Dyniowy gulasz z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dyniowy gulasz z ryżem

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 puszka

1 sztuka

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Dyni nie obieram, kroję w małą kostkę. Cebulę drobno kroję, paprykę na kawałki. Na oleju na rozgrzanej patelni przesmażam cebulę, dodaję paprykę, dynię i smażę chwilę. Podlewam niewielką ilością wody i duszę warzywa aż będą miękkie.

Krok 2

Pod koniec dodaję odsączoną fasolkę z puszki. Do miseczki wlewam 300 ml wody, śmietankę, wsypuję Knorr Fix Kurczak w sosie dyniowym i mieszam. Wlewam do warzyw i zagotowuję.

Krok 3

Jak gulasz zrobi się za gęsty, dolewam wody. Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną. Posypuję natką pietruszki. Podaję z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Dyniowy gulasz z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Dyniowy gulasz z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Dyniowy gulasz z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Dyniowy gulasz z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Dyniowy gulasz z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Dyniowy gulasz z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Dyniowy gulasz z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Dyniowy gulasz z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej