Makaron z tofu i warzywami - przepis po chińsku | Przepisy.pl pixel

Smażony makaron z tofu i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

567 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

635 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

150 gramów

150 gramów

40 gramów

20 gramów

220 gramów

28 gramów

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta, a następnie przelej zimną wodą i odstaw na bok.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim tofu, a następnie pozostałe warzywa: pokrojoną w plastry kapustę pekińską i w pół plastry marchew oraz pora pokrojonego w paski. Dodaj starty na miazgę imbir, sos sojowy i makaron. Wszystko razem zalej Fixem Knorr rozmieszanym w 200 ml wody, by potrawa zyskała orientalny charakter.

Krok 3

Wszystko razem gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potrawy możesz dodać garść orzechów ziemnych. To danie to 110 g warzyw, czyli solidna porcja.

1

Opinie o przepisie

  • Ola St

    Ola St , 28.05.2020

    U mnie okazało się, że całe 250g makaronu to zdecydowanie za dużo jak na resztę składników i moją patelnię (śr. 26cm) oraz o jeden fix za mało, w związku z czym użyłam 2/3 ugotowanego makaronu i 2 fixy, reszta składników bez zmian.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony makaron z tofu i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron z tofu i warzywamiSmażony makaron z tofu i warzywami

Makaron z tofu to coś dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego, ale bez mięsa? Nie ma sprawy! Makaron z tofu i warzywami zabierze Cię w wyprawę po chińskich smakach. I sprawi, że zechcesz wrócić tam nie raz.

Dla kogo?

Dla fanów kuchni chińskiej. Jeśli jesteś wegetarianinem i lubisz przepisy, w których występuje tofu, pokochasz smażony makaron po chińsku!

Na jaką okazję?

Makaron z tofu to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Sprawdzi się w każdej sytuacji i będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Ideał!

Czy wiesz, że?

Sos sojowy należy do najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Składa się z soi, pszenicy, soli i wody. Wybierając sos w sklepie, sprawdź jego skład, aby wybrać produkt dobrej jakości!

Dla urozmaicenia

Aby urozmaicić smażony makaron po chińsku, dodaj pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę. Podsmaż ją zresztą warzyw i delektuj się nowym smakiem!