Dania i potrawy z grzybami shitake | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Shitake

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (20)

Tajska zupa z owocami morza
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem...
Srebrna zupa chińska
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Porcję rosołową, cebule, selera, pora, imbir, anyż i ostrą paprykę zalej 1,5 litrem zimnej wody i...
Smażona wołowina z makaronem jajecznym
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smażona wołowina z makaronem jajecznym i warzywami nie wymaga ani długich godzin spędzonych na go...
Orientalne krewetki
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne mięso krewetek z warzywami w pachnącym, lekko kwaśnym i ostrym sosie podane z ryżem prz...
Japońska zupa ramen
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chcesz spróbować azjatyckich przysmaków? Z naszymi przepisami jest to możliwe. Przed Tobą znana n...
Wołowina z patelni z grzybami shitake
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jak ożywić swoją kuchnię i nadać jej niepowtarzalnego charakteru? Przygotowując smażoną na pateln...
Wegetariański ryż z grzybami
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki w lekko osolonym wrzątku...
Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Popularna zupa grzybowa może być przyrządzana na wiele sposobów. Jeśli szukasz alternatywy dla kl...
Soczysty kurczak z patelni
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Pomidorki i grzyby shitake przekrój na pół. Zielone...
Schab faszerowany grzybami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab faszerowany grzybami to nie tylko popularna pieczeń, to także ciekawy sposób na danie z gri...
Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szpinak kojarzy się zazwyczaj z potrawami na ciepło. Tymczasem jego świeże listki mogą stać się p...
Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pizzy nikomu przedstawiać nie trzeba – to potrawa, na punkcie której oszalał cały świat. Jej smak...
Zupa z makaronem udon
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa z makaronem udon i wodorostami wakame wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Podstawowymi składnik...
Miso
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z marynowanym tofu
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz orientalne smaki, ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zawiera popularne w...
Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Steak sandwich z sałatką colesław z kapusty bok choy – brzmi nieco egzotycznie? Rzeczywiście, kap...
Wietnamska wołowina PHO
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
115 min.
Wietnamska wołowina pho to danie z masą pysznych i aromatycznych składników. Mięso, makaron i war...
Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Koreańskie specjały nie są polskim smakoszom jeszcze tak dobrze znane, jak japońskie sushi czy ch...
Orientalna zupa grzybowa
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jeśli zastanawiacie się, jak urozmaicić codzienne menu obiadowe, sięgnijcie po przepisy na dania...
Quiche z marchewką i dymką
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
Quiche to prawdziwy klasyk kuchni francuskiej. Obowiązkowym składnikiem dania jest kruche ciasto...

Ciekawostki i porady

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ShitakeShitake

Grzyby shitake, znane również pod nazwą twardnik japoński, a także: twardziak (Shii-take) – Lentinus edodes, zyskują coraz większą popularność i zachwycają smakiem. Próbowaliście kiedyś tego rodzaju grzybów? Jeżeli nie, to wymieńcie tradycyjne borowiki oraz kurki na orientalne shitake i poznajcie razem z nami smak Azji. 

Dla kogo?

Jesteśmy pewni, że shitake zachwycą każdego fana grzybów. Dlaczego? Ten azjatycki specjał charakteryzuje się intensywnym aromatem, który doskonale podkreśla smak wielu dań. Wiele osób zauważa podobieństwo między grzybami shitake a mięsem. Jeżeli szykujecie dla siebie wegetariańskie menu i szukacie trafionych zamienników dla mięsa, to rozważcie spróbowanie tego orientalnego przysmaku. Gwarantujemy Wam, że nie będziecie zawiedzeni! 

Na jaką okazję?

Shitake sprawdzą się na każdą okazję. Szukacie pomysłu na smaczny obiad? Przygotujcie smażoną wołowinę z makaronem jajecznym i tymi grzybami. Chcecie zaserwować swoim gościom prawdziwą ucztę? Zachwyćcie ich smakiem orientalnych mini pizz z grzybami shitake. Marzy Wam się kulinarna podróż? Srebrna zupa chińska z shitake to doskonałe rozwiązanie! Naprawdę warto zaopatrzyć się w zapasy tych grzybów. 

Czy wiecie, że?

Wiele osób nazywa grzyby shitake chińskimi pieczarkami! Wszystko za sprawą podobnego wyglądu tych grzybów i częstotliwości ich użycia. Porównajcie pieczarki do shitake i dajcie nam znać, czy również zauważyliście pewne cechy wspólne. 

Dla urozmaicenia:

Znudziły Wam się tradycyjne kanapki? Sięgnijcie po grzyby i stwórzcie coś nowego. Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy i shitake z pewnością Was zachwyci. Smacznego!