Chleb dyniowy – przepis na drożdżach i bez drożdży
Własnoręcznie upieczony, chrupiący i puszysty – chleb dyniowy, dzięki któremu możecie sprowadzić smak jesieni do codziennego menu. Jego wilgotna konsystencja i charakterystyczny aromat sprawiają, że idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do śniadania, jak i przekąska w dowolnej porze dnia. Przepis na chleb dyniowy nie jest skomplikowany, za to wersji jego wykonania jest wiele. Od czego zacząć przygotowania do wypieku domowego pieczywa, które można jeść bez końca? Podpowiadamy!
Jakie składniki na chleb dyniowy?
Pyszne tosty, kanapki na drugie śniadanie czy dodatek do gorącej zupy? Chleb dyniowy tak samo świetnie komponuje się ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Dlatego możliwości jego zastosowania są ogromne. Jeśli do tego dodać złocisty kolor i słodkawy smak, nie pozostaje nic innego, jak wybrać się po zakup dyni. Co jeszcze będzie potrzebne? Jeśli chodzi o chleb dyniowy, przepis różni się w zależności od tego, czy użyjecie drożdży, czy nie. Do obydwu wersji będzie wam potrzebne 500 g mąki pszennej, 200 g purée z dyni, mleko, cukier, jajko, masło i przyprawy. Możecie upiec także chleb dyniowy bez mąki. Wówczas pszenną mąkę wystarczy zastąpić płatkami owsianymi lub kaszą jaglaną.
Dynia do chleba – jaka będzie najlepsza?
Do wypieku chleba warto użyć dyni pieczonej. Straci wówczas nadmiar wilgoci, a dodatkowo uwolni swój doskonały smak. Upieczoną w piekarniku dynię można także zblendować i zapasteryzować, dzięki czemu nie będziecie musieli czekać na chleb dyniowy aż do jesieni. Jak zrobić mus z dyni, idealny do wypieków, zup i innych specjałów, przyrządzanych z tego warzywa? Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Z umytej i pokrojonej w kawałki dyni usuńcie pestki i ułóżcie ją na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Po upływie 30 minut dynia będzie gotowa. Teraz wystarczy już tylko wybrać miąższ, wystudzić, przełożyć do blendera i zmiksować. Tak przygotowany mus dyniowy można poddać pasteryzacji w słoiczkach lub zamrozić.
Chleb dyniowy na drożdżach – sposób przygotowania
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie zaczynu. 25 g drożdży rozpuśćcie w 200 ml ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawcie do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszajcie produkty suche, czyli mąkę, resztę cukru i odrobinę soli. Następnie dodajcie do nich purée z dyni, roztopione masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Wymieszajcie wszystko razem, aż składniki dobrze się połączą. Zagniećcie ciasto na gładką, elastyczną masę. Jeśli jego konsystencja nie będzie odpowiednia, dosypcie mąki lub dolejcie więcej mleka, w zależności od tego, czy jest zbyt rzadkie, czy twarde. Włóżcie ciasto z powrotem do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Uformujcie zgrabny bochenek lub przełóżcie do formy do pieczenia.
Jak długo piec chleb dyniowy?
Uformowany chleb, zanim trafi do piekarnika, powinien być pozostawiony do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Posypcie go na wierzchu ulubionymi nasionami. Chleb dyniowy na drożdżach piecze się w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, aż do uzyskania złocistej skórki. Kiedy ostygnie, można go serwować z ulubionymi dodatkami. Mimo słodyczy dyni nie jest to wypiek słodki. Pasuje zarówno do konfitury z jabłek, kanapki z domowym pasztetem z indyka, jak i do pysznej zupy krem z pomidorów. Chleb dyniowy możecie także wzbogacić rodzynkami, żurawiną lub dodać mu więcej wyrazistości przyprawami, takimi jak goździki czy gałka muszkatołowa. We wszystkich tych kombinacjach będzie smakował równie wybornie!
Chleb dyniowy bez drożdży – co dodać zamiast nich?
Jeśli nie jesteście zwolennikami oczekiwania na wyrośnięcie ciasta, możecie użyć innych spulchniaczy i upiec wasz chleb dyniowy bez drożdży. W tym celu należy je zastąpić 1 łyżeczką sody oczyszczonej i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Przygotowany przez was chleb dyniowy może być doskonałą bazą do kanapek. Potrzebujecie inspiracji? Sprawdźcie przepis na kanapkę z awokado i pomidorem lub kanapkę z grillowanym serem, które przygotujecie z majonezem Hellmann’s w kilka chwil. A jeśli jesteście miłośnikami mięsnych smaków, może zasmakuje wam kremowa kanapka z indykiem. Wachlarz możliwości podania chleba dyniowego jest tak szeroki, że z pewnością znajdziecie idealną propozycję dla siebie!
Komentarze (0)