
Składniki
200 gramów
6 łyżek
6 sztuk
6 sztuk
0.5 opakowania
1 sztuka
200 gramów
6 sztuk
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
70 gramów
60 mililitrów
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Przepłucz zimną wodą i odstaw.
Krok 2
Czosnek oraz szalotkę pokrój w plasterki. Z papryczki chilli usuń pestki i drobno posiekaj.
Krok 3
Paprykę, marchew i dymkę pokrój w cienkie paski.
Krok 4
Rozgrzej olej w woku lub na patelni, dodaj czosnek, szalotki i czerwone chilli.
Krok 5
Dodaj rozdrobnione tofu oraz przyprawę Knorr. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
Krok 6
Teraz dodaj jaja, kiełki fasoli, marchew, paprykę, cebulę, pokruszone orzeszki ziemne i, nadal mieszając, smaż na intensywnym ogniu przez 1 minutę.
Krok 7
Dodaj makaron, pół szklanki wody lub bulionu, sos sojowy, sok z limonki oraz porwane listki kolendry. Wymieszaj i natychmiast podawaj gotowy pad thai z tofu.

Dobra rada:
Aby pad thai wegetariański miał pełniejszy smak, spróbuj dodać kilka kropli sosu tamaryndowego – nada on daniu charakterystycznej kwaskowatości.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pad thai z tofu
Kuchnia azjatycka inspiruje różnorodnością smaków i aromatów, a także liczbą ciekawych przepisów. Dużym zainteresowaniem szczególnie cieszą się specjały tajskie, które wykorzystują oryginalne składniki takie jak: imbir, napój kokosowy, limonka czy trawa cytrynowa. Jednym z popularniejszych przepisów pochodzących z Tajlandii jest pad thai. Coraz częściej danie można spotkać w restauracjach i barach. Masz ochotę przygotować tego typu posiłek w domu? Łap przepis na pad thai z tofu!
Dla kogo?
Dla wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej! Lubisz wyraziste smaki? Ten przepis na pad thai z tofu jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Przepis na pad thai z tofu to doskonały wybór na smaczny obiad lub kolację. To danie świetnie sprawdzi się podczas różnorodnych spotkań, gdy chcesz zaoferować coś wyjątkowego i pełnego aromatów.
Czy wiesz, że?
Kuchnia tajska kształtowała się pod wpływem kuchni indyjskiej i kuchni chińskiej.
Dla urozmaicenia:
Pad thai możesz przygotować również w wersji z mięsem, np. z wołowiną lub kurczakiem.
Jeśli w Twoim menu królują makarony, koniecznie sprawdź nasze przepisy na włoski makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami lub tagliatelle z kurkami i kurczakiem. Smacznego!