Przepisy na Shitake
20 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Shitake
Grzyby shitake, znane również pod nazwą twardnik japoński, a także: twardziak (Shii-take) – Lentinus edodes, zyskują coraz większą popularność i zachwycają smakiem. Próbowaliście kiedyś tego rodzaju grzybów? Jeżeli nie, to wymieńcie tradycyjne borowiki oraz kurki na orientalne shitake i poznajcie razem z nami smak Azji.
Dla kogo?
Jesteśmy pewni, że shitake zachwycą każdego fana grzybów. Dlaczego? Ten azjatycki specjał charakteryzuje się intensywnym aromatem, który doskonale podkreśla smak wielu dań. Wiele osób zauważa podobieństwo między grzybami shitake a mięsem. Jeżeli szykujecie dla siebie wegetariańskie menu i szukacie trafionych zamienników dla mięsa, to rozważcie spróbowanie tego orientalnego przysmaku. Gwarantujemy Wam, że nie będziecie zawiedzeni!
Na jaką okazję?
Shitake sprawdzą się na każdą okazję. Szukacie pomysłu na smaczny obiad? Przygotujcie smażoną wołowinę z makaronem jajecznym i tymi grzybami. Chcecie zaserwować swoim gościom prawdziwą ucztę? Zachwyćcie ich smakiem orientalnych mini pizz z grzybami shitake. Marzy Wam się kulinarna podróż? Srebrna zupa chińska z shitake to doskonałe rozwiązanie! Naprawdę warto zaopatrzyć się w zapasy tych grzybów.
Czy wiecie, że?
Wiele osób nazywa grzyby shitake chińskimi pieczarkami! Wszystko za sprawą podobnego wyglądu tych grzybów i częstotliwości ich użycia. Porównajcie pieczarki do shitake i dajcie nam znać, czy również zauważyliście pewne cechy wspólne.
Dla urozmaicenia:
Znudziły Wam się tradycyjne kanapki? Sięgnijcie po grzyby i stwórzcie coś nowego. Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy i shitake z pewnością Was zachwyci. Smacznego!