Pasztet z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z grzybami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

20 gramów

1 łyżeczka

500 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

null

300 gramów

400 gramów

500 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane grzyby zalej wodą i odstaw na 30 minut. Ugotuj Cielęcinę, wieprzowinę, boczek i podgardle pokrój na małe kawałki. Mięso podsmaż.

Krok 2

Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj przyprawy – listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz Bulion cielęcy Knorr. Duś pod przykryciem na małym ogniu do 2 godzin, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

Wątróbkę opłucz, pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż z wątróbką na oleju. Pół godziny przed końcem duszenia dodaj wątróbkę do mięsa.

Krok 4

Grzyby odsącz i pokrój w drobne paseczki. Bułki namocz w wywarze grzybowym.

Krok 5

Mięso i odciśniętą bułkę zmiel w maszynce. Wymieszaj z grzybami, jajkami i przyprawami.

Krok 6

Masę pasztetową przełóż do wysmarowanych olejem blaszek. Piez ok 60 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Dorsz w porach
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej