Tofu z warzywami - po chińsku: danie azjatyckie | Przepisy.pl pixel

Chińskie tofu z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
238 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

392 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

790 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu pokrój w kostkę o szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę. Marchewkę w półplastry.

Chińskie tofu z warzywami - Krok 1

Krok 2

Na patelni smaż tofu, dodaj posiekany czosnek i chili, następnie dodaj warzywa. Smaż wszystko przez 3-4 minuty.

Chińskie tofu z warzywami - Krok 2

Krok 3

W niewielkiej ilości wody rozprowadź Fix Knorr. Wlej do warzyw i dobrze wymieszaj.

Chińskie tofu z warzywami - Krok 3

Krok 4

Potrawę dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawaj posypaną świeżo posiekaną kolendrą. Możesz podawać z ryżem.

Chińskie tofu z warzywami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie tofu z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie tofu z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie tofu z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie tofu z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie tofu z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie tofu z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie tofu z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie tofu z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia duszona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie tofu z warzywamiChińskie tofu z warzywami

Wykorzystujesz w swojej kuchni tofu? Jeśli nie, warto to zmienić i poszerzyć kulinarne horyzonty, w czym z pewnością pomoże nasz przepis na tofu z warzywami po chińsku. Danie przygotujesz w zaledwie 15 minut. Wystarczy usmażyć tofu na patelni z papryką i marchewką, a następnie doprawić przyprawami i sosem sojowym. Tofu świetnie chłonie wszystkie smaki, dzięki czemu potrawa będzie aromatyczna i pyszna. Nie pozostaje nic innego, jak zrobić niezbędne zakupy i poświęcić kilkanaście minut na gotowanie tego dania chińskiego z tofu i warzywami. Smacznego!

Dla kogo?

Chińskie tofu z warzywami jest niezwykle proste w przygotowaniu, zadowoli więc smakoszy azjatyckiej kuchni i tych z was, którzy szukają pomysłów na szybkie dania.

Na jaką okazję?

Warzywa z tofu po chińsku to propozycja na każdą okazję! Danie świetnie komponuje się z menu śniadaniowym, obiadowym i kolacyjnym. Możecie zaserwować gotowy ryż po chińsku z tofu jako oryginalną przystawkę czy zabrać ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Tofu wynaleziono przed wiekami w Chinach. Jest chętnie spożywane zarówno przez wegetarian, jak i w ogóle miłośników kuchni orientalnej. Tofu można przyrządzać na różne sposoby, np. panierować, smażyć, dodawać do sałatek lub makaronów – tak jak ser na bazie mleka.

Dla urozmaicenia:

Danie chińskie z tofu możesz podawać z ryżem lub ulubionym makaronem.