Quiche z marchewką i dymką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z marchewką i dymką

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

125 gramów

150 mililitrów

nadzienie:

100 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

300 gramów

150 gramów

150 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

125 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 170 stopni C. Klasyczne naczynie do pieczenia tarty wyłóż papierem pieczeniowym. W dużej misce połącz masło z mąką i wodą tworząc jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Marchew i dymkę pokrój w plastry, brokuł podziel na mniejsze różyczki, a grzyby w paski. Podsmaż wszystko na patelni z oliwą.

Krok 3

Po ok 1 minucie smażenia dodaj rozgnieciony czosnek oraz tymianek Knorr. Całość smaż jeszcze chwilę i odstaw aby wystygło.

Krok 4

Śmietankę wymieszaj rózgą z jajami, połową sera i kostką Knorr.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na wielkość foremki, przykryj papierem, wysyp np. ziarnami ryżu lub fasoli i piecz ok 20 minut. Po tym czasie wysyp ostrożnie ziarna, zdejmij pergamin i piecz kolejne 10 minut. Gotowy spód do tarty odstaw aby lekko ostygł.

Krok 6

Na gotowy spół wysyp podsmażone warzywa oraz orzechy. Na wierzch połóż porwane kawałki reszty sera. Całość zalej mieszanką jajeczno-śmietanową do wysokości rantu ciasta i piecz kolejne 20 minut aż tarta się zetnie i nabierze ładnego koloru.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz eksperymentować z tym przepisem zmieniając poszczególne składniki nadzienia. 

Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z marchewką i dymkąQuiche z marchewką i dymką

Quiche to prawdziwy klasyk kuchni francuskiej. Obowiązkowym składnikiem dania jest kruche ciasto oraz nadzienie, zalewane masą przygotowaną z jajek i śmietany. Często serwowane jest z dodatkami mięsnymi, ale popularność zyskały także wersje wegetariańskie tej potrawy. Jeśli szukacie pomysłu na roślinny obiad czy ciepłą kolację – polecamy quiche z marchewką i dymką, które przygotujecie z powszechnie dostępnych składników. Bon appétit!

Dla kogo?

Quiche w wersji warzywnej przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom i znawcom kuchni wegetariańskiej. To także idealny pomysł na urozmaicenie codziennego menu osób preferujących dania mięsne.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na pyszny i oryginalny obiad!

Czy wiesz, że?

Quiche ma różne odmiany, a najpopularniejszą wersją tego dania jest placek lotaryński. 

Dla urozmaicenia:

Smak nadzienia możesz dowolnie kształtować, eksperymentując z różnymi warzywami, a także z mięsem.