PRZEPISY.PL
Domowy pasztet - autor: Islander85

Domowy pasztet

  • 90
  • 8
  • Łatwe
  • 0
20
osób dodało do Mniamlisty
20
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • marchew4 szt
  • pietruszka korzeń4 szt
  • seler1 szt
  • por1 szt
  • natka pietruszki - 1 pęczek1 szt
  • kapusta pekińska1 szt
  • cebula3 szt
  • udko kurczaka2 szt
  • pierś kurczaka pojedyncza1 szt
  • wątróbka kurza30 dkg
  • słonina w kawałku30 dkg
  • kajzerka czerstwa2 szt
  • jajko2 szt
  • masło1 łyżka
  • bułka tarta2 łyżki
  • sól1 łyżeczka
  • pieprz1 łyżeczka
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    1 łyżeczka
  • Krok 1

    Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.
  • Krok 2

    Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.
  • Krok 3

    Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .
  • Krok 4

    Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.
  • Krok 5

    Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa Uniwersalna Delikat KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

186
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
124
osoby dodały do Mniamlisty
90''
8
Średnie
7
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
5
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe