Dania i potrawy z tofu | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tofu

52 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TofuTofu

Tofu to składnik, który jest obecny w kuchniach większości wegetarian. Odgrywa ogromną rolę w diecie bezmięsnej i świetnie zastępuje mięso w wielu daniach. Sprawdź, w przygotowaniu jakich dań możesz wykorzystać tofu, i wprowadź je do swojego codziennego menu. 

Dla kogo?

Dania z tofu to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą zredukować ilość mięsa w swojej diecie. Przepisy z tofu są równie sycące jak te z mięsem i dostarczają organizmowi potrzebnych składników. Nie bój się próbować nowych smaków i przygotuj swój ulubiony przepis z tofu!

Na jaką okazję?

Dania z tofu są tak różnorodne, że na pewno znajdziesz przepis na każdy posiłek dnia. Na śniadanie świetnie sprawdzi się tofucznica, czyli jajecznica bez jajek. Na obiad możesz przygotować klopsiki z tofu, a na kolację pad thai – także z tofu!

Czy wiesz, że?

Aby wzmocnić smak tofu, możesz dzień wcześniej zamarynować je w sosie sojowym lub ulubionych przyprawach. Tak przygotowane tofu będzie miało głęboki i intensywny smak, dzięki czemu wzmocni charakter twoich dań. Marynowane tofu będzie smakowało idealnie w różnych sałatkach. Sprawdź nasz przepis na tofu-sałatkę i przygotuj ją w domu!

Dla urozmaicenia:

Potrawy z tofu warto wzbogacić o wyraziste przyprawy, które wzmocnią smak sojowego specjału. Możesz także użyć tofu marynowanego lub wędzonego. Wędzone tofu ma bardzo intensywny smak, dlatego doskonale nadaje się do makaronów.