
Składniki
100 gramów
400 gramów
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz z suchych łupin i podziel na piórka, paprykę dokładnie umyj, wysusz ręcznikiem, a następnie pokrój w niezbyt grube paski. Czosnek, kolendrę oraz chili drobno posiekaj. Fasolę z puszki odcedź na sicie z zalewy.

Krok 2
Przygotuj głębszą patelnię. Na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju podsmaż czosnek, chili, cebulę oraz paprykę, uważając, by składniki się nie przypaliły, ponieważ wtedy potrawa nabierze nieprzyjemnie gorzkiego smaku.

Krok 3
Gdy warzywa będą już lekko podsmażone dodaj roślinne mięso mielone, fasolę i posiekaną kolendrę. Całość dopraw przyprawą Knorr, solą i pieprzem. Danie smaż około 5 min, mieszając od czasu do czasu

Krok 4
Na koniec dodaj pomidory pelati i passatę pomidorową. Chili sin carne duś bez przykrycia ok. 15 min. na wolnym ogniu często mieszając, by poszczególne składniki nie przywarły do dna. Gotową potrawę podawaj z ryżem lub pieczywem.


Dobra rada:
Pod koniec gotowania chili sin carne możesz dodać odcedzoną kukurydzę z puszki, która nada potrawie delikatnie słodkiego smaku. Ciekawym dodatkiem będzie również odrobina startej gorzkiej czekolady wegańskiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili sin carne
Czym jest chili sin carne? Przepis na to pyszne danie z mieloną wołowiną znają wszyscy miłośnicy kuchni meksykańskiej. Rezygnując z jedzenia mięsa, nie trzeba jednak eliminować tej smacznej potrawy ze swojego jadłospisu! Wystarczy sięgnąć po wegetariańską alternatywę mięsa, dodać pomidory, ostre papryczki oraz czerwoną fasolę, a efekt w postaci chili sin carne wege będzie niezrównany!
Dla kogo?
Wegetarianie umieszczą ten przepis na chili sin carne na liście swoich ulubionych receptur wśród dań jednogarnkowych. O dokładkę wegetariańskiego przysmaku poproszą również osoby, które na co dzień nie rezygnują ze spożywania mięsa. Tej potrawy po prostu nie da się nie lubić!
Na jaką okazję?
Oto specjał idealny na przyjęcia, który możesz przygotować nawet dzień wcześniej, a całość bez trudu podgrzać za jednym zamachem tak, by każdy uczestnik biesiady otrzymał swoją gorącą porcję wege chili sin carne w tym samym czasie.
Czy wiesz, że?
Chili cin carne to bezmięsna wersja popularnego w Ameryce chili con carne – tradycyjnej potrawy kuchni teksańskiej (teksasko-meksykańskiej). W oryginalnej wersji w jej skład oprócz wołowiny wchodzą ostre papryczki chili, cebula, czosnek oraz pomidory. Potrawa swój charakterystyczny smak zawdzięcza przyprawom – kuminowi oraz kolendrze.
Dla urozmaicenia:
Do wegetariańskiej wersji chili sin carne, pasują również inne dodatki jak np. czerwona soczewica, marchew oraz seler naciowy. Smak dania podkreśli również kilka kropel soku z limonki i odrobina świeżej kolendry dosypane tuż przed podaniem na stół. Chili sin carne serwuj z ryżem, świeżym pieczywem lub zawinięte w podgrzaną tortillę.