Quiche z marchewką i dymką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z marchewką i dymką

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

125 gramów

150 mililitrów

nadzienie:

100 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

300 gramów

150 gramów

150 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

125 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 170 stopni C. Klasyczne naczynie do pieczenia tarty wyłóż papierem pieczeniowym. W dużej misce połącz masło z mąką i wodą tworząc jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Marchew i dymkę pokrój w plastry, brokuł podziel na mniejsze różyczki, a grzyby w paski. Podsmaż wszystko na patelni z oliwą.

Krok 3

Po ok 1 minucie smażenia dodaj rozgnieciony czosnek oraz tymianek Knorr. Całość smaż jeszcze chwilę i odstaw aby wystygło.

Krok 4

Śmietankę wymieszaj rózgą z jajami, połową sera i kostką Knorr.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na wielkość foremki, przykryj papierem, wysyp np. ziarnami ryżu lub fasoli i piecz ok 20 minut. Po tym czasie wysyp ostrożnie ziarna, zdejmij pergamin i piecz kolejne 10 minut. Gotowy spód do tarty odstaw aby lekko ostygł.

Krok 6

Na gotowy spół wysyp podsmażone warzywa oraz orzechy. Na wierzch połóż porwane kawałki reszty sera. Całość zalej mieszanką jajeczno-śmietanową do wysokości rantu ciasta i piecz kolejne 20 minut aż tarta się zetnie i nabierze ładnego koloru.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz eksperymentować z tym przepisem zmieniając poszczególne składniki nadzienia. 

Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z marchewką i dymką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z marchewką i dymkąQuiche z marchewką i dymką

Quiche to prawdziwy klasyk kuchni francuskiej. Obowiązkowym składnikiem dania jest kruche ciasto oraz nadzienie, zalewane masą przygotowaną z jajek i śmietany. Często serwowane jest z dodatkami mięsnymi, ale popularność zyskały także wersje wegetariańskie tej potrawy. Jeśli szukacie pomysłu na roślinny obiad czy ciepłą kolację – polecamy quiche z marchewką i dymką, które przygotujecie z powszechnie dostępnych składników. Bon appétit!

Dla kogo?

Quiche w wersji warzywnej przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom i znawcom kuchni wegetariańskiej. To także idealny pomysł na urozmaicenie codziennego menu osób preferujących dania mięsne.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na pyszny i oryginalny obiad!

Czy wiesz, że?

Quiche ma różne odmiany, a najpopularniejszą wersją tego dania jest placek lotaryński. 

Dla urozmaicenia:

Smak nadzienia możesz dowolnie kształtować, eksperymentując z różnymi warzywami, a także z mięsem.