Pasztet w grzybowym mundurku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet w grzybowym mundurku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

170 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 szklanki

1.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 2 szklankach wrzątku. Dodaj mięso i uduś z włoszczyzną oraz przyprawami.

Krok 2

Następnie zmiel z bułką 3 razy. Dodaj jajo, przyprawę w mini kostkach Knorr, po czym wyrób i dopraw do smaku pieprzem.

Krok 3

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Formę żaroodporną wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej pasztet i piecz 1 godzinę, następnie ostudź.

Krok 4

Namocz żelatynę w 1 ¼ szklanki zimnej wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut.

Krok 5

Rozpuść kostki Bulionu grzybowego Knorr w 2 szklankach wrzątku i zagotuj je z przyprawami.

Krok 6

Następnie dodaj żelatynę i rozpuść ją, ciągle mieszając. Zalej pasztet galaretką i odstaw do zastudzenia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zanim zalejesz pasztet galaretką poproś dzieci, żeby pomogły udekorować potrawę grzybami. Mogą poukładać wzory z kawałków pieczarek lub innych grzybów, które akurat masz pod ręką.

2

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 14.12.2020

    TAK. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie warto pokusić się o jego przygotowanie. Efekt wynagradza poświęcony czas. Pasztet ma smak tego, który pamietam z czasów dzieciństwa. Bardzo esencjonalny o wyraźnym aromacie grzybów. Dodatek galarety z zatopionymi w niej grzybami (u mnie zawsze są to prawdziwki) sprawia, że smak grzybów jest wyrazistszy i pasztet cudownie pachnie Świetami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 14.12.2020

    TAK. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie warto pokusić się o jego przygotowanie. Efekt wynagradza poświęcony czas. Pasztet ma smak tego, który pamietam z czasów dzieciństwa. Bardzo esencjonalny o wyraźnym aromacie grzybów. Dodatek galarety z zatopionymi w niej grzybami (u mnie zawsze są to prawdziwki) sprawia, że smak grzybów jest wyrazistszy i pasztet cudownie pachnie Świetami!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej