Pad thai z tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pad thai z tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

57 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

6 łyżek

6 sztuk

6 sztuk

0.5 opakowania

1 sztuka

200 gramów

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

70 gramów

60 mililitrów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Przepłucz zimną wodą i odstaw.

Krok 2

Czosnek oraz szalotkę pokrój w plasterki. Z papryczki chilli usuń pestki i drobno posiekaj.

Krok 3

Paprykę, marchew i dymkę pokrój w cienkie paski.

Krok 4

Rozgrzej olej w woku lub na patelni i dodaj czosnek, szalotki i czerwone chilli.

Krok 5

Dodaj rozdrobnionego tofu oraz przyprawę Knorr. Smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6

Teraz dodaj jaja, kiełki fasoli, marchew, papryka, cebula, pokruszone orzeszki ziemne i nadal mieszając smaż na intensywnym ogniu przez 1 minutę.

Krok 7

Dodaj makaron, pół szklanki wody lub bulionu, sos sojowy, sok z limonki oraz porwane listki kolendry. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

2

Opinie o przepisie

  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 26.08.2018

    Każdemu fanowi kuchni azjatyckiej przypadnie do gustu to danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 25.08.2018

    świetne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pad thai z tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad thai z tofuPad thai z tofu

Kuchnia azjatycka inspiruje różnorodnością smaków i aromatów, a także ilością ciekawych przepisów. Dużym zainteresowaniem szczególnie cieszą się specjały tajskie, które wykorzystują oryginalne składniki takie jak: imbir, napój kokosowy, limonka czy trawa cytrynowa. Jednym z popularniejszych przepisów pochodzących z Tajlandii jest pad thai. Coraz częściej danie można spotkać w restauracjach i barach. Masz ochotę przygotować tego typu posiłek w domu? Łap po przepis na pad thai!

Dla kogo?

Dla wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej! Lubisz wyraziste smaki? Ten przepis na pad thai jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Zaskocz swoją rodzinę lub znajomych oryginalnym i wyszukanym obiadem. Zainspiruj ich kuchnią z najodleglejszych zakątków świata.

Czy wiesz, że?

Kuchnia tajska kształtowała się pod wpływem kuchni indyjskiej i kuchni chińskiej.

Dla urozmaicenia:

Pad thai możesz przygotować również w wersji z mięsem, np. z wołowiną lub kurczakiem.