
Składniki
3.5 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
0.33 łyżeczki
3 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj, osusz i oprósz przyprawą do złocistego kurczaka. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Ryż wypłucz pod zimną bieżącą wodą, osącz. Marchewkę i pora oczyść, obierz, opłucz. Marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, pora posiekaj w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć marchewkę, pora i chili, smaż razem kilka minut. Dodaj do ryżu, wymieszaj. Przełóż tę mieszankę do naczynia, w którym będziesz piec danie - trzeba je wcześniej posmarować olejem.
Krok 3
W garnku zagotuj wodę, rozpuść w niej bulionetkę i kostkę, dodaj szafran. Gorącym bulionem zalej ryż. Na ryżu ułóż skrzydełka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 40 minut a następnie zdejmij folię i piecz jeszcze trochę aż skrzydełka się zrumienią.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skrzydełka na ryżu
Skrzydełka na ryżu to danie idealne na szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Oprócz mięsa oraz ryżu jego ważnym składnikiem są warzywa – marchew i por, a także przyprawy, m.in. szczypta szafranu. Danie przygotujesz w zaledwie kilku prostych krokach. Na początku umyj, osusz i dopraw skrzydełka. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pora posiekaj w półplasterki, dosyp chili, po czym wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu dodaj do wcześniej odsączonego ryżu – wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do posmarowanego olejem naczynia, w którym będziesz piec potrawę. Teraz zalej przygotowany ryż gorącym bulionem. Podstawa potrawy jest już gotowa – ułóż na niej skrzydełka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut. Piecz do momentu, aż skrzydełka będą zarumienione i soczyste. Tak przygotowane danie udekoruj natką pietruszki lub kilkoma liśćmi bazylii. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj pyszne skrzydełka na ryżu.