Domowy pasztet przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy pasztet

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

4

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

30 dekagramów

30 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.

Krok 2

Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.

Krok 3

Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .

Krok 4

Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.

Krok 5

Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

Islander85

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy pasztet - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy pasztetDomowy pasztet

Jeśli szukasz smacznego dodatku do kanapek albo przekąski na zimno, upiecz domowy pasztet. To dość pracochłonna, ale łatwa w przygotowaniu przekąska. Żeby ją zrobić, wybierz różne rodzaje mięsa, chude oraz bardziej tłuste – dzięki temu pasztet będzie miał odpowiedni smak i konsystencję. Mięso drobiowe ugotuj z warzywami, by powstał aromatyczny oraz intensywny bulion. Kiedy będzie gotowy, wyjmij z niego udko i pierś z kurczaka, a także część warzyw, po czym oddziel mięso od kości i zmiel je z warzywami, wątróbką kurzą oraz kawałkiem słoniny. Żeby pasztet był bardziej puszysty, dodaj do niego namoczone w rosole kajzerki, a kiedy zmiękną, również je zmiel. Dołącz je do masy mięsno-warzywnej i wymieszaj z surowymi jajkami. Na koniec przełóż masę do posmarowanej tłuszczem keksówki, posyp bułką tartą i upiecz. Domowy pasztet podawaj pokrojony na grube plastry, z ogórkami kiszonymi, sosem tatarskim albo marynowanymi grzybkami. Doskonale smakuje również z żytnim pieczywem razowym oraz żurawiną – spróbuj!