Smażona wołowina z makaronem jajecznym
łatwe
412 osób zapisało

Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
80 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
10 gramów
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, kapustę, cukinię pokrój w cienkie julienne.

Krok 2
Mięso pokrój w jak najcieńsze paseczki, czosnek i ostrą paprykę posiekaj razem.

Krok 3
Grzyby zalej gotująca się wodą, odstaw na 15 minut, aby stały się na powrót jędrne – grzyby pokrój w ćwiartki. Jeśli używasz boczniaków, pokrój świeże grzyby bez namaczania. Ugotuj makaron.

Krok 4
Na gorącej patelni opiecz pokruszone orzechy, po opieczeniu przełóż je na bok. Na oleju podsmaż czosnek i ostrą paprykę, dodaj imbir i mięso, wszystko razem smaż chwilę, dodaj pozostałe warzywa, zalej sosem sojowym, wszystko razem smaż chwilę, po czym zalej fixem rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu. Wszystko razem gotuj trzy minuty, na koniec dodaj makaron i orzechy.

Krok 5
Danie podawaj posypane natką kolendry, kiełkami i skropione olejem sezamowym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażona wołowina z makaronem jajecznym
Smażona wołowina z makaronem jajecznym i warzywami nie wymaga ani długich godzin spędzonych na gotowaniu, ani też szczególnej znajomości orientalnej kuchni. To kolorowe, oryginalne i bardzo smaczne danie pozytywnie zaskoczy twoich domowników i gości. Będzie też doskonałym pomysłem na romantyczną kolację. Potrzebne do jego przyrządzenia produkty bez problemu kupisz w swojej okolicy. Wystarczy jedna cukinia marchewka, odrobinę białej kapusty, grzyby shitaki lub boczniaki i oczywiście wołowina. O orientalne przyprawy zatroszczy się Knorr Fix do potraw chińskich. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić oryginalność tego dania, do wołowiny z warzywami podaj makaron chiński, skręcony w charakterystyczne spirale – przygotujesz go błyskawicznie, bez gotowania. Chrupkości tej potrawie nadadzą orzeszki. Całość skrop olejem sezamowym. Podawaj posypane cierkaną kolendrą i kiełkami.