Skrzydełka na ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka na ryżu

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

17

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i oprósz przyprawą do złocistego kurczaka. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Ryż wypłucz pod zimną bieżącą wodą, osącz. Marchewkę i pora oczyść, obierz, opłucz. Marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, pora posiekaj w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć marchewkę, pora i chili, smaż razem kilka minut. Dodaj do ryżu, wymieszaj. Przełóż tę mieszankę do naczynia, w którym będziesz piec danie - trzeba je wcześniej posmarować olejem.

Krok 3

W garnku zagotuj wodę, rozpuść w niej bulionetkę i kostkę, dodaj szafran. Gorącym bulionem zalej ryż. Na ryżu ułóż skrzydełka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 40 minut a następnie zdejmij folię i piecz jeszcze trochę aż skrzydełka się zrumienią.

Skrzydełka na ryżu - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka na ryżuSkrzydełka na ryżu

Skrzydełka na ryżu to danie idealne na szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Oprócz mięsa oraz ryżu jego ważnym składnikiem są warzywa – marchew i por, a także przyprawy, m.in. szczypta szafranu. Danie przygotujesz w zaledwie kilku prostych krokach. Na początku umyj, osusz i dopraw skrzydełka. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pora posiekaj w półplasterki, dosyp chili, po czym wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu dodaj do wcześniej odsączonego ryżu – wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do posmarowanego olejem naczynia, w którym będziesz piec potrawę. Teraz zalej przygotowany ryż gorącym bulionem. Podstawa potrawy jest już gotowa – ułóż na niej skrzydełka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut. Piecz do momentu, aż skrzydełka będą zarumienione i soczyste. Tak przygotowane danie udekoruj natką pietruszki lub kilkoma liśćmi bazylii. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj pyszne skrzydełka na ryżu.