Przepisy na Tofu
52 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Tofu
Tofu to składnik, który jest obecny w kuchniach większości wegetarian. Odgrywa ogromną rolę w diecie bezmięsnej i świetnie zastępuje mięso w wielu daniach. Sprawdź, w przygotowaniu jakich dań możesz wykorzystać tofu, i wprowadź je do swojego codziennego menu.
Dla kogo?
Dania z tofu to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą zredukować ilość mięsa w swojej diecie. Przepisy z tofu są równie sycące jak te z mięsem i dostarczają organizmowi potrzebnych składników. Nie bój się próbować nowych smaków i przygotuj swój ulubiony przepis z tofu!
Na jaką okazję?
Dania z tofu są tak różnorodne, że na pewno znajdziesz przepis na każdy posiłek dnia. Na śniadanie świetnie sprawdzi się tofucznica, czyli jajecznica bez jajek. Na obiad możesz przygotować klopsiki z tofu, a na kolację pad thai – także z tofu!
Czy wiesz, że?
Aby wzmocnić smak tofu, możesz dzień wcześniej zamarynować je w sosie sojowym lub ulubionych przyprawach. Tak przygotowane tofu będzie miało głęboki i intensywny smak, dzięki czemu wzmocni charakter twoich dań. Marynowane tofu będzie smakowało idealnie w różnych sałatkach. Sprawdź nasz przepis na tofu-sałatkę i przygotuj ją w domu!
Dla urozmaicenia:
Potrawy z tofu warto wzbogacić o wyraziste przyprawy, które wzmocnią smak sojowego specjału. Możesz także użyć tofu marynowanego lub wędzonego. Wędzone tofu ma bardzo intensywny smak, dlatego doskonale nadaje się do makaronów.