Smażony makaron z tofu i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Smażony makaron z tofu i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

430 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

969 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

150 gramów

150 gramów

40 gramów

20 gramów

220 gramów

28 gramów

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta, a następnie przelej zimną wodą i odstaw na bok.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim tofu, a następnie pozostałe warzywa: pokrojoną w plastry kapustę pekińską i w pół plastry marchew oraz pora pokrojonego w paski. Dodaj starty na miazgę imbir, sos sojowy i makaron. Wszystko razem zalej Fixem Knorr rozmieszanym w 200 ml wody, by potrawa zyskała orientalny charakter.

Krok 3

Wszystko razem gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potrawy możesz dodać garść orzechów ziemnych. To danie to 110 g warzyw, czyli solidna porcja.

1

Opinie o przepisie

  • Ola St

    Ola St , 28.05.2020

    U mnie okazało się, że całe 250g makaronu to zdecydowanie za dużo jak na resztę składników i moją patelnię (śr. 26cm) oraz o jeden fix za mało, w związku z czym użyłam 2/3 ugotowanego makaronu i 2 fixy, reszta składników bez zmian.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron z tofu i warzywamiSmażony makaron z tofu i warzywami

Makaron z tofu to coś dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego, ale bez mięsa? Nie ma sprawy! Makaron z tofu i warzywami zabierze Cię w wyprawę po chińskich smakach. I sprawi, że zechcesz wrócić tam nie raz.

Dla kogo?

Dla fanów kuchni chińskiej. Jeśli jesteś wegetarianinem i lubisz przepisy, w których występuje tofu, pokochasz smażony makaron po chińsku!

Na jaką okazję?

Makaron z tofu to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Sprawdzi się w każdej sytuacji i będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Ideał!

Czy wiesz, że?

Sos sojowy należy do najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Składa się z soi, pszenicy, soli i wody. Wybierając sos w sklepie, sprawdź jego skład, aby wybrać produkt dobrej jakości!

Dla urozmaicenia

Aby urozmaicić smażony makaron po chińsku, dodaj pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę. Podsmaż ją zresztą warzyw i delektuj się nowym smakiem!