Zainspiruj się!
Brakuje Ci już pomysłów na ciekawy i smaczny obiad? To znak, że Twoja kuchnia potrzebuje remontu! Spokojnie, nie zdzieraj od razu płytek i nie zmieniaj koloru ścian. Zaproś do siebie speca od wykończeniówki. Ocet jabłkowy przygotuje Ci takie żeberka w glazurze, jakich jeszcze na Twoim talerzu nie było! Wolisz coś innego? Klient nasz pan! Trochę słodka, trochę kwaśna, w całości pyszna – grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ. Z kuchni, w której powstają takie dania, nie będzie chciało się wychodzić! No chyba, że w stronę grilla, by położyć na nim kolejne porcje. Skoro ogień już rozpalony, czas na kolejny octowy eksperyment! Łosoś z cukinią i pomidorami nie odmówi kwaskowej, jabłkowej kąpieli. Idealny na kolację, która będzie smakowitą nagrodą po ciężkim dniu. Nie potrzebujesz grilla – wystarczy patelnia. Kiszki marsza grają, więc szukasz obiadu błyskawicznego? Przygotuj talerze, a ocet jabłkowy wymiesza składniki sałatki z makaronem penne i chorizo. Może zrobić się pikantnie! Sernik z polewą czekoladową ukoi zmysły. Myślisz pewnie co ma piernik do wiatraka? Zawarta w nim konfitura owocowa nie obejdzie się bez octu! …tak jak Twoja spiżarnia bez marynowanej czerwonej papryki z miodem i imbirem. Miej ocet jabłkowy zawsze pod ręką – to Twoja nowa tajna broń!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek. Można powiedzieć, że to wino, które się nie udało. Jest produktem powszechnie dostępnym w sklepach, ale równie dobrze ocet możesz zrobić w domowym zaciszu.
- Rzymscy legioniści też musieli mieć coś z życia! Żołnierzom dostarczano poscę. Rodzaj średniej jakości wina wymieszanego z octem jabłkowym, który prawdopodobnie smakiem nie powalał, ale nadawał się do dezynfekowania ran. Coś za coś!
Z czym to się je?
Już na terenach starożytnego Babilonu używano go jako środka do konserwowania mięs upolowanej zwierzyny. Takie zastosowanie przetrwało zresztą aż do średniowiecza. W Chinach był postrzegany w kategoriach niezwykłego eliksiru – symbolu życia. Dziś zdobycie butelki octu jabłkowego nie wymaga wiedzy tajemnej z dziedziny alchemii. Wystarczy trochę ciekawości i najbliższy sklep. Zakupy zrobione… I co dalej? Na początek coś prostego! Doświadczenia rozpoczniemy od dressingu do sałatek. By osiągnąć miksturę idealną, połącz ocet jabłkowy z oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Smaki świetnie przełamie odrobina słodyczy – miód lub syrop klonowy. Taki sos tworzy perfekcyjny związek z cykorią, ale będzie też pasować do Twojej ulubionej sałaty. Ocet jabłkowy niczego nie narzuca! Choć pomysłów mu nie brakuje – przez te wszystkie lata zdążył się zadomowić w kuchniach wielu kultur. Miłośnicy bardziej wyrazistych, ostrzejszych smaków pokochają tandem octu i musztardy dijon. Dodany do sałatki z kiełków sprawi, że Twoje eksperymenty nabiorą rumieńców! Jesteś gotów, by przejść na poziom ekspercki? Szykuj fartuch! Teraz będzie się działo. Wykorzystasz ocet jabłkowy do przetworów, zup, sosów i marynat. Czy imbir i rozmaryn mogą się przyłączyć? Jasna sprawa! Mięsa i ryby również chętnie wejdą z nim w pyszną reakcję. To on nada im charakteru. Koniec z mdłą mamałygą! Pokaż pazur w kuchni.
powrót do góry
Komentarze (0)