Pasztet domowy z indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

239 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

894 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1010 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

250 gramów

250 gramów

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

100 mililitrów

4 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

30 mililitrów

700 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, wątróbki oraz podgardle oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze elementy. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wino zagotuj z cukrem i namocz w nim żurawinę.

Pasztet domowy z indyka - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej i przesmaż pokrojone warzywa, dodaj liść, ziele i pieprz. Do warzyw dołóż mięso z indyka, smaż chwilę, następnie zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś wszystko do miękkości - następnie odstaw do ostygnięcia.

Pasztet domowy z indyka - Krok 2

Krok 3

W osobnym garnku ugotuj podgardle w małej ilości wody. Wątróbki natomiast oprósz mąką i smaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (około 3-4 minut) – dopraw solą i pieprzem.

Pasztet domowy z indyka - Krok 3

Krok 4

Mięso z indyka oczyść z kości. Wystudzone wszystkie składniki: indyk, warzywa z duszenia, podgardle oraz wątróbki przepuść przez maszynkę do mielenia. Następnie dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj uzyskując jednolitą masę.

Pasztet domowy z indyka - Krok 4

Krok 5

Żurawinę odcedź i obtocz w mące ziemniaczanej. Dodaj do masy i wymieszaj.

Pasztet domowy z indyka - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia (jak do keksów) natłuść i obsyp tartą bułką. Do formy przełóż masę, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet domowy z indyka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet domowy z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet domowy z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet domowy z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet domowy z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet domowy z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet domowy z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet domowy z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet domowy z indykaPasztet domowy z indyka

Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie. Możesz go przechowywać w lodówce kilka dni i serwować na śniadanie i kolację, a jeśli zrobisz go więcej – część bez problemu zamrozisz. Porcja pasztetu będzie doskonałym zapasem na czarną godzinę lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Pasztet z delikatnego indyczego mięsa z dodatkiem słodko-kwaśnej suszonej żurawiny to danie wykwintne. Jego konsystencja pozwala się idealnie kroić, a jednocześnie potem lekko rozsmarować na bagietce lub chlebie. Przygotowanie pasztetu wcale nie jest trudne, ale niech to będzie nasza tajemnica. Przed rodziną zabłyśniesz jako mistrzyni kuchni. Pamiętaj, że aby pieczony pasztet nie był suchy, należy piec go w brytfannie, która wstawiona jest do większego naczynia z wodą. Taka kąpiel wodna w piekarniku zdaje egzamin!