Przepisy na Shitake
20 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Shitake
Grzyby shitake, znane również pod nazwą twardnik japoński, a także: twardziak (Shii-take) – Lentinus edodes, zyskują coraz większą popularność i zachwycają smakiem. Próbowaliście kiedyś tego rodzaju grzybów? Jeżeli nie, to wymieńcie tradycyjne borowiki oraz kurki na orientalne shitake i poznajcie razem z nami smak Azji.
Dla kogo?
Jesteśmy pewni, że shitake zachwycą każdego fana grzybów. Dlaczego? Ten azjatycki specjał charakteryzuje się intensywnym aromatem, który doskonale podkreśla smak wielu dań. Wiele osób zauważa podobieństwo między grzybami shitake a mięsem. Jeżeli szykujecie dla siebie wegetariańskie menu i szukacie trafionych zamienników dla mięsa, to rozważcie spróbowanie tego orientalnego przysmaku. Gwarantujemy Wam, że nie będziecie zawiedzeni!
Na jaką okazję?
Shitake sprawdzą się na każdą okazję. Szukacie pomysłu na smaczny obiad? Przygotujcie smażoną wołowinę z makaronem jajecznym i tymi grzybami. Chcecie zaserwować swoim gościom prawdziwą ucztę? Zachwyćcie ich smakiem orientalnych mini pizz z grzybami shitake. Marzy Wam się kulinarna podróż? Srebrna zupa chińska z shitake to doskonałe rozwiązanie! Naprawdę warto zaopatrzyć się w zapasy tych grzybów.
Czy wiecie, że?
Wiele osób nazywa grzyby shitake chińskimi pieczarkami! Wszystko za sprawą podobnego wyglądu tych grzybów i częstotliwości ich użycia. Porównajcie pieczarki do shitake i dajcie nam znać, czy również zauważyliście pewne cechy wspólne.
Dla urozmaicenia:
Znudziły Wam się tradycyjne kanapki? Sięgnijcie po grzyby i stwórzcie coś nowego. Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy i shitake z pewnością Was zachwyci. Smacznego!



