
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
250 gramów
250 gramów
1 pęczek
3 sztuki
3 ziarna
8 ziaren
3 łyżki
2 sztuki
100 mililitrów
4 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
30 mililitrów
700 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso, wątróbki oraz podgardle oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze elementy. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wino zagotuj z cukrem i namocz w nim żurawinę.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej i przesmaż pokrojone warzywa, dodaj liść, ziele i pieprz. Do warzyw dołóż mięso z indyka, smaż chwilę, następnie zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś wszystko do miękkości - następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
W osobnym garnku ugotuj podgardle w małej ilości wody. Wątróbki natomiast oprósz mąką i smaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (około 3-4 minut) – dopraw solą i pieprzem.

Krok 4
Mięso z indyka oczyść z kości. Wystudzone wszystkie składniki: indyk, warzywa z duszenia, podgardle oraz wątróbki przepuść przez maszynkę do mielenia. Następnie dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj uzyskując jednolitą masę.

Krok 5
Żurawinę odcedź i obtocz w mące ziemniaczanej. Dodaj do masy i wymieszaj.

Krok 6
Formę do pieczenia (jak do keksów) natłuść i obsyp tartą bułką. Do formy przełóż masę, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejInne przepisy
Pasztet domowy z indyka
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie. Możesz go przechowywać w lodówce kilka dni i serwować na śniadanie i kolację, a jeśli zrobisz go więcej – część bez problemu zamrozisz. Porcja pasztetu będzie doskonałym zapasem na czarną godzinę lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Pasztet z delikatnego indyczego mięsa z dodatkiem słodko-kwaśnej suszonej żurawiny to danie wykwintne. Jego konsystencja pozwala się idealnie kroić, a jednocześnie potem lekko rozsmarować na bagietce lub chlebie. Przygotowanie pasztetu wcale nie jest trudne, ale niech to będzie nasza tajemnica. Przed rodziną zabłyśniesz jako mistrzyni kuchni. Pamiętaj, że aby pieczony pasztet nie był suchy, należy piec go w brytfannie, która wstawiona jest do większego naczynia z wodą. Taka kąpiel wodna w piekarniku zdaje egzamin!