
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
30 dekagramów
30 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.
Krok 2
Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.
Krok 3
Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .
Krok 4
Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.
Krok 5
Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy pasztet
Jeśli szukasz smacznego dodatku do kanapek albo przekąski na zimno, upiecz domowy pasztet. To dość pracochłonna, ale łatwa w przygotowaniu przekąska. Żeby ją zrobić, wybierz różne rodzaje mięsa, chude oraz bardziej tłuste – dzięki temu pasztet będzie miał odpowiedni smak i konsystencję. Mięso drobiowe ugotuj z warzywami, by powstał aromatyczny oraz intensywny bulion. Kiedy będzie gotowy, wyjmij z niego udko i pierś z kurczaka, a także część warzyw, po czym oddziel mięso od kości i zmiel je z warzywami, wątróbką kurzą oraz kawałkiem słoniny. Żeby pasztet był bardziej puszysty, dodaj do niego namoczone w rosole kajzerki, a kiedy zmiękną, również je zmiel. Dołącz je do masy mięsno-warzywnej i wymieszaj z surowymi jajkami. Na koniec przełóż masę do posmarowanej tłuszczem keksówki, posyp bułką tartą i upiecz. Domowy pasztet podawaj pokrojony na grube plastry, z ogórkami kiszonymi, sosem tatarskim albo marynowanymi grzybkami. Doskonale smakuje również z żytnim pieczywem razowym oraz żurawiną – spróbuj!