
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
30 dekagramów
30 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.
Krok 2
Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.
Krok 3
Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .
Krok 4
Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.
Krok 5
Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy pasztet
Jeśli szukasz smacznego dodatku do kanapek albo przekąski na zimno, upiecz domowy pasztet. To dość pracochłonna, ale łatwa w przygotowaniu przekąska. Żeby ją zrobić, wybierz różne rodzaje mięsa, chude oraz bardziej tłuste – dzięki temu pasztet będzie miał odpowiedni smak i konsystencję. Mięso drobiowe ugotuj z warzywami, by powstał aromatyczny oraz intensywny bulion. Kiedy będzie gotowy, wyjmij z niego udko i pierś z kurczaka, a także część warzyw, po czym oddziel mięso od kości i zmiel je z warzywami, wątróbką kurzą oraz kawałkiem słoniny. Żeby pasztet był bardziej puszysty, dodaj do niego namoczone w rosole kajzerki, a kiedy zmiękną, również je zmiel. Dołącz je do masy mięsno-warzywnej i wymieszaj z surowymi jajkami. Na koniec przełóż masę do posmarowanej tłuszczem keksówki, posyp bułką tartą i upiecz. Domowy pasztet podawaj pokrojony na grube plastry, z ogórkami kiszonymi, sosem tatarskim albo marynowanymi grzybkami. Doskonale smakuje również z żytnim pieczywem razowym oraz żurawiną – spróbuj!