Pasztet z grzybami

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0

300 gramów

2 sztuki

300 gramów

20 gramów

2 sztuki

500 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

500 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane grzyby zalej wodą i odstaw na 30 minut. Ugotuj Cielęcinę, wieprzowinę, boczek i podgardle pokrój na małe kawałki. Mięso podsmaż.

Krok 2

Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj przyprawy – listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz Bulion cielęcy Knorr. Duś pod przykryciem na małym ogniu do 2 godzin, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

Wątróbkę opłucz, pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż z wątróbką na oleju. Pół godziny przed końcem duszenia dodaj wątróbkę do mięsa.

Krok 4

Grzyby odsącz i pokrój w drobne paseczki. Bułki namocz w wywarze grzybowym.

Krok 5

Mięso i odciśniętą bułkę zmiel w maszynce. Wymieszaj z grzybami, jajkami i przyprawami.

Krok 6

Masę pasztetową przełóż do wysmarowanych olejem blaszek. Piez ok 60 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej