Smażona wołowina z makaronem jajecznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażona wołowina z makaronem jajecznym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

540 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

80 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

10 gramów

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, kapustę, cukinię pokrój w cienkie julienne.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w jak najcieńsze paseczki, czosnek i ostrą paprykę posiekaj razem.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 2

Krok 3

Grzyby zalej gotująca się wodą, odstaw na 15 minut, aby stały się na powrót jędrne – grzyby pokrój w ćwiartki. Jeśli używasz boczniaków, pokrój świeże grzyby bez namaczania. Ugotuj makaron.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 3

Krok 4

Na gorącej patelni opiecz pokruszone orzechy, po opieczeniu przełóż je na bok. Na oleju podsmaż czosnek i ostrą paprykę, dodaj imbir i mięso, wszystko razem smaż chwilę, dodaj pozostałe warzywa, zalej sosem sojowym, wszystko razem smaż chwilę, po czym zalej fixem rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu. Wszystko razem gotuj trzy minuty, na koniec dodaj makaron i orzechy.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 4

Krok 5

Danie podawaj posypane natką kolendry, kiełkami i skropione olejem sezamowym.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 18.12.2022

    TAK. Często robię podobne danie tylko z makaronem ryżowym, warzywa trochę czosnku Fix do potraw chińskich. Dodaje też sos rybny i sporo dymki albo szczypioru. Czasem też podprażony sezam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażona wołowina z makaronem jajecznymSmażona wołowina z makaronem jajecznym

Smażona wołowina z makaronem jajecznym i warzywami nie wymaga ani długich godzin spędzonych na gotowaniu, ani też szczególnej znajomości orientalnej kuchni. To kolorowe, oryginalne i bardzo smaczne danie pozytywnie zaskoczy twoich domowników i gości. Będzie też doskonałym pomysłem na romantyczną kolację. Potrzebne do jego przyrządzenia produkty bez problemu kupisz w swojej okolicy. Wystarczy jedna cukinia marchewka, odrobinę białej kapusty, grzyby shitaki lub boczniaki i oczywiście wołowina. O orientalne przyprawy zatroszczy się Knorr Fix do potraw chińskich. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić oryginalność tego dania, do wołowiny z warzywami podaj makaron chiński, skręcony w charakterystyczne spirale – przygotujesz go błyskawicznie, bez gotowania. Chrupkości tej potrawie nadadzą orzeszki. Całość skrop olejem sezamowym. Podawaj posypane cierkaną kolendrą i kiełkami.