
Składniki
250 gramów
150 gramów
150 gramów
150 gramów
40 gramów
20 gramów
220 gramów
28 gramów
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie dania zacznij od ugotowania makaronu. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niego 250 gramów jajecznego makaronu azjatyckiego. Gotuj go według zaleceń, które znajdziesz na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, odcedź go z pomocą sita lub durszlaka. Następnie przelej go zimną wodą i odstaw.
Krok 2
Przejdź do przygotowania warzyw z sosem. Pokrój w plastry lub paski 150 gramów kapusty pekińskiej, 150 gramów marchwi oraz 150 gramów pora. Możesz w tym czasie przygotować tarkę i zetrzeć na niej 20 gramów imbiru – przyda ci się za chwilę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż na nim tofu. Jego skórka powinna lekko zbrązowieć. Dodaj do niego pokrojone wcześniej warzywa. Zawartość patelni wymieszaj ze startym imbirem i 4 łyżkami sosu sojowego. Dosyp także ugotowany makaron i ponownie wymieszaj. W oddzielnym naczyniu (np. kubku lub misce) rozmieszaj 200 mililitrów wody i zawartość opakowania Fix Do potraw chińskich Knorr. Mieszaninę wlej na patelnię do warzyw i makaronu – dzięki niej potrawa zyska orientalny charakter.
Krok 3
Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Makaron z warzywami i tofu gotowy!

Dobra rada:
To danie to aż 110 gramów warzyw, czyli solidna porcja. Ich smak możesz podkreślić, dodając do potrawy garść orzechów ziemnych.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony makaron z tofu i warzywami
Makaron z tofu jest dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego, ale bez mięsa? Nie ma sprawy! Makaron z tofu i warzywami zabierze Cię w wyprawę po chińskich smakach i sprawi, że zechcesz wrócić tam nie raz.
Dla kogo?
Smażony makaron z tofu i warzywami polecamy dla fanów kuchni chińskiej. Jeśli jesteś wegetarianinem i lubisz przepisy, w których występuje tofu, pokochasz smażony makaron po chińsku!
Na jaką okazję?
Makaron z tofu to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Sprawdzi się w każdej sytuacji i będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Ideał!
Czy wiesz, że?
Sos sojowy należy do najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Składa się z soi, pszenicy, soli i wody. Wybierając sos w sklepie, sprawdź jego skład, aby wybrać produkt dobrej jakości!
Dla urozmaicenia:
Aby urozmaicić smażony makaron po chińsku, dodaj pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę. Podsmaż ją z resztą warzyw i delektuj się nowym smakiem!