Skrzydełka na ryżu

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

5

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i oprósz przyprawą do złocistego kurczaka. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Ryż wypłucz pod zimną bieżącą wodą, osącz. Marchewkę i pora oczyść, obierz, opłucz. Marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, pora posiekaj w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć marchewkę, pora i chili, smaż razem kilka minut. Dodaj do ryżu, wymieszaj. Przełóż tę mieszankę do naczynia, w którym będziesz piec danie - trzeba je wcześniej posmarować olejem.

Krok 3

W garnku zagotuj wodę, rozpuść w niej bulionetkę i kostkę, dodaj szafran. Gorącym bulionem zalej ryż. Na ryżu ułóż skrzydełka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 40 minut a następnie zdejmij folię i piecz jeszcze trochę aż skrzydełka się zrumienią.

Skrzydełka na ryżu - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Smażone grzyby po tajsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka na ryżuSkrzydełka na ryżu

Skrzydełka na ryżu to danie idealne na szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Oprócz mięsa oraz ryżu jego ważnym składnikiem są warzywa – marchew i por, a także przyprawy, m.in. szczypta szafranu. Danie przygotujesz w zaledwie kilku prostych krokach. Na początku umyj, osusz i dopraw skrzydełka. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pora posiekaj w półplasterki, dosyp chili, po czym wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu dodaj do wcześniej odsączonego ryżu – wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do posmarowanego olejem naczynia, w którym będziesz piec potrawę. Teraz zalej przygotowany ryż gorącym bulionem. Podstawa potrawy jest już gotowa – ułóż na niej skrzydełka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut. Piecz do momentu, aż skrzydełka będą zarumienione i soczyste. Tak przygotowane danie udekoruj natką pietruszki lub kilkoma liśćmi bazylii. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj pyszne skrzydełka na ryżu.