Przepisy na Shitake
20 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Shitake
Grzyby shitake, znane również pod nazwą twardnik japoński, a także: twardziak (Shii-take) – Lentinus edodes, zyskują coraz większą popularność i zachwycają smakiem. Próbowaliście kiedyś tego rodzaju grzybów? Jeżeli nie, to wymieńcie tradycyjne borowiki oraz kurki na orientalne shitake i poznajcie razem z nami smak Azji.
Dla kogo?
Jesteśmy pewni, że shitake zachwycą każdego fana grzybów. Dlaczego? Ten azjatycki specjał charakteryzuje się intensywnym aromatem, który doskonale podkreśla smak wielu dań. Wiele osób zauważa podobieństwo między grzybami shitake a mięsem. Jeżeli szykujecie dla siebie wegetariańskie menu i szukacie trafionych zamienników dla mięsa, to rozważcie spróbowanie tego orientalnego przysmaku. Gwarantujemy Wam, że nie będziecie zawiedzeni!
Na jaką okazję?
Shitake sprawdzą się na każdą okazję. Szukacie pomysłu na smaczny obiad? Przygotujcie smażoną wołowinę z makaronem jajecznym i tymi grzybami. Chcecie zaserwować swoim gościom prawdziwą ucztę? Zachwyćcie ich smakiem orientalnych mini pizz z grzybami shitake. Marzy Wam się kulinarna podróż? Srebrna zupa chińska z shitake to doskonałe rozwiązanie! Naprawdę warto zaopatrzyć się w zapasy tych grzybów.
Czy wiecie, że?
Wiele osób nazywa grzyby shitake chińskimi pieczarkami! Wszystko za sprawą podobnego wyglądu tych grzybów i częstotliwości ich użycia. Porównajcie pieczarki do shitake i dajcie nam znać, czy również zauważyliście pewne cechy wspólne.
Dla urozmaicenia:
Znudziły Wam się tradycyjne kanapki? Sięgnijcie po grzyby i stwórzcie coś nowego. Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy i shitake z pewnością Was zachwyci. Smacznego!