sam fakt, że przygotujesz danie zgodne z jej przekonaniami i jadłospisem będzie wielką niespodzianką.

Czy wiesz, że?

Możesz eksperymentować z roślinnymi zamiennikami mięsa w tym przepisie. Oprócz roślinnego bekonu w tej wersji carbonary spisze się także wędzony tempeh.

Dla urozmaicenia:

Natka pietruszki to dla ciebie wciąż za mało zieleniny? Dodaj do przepisu na roślinną carbonarę szpinak lub rukolę – warto je zblanszować przed dorzuceniem na patelnię.