Pasztet w grzybowym mundurku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet w grzybowym mundurku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
174 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 szklanki

1.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 2 szklankach wrzątku. Dodaj mięso i uduś z włoszczyzną oraz przyprawami.

Krok 2

Następnie zmiel z bułką 3 razy. Dodaj jajo, przyprawę w mini kostkach Knorr, po czym wyrób i dopraw do smaku pieprzem.

Krok 3

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Formę żaroodporną wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej pasztet i piecz 1 godzinę, następnie ostudź.

Krok 4

Namocz żelatynę w 1 ¼ szklanki zimnej wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut.

Krok 5

Rozpuść kostki Bulionu grzybowego Knorr w 2 szklankach wrzątku i zagotuj je z przyprawami.

Krok 6

Następnie dodaj żelatynę i rozpuść ją, ciągle mieszając. Zalej pasztet galaretką i odstaw do zastudzenia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zanim zalejesz pasztet galaretką poproś dzieci, żeby pomogły udekorować potrawę grzybami. Mogą poukładać wzory z kawałków pieczarek lub innych grzybów, które akurat masz pod ręką.

2

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 14.12.2020

    TAK. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie warto pokusić się o jego przygotowanie. Efekt wynagradza poświęcony czas. Pasztet ma smak tego, który pamietam z czasów dzieciństwa. Bardzo esencjonalny o wyraźnym aromacie grzybów. Dodatek galarety z zatopionymi w niej grzybami (u mnie zawsze są to prawdziwki) sprawia, że smak grzybów jest wyrazistszy i pasztet cudownie pachnie Świetami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 14.12.2020

    TAK. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie warto pokusić się o jego przygotowanie. Efekt wynagradza poświęcony czas. Pasztet ma smak tego, który pamietam z czasów dzieciństwa. Bardzo esencjonalny o wyraźnym aromacie grzybów. Dodatek galarety z zatopionymi w niej grzybami (u mnie zawsze są to prawdziwki) sprawia, że smak grzybów jest wyrazistszy i pasztet cudownie pachnie Świetami!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet w grzybowym mundurku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet w grzybowym mundurkuPasztet w grzybowym mundurku

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 2 szklankach wrzątku. Dodaj mięso i uduś z włoszczyzną oraz przyprawami.