Pad thai z tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pad thai z tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

138 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

6 łyżek

6 sztuk

6 sztuk

0.5 opakowania

1 sztuka

200 gramów

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

70 gramów

60 mililitrów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Przepłucz zimną wodą i odstaw.

Krok 2

Czosnek oraz szalotkę pokrój w plasterki. Z papryczki chilli usuń pestki i drobno posiekaj.

Krok 3

Paprykę, marchew i dymkę pokrój w cienkie paski.

Krok 4

Rozgrzej olej w woku lub na patelni, dodaj czosnek, szalotki i czerwone chilli.

Krok 5

Dodaj rozdrobnione tofu oraz przyprawę Knorr. Smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6

Teraz dodaj jaja, kiełki fasoli, marchew, paprykę, cebulę, pokruszone orzeszki ziemne i, nadal mieszając, smaż na intensywnym ogniu przez 1 minutę.

Krok 7

Dodaj makaron, pół szklanki wody lub bulionu, sos sojowy, sok z limonki oraz porwane listki kolendry. Wymieszaj i natychmiast podawaj gotowy pad thai z tofu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby pad thai wegetariański miał pełniejszy smak, spróbuj dodać kilka kropli sosu tamaryndowego – nada on daniu charakterystycznej kwaskowatości.

4

Opinie o przepisie

  • Gość

    Gość , 29.08.2021

    W jakiej formie mają być dodane jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 26.08.2018

    Każdemu fanowi kuchni azjatyckiej przypadnie do gustu to danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 25.08.2018

    świetne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad thai z tofuPad thai z tofu

Kuchnia azjatycka inspiruje różnorodnością smaków i aromatów, a także liczbą ciekawych przepisów. Dużym zainteresowaniem szczególnie cieszą się specjały tajskie, które wykorzystują oryginalne składniki takie jak: imbir, napój kokosowy, limonka czy trawa cytrynowa. Jednym z popularniejszych przepisów pochodzących z Tajlandii jest pad thai. Coraz częściej danie można spotkać w restauracjach i barach. Masz ochotę przygotować tego typu posiłek w domu? Łap przepis na pad thai z tofu!

Dla kogo?

Dla wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej! Lubisz wyraziste smaki? Ten przepis na pad thai z tofu jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Przepis na pad thai z tofu to doskonały wybór na smaczny obiad lub kolację. To danie świetnie sprawdzi się podczas różnorodnych spotkań, gdy chcesz zaoferować coś wyjątkowego i pełnego aromatów.

Czy wiesz, że?

Kuchnia tajska kształtowała się pod wpływem kuchni indyjskiej i kuchni chińskiej.

Dla urozmaicenia:

Pad thai możesz przygotować również w wersji z mięsem, np. z wołowiną lub kurczakiem.

Jeśli w Twoim menu królują makarony, koniecznie sprawdź nasze przepisy na włoski makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami lub tagliatelle z kurkami i kurczakiem. Smacznego!